Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében"— Előadás másolata:

1 Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Tudatos energiafogyasztás

2 Piros papír Mi az/mik azok, amit tudod, hogy megtehetnél a környezet védelmében, de még sem teszed meg?

3 Az ökológiai lábnyom Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

4 Országonkénti átlag lábnyom

5

6

7

8

9

10

11 Az ÉN ökológiai lábnyomom

12 Hogyan csökkenhetjük a lábnyomunkat?
Tippek az ökológiai lábnyom csökkentéshez Hogyan csökkenhetjük a lábnyomunkat?

13 Energia felhasználás megoszlása fejlett országokban

14 Lakossági villamosenergia-fogyásztás megoszlása

15 Lakossági áram-, gáz-, és víz árak változása 1996-2009

16 Energia takarékosság háztartási készülékek?

17 Akár % különbség is lehet!

18 Hűtőszekrények Tények:
Háztartási energiafogyasztásnak Magyarországon több, mint 30%-át teszi ki 24/365 működés A háztartások legnagyobb részében B ill. C osztályba tartozó készülék (35,60) Hűtők 2/3-a több, mint 5 éves, 1/3 több mint 10 éves Mennyit lehetne megtakarítani csak egy átlagos 10 éves készülék A++ készülékre történő lecserélésével az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva) 10 év alatt kb Ft-ot 1 év alatt kb Ft-ot 1 hónap alatt kb Ft –ot Mennyi a havi áram számla? Ez kb 8-10%-a.

19 Hűtőszekrények - tippek
Vásárlás: A hűtő és fagyasztókészüléket mindig a háztartás nagyságához kell választani: egy-két fős háztartásoknak körülbelül literes hűtőkapacitásra van szüksége, + 60 literrel további emberenként Használat: A hűtő tároló hőmérséklete +5°C és +7°C között van, a fagyasztóé -18°C. Engedje kihűlni az ételeket, mielőtt beteszi a hűtőbe/fagyasztóba. Alkalmanként olvassza le a hűtőt, hogy az oldalfalra rakódott jég leolvadjon, mert úgy több energiát használ a készülék. A NoFrost készüléket nem kell leolvasztani.  Ne tegye fűtőtest, sütő mellé a készüléket, vagy olyan helyre, ahol folyamatosan éri a direkt napsütés

20 Mosógépek Tények: Háztartási energiafogyasztásnak Magyarországon kb 10-15%-át teszi ki A háztartások legnagyobb része A ill. B osztályba tartozó készüléket használ Mosógépek életkora 6-10év között 41%, 10 év felett 27% Mennyit lehetne megtakarítani csak egy átlagos 10 éves készülék A-20% készülékre történő lecserélésével az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva, heti 5 mosás esetén) 10 év alatt kb Ft-ot 1 év alatt kb Ft-ot 1 hónap alatt kb 830 Ft –ot. Mennyi a havi áram és víz számla?

21 Mosógépek - tippek Vásárlás:
A legtakarékosabb mosógépek A-10% és A-20% jelölést kapnak, amely azt jelenti, hogy az A energiaosztályú készülékekhez képest 10%-kal vagy 20%-kal kevesebb energiát használnak fel. Nagyobb dobkapacitású készüléket ritkábban kell elindítani. Használat: A súlyautomatikával rendelkező készülékekben kisebb mennyiségű ruhát is tudunk energia hatékonyan mosni. Az enyhén szennyezett ruhák esetében rövid program. Vasalás könnyítő funkció kiválasztásával a ruháink kevésbé lesznek gyűröttek, így a vasalás során kevesebb áramot kell felhasználni. Hagyományos mosószer helyett használhatunk környezetbarát termékeket vagy mosógolyót Ha alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb programon mosunk, kevesebb energiát használunk, mint a rövid, de magas hőmérsékletű mosás esetén

22 Mosogatógépek Tények:
Háztartások mosogatógép ellátottsága mindössze 13% (EU: 35%) A háztartások legnagyobb része kézzel mosogat mosogatógép használatával akár 2,5-szer kevesebb energia és ötször kevesebb víz felhasználása elegendő lehet ugyanannyi és ugyanolyan szennyezettségű edény megtisztításához kézi mosogatás esetében átlagosan alkalmanként körülbelül 79 percet töltünk mosogatással, ami egy évben 10 napot jelent. Mennyit lehetne megtakarítani ha a kézi mosogatás helyett egy A-20% készülékkel mosogatnánk az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva, heti 4 mosogatást esetén) 10 év alatt kb Ft-ot 1 év alatt kb Ft-ot 1 hónap alatt kb Ft –ot. Mennyi a havi áram/víz számla?

23 Mosogatógépek - tippek
Vásárlás: Minél több programot tud a készülék, annál könnyebb az aktuális igényeihez programozni (gyors program, intenzív program, fél töltet…). Fontos a megfelelő méretválasztás, hetente legalább egyszer el kell indítani a készüléket. Használat: Csak abban az esetben indítsa el a készüléket, ha azt teljesen feltöltötte. Enyhén szennyezet edények esetében használjon rövid vagy eco programot.

24 Zöld papír Mi az/mik azok, amit ma eldöntöttél, hogy megteszed a környezet védelmében?


Letölteni ppt "Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések