Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta"— Előadás másolata:

1 Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
Tatabányai Integrált Szakiskola Középiskola és Kollégium Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola 2800 Tatabánya, Cseri u. 35.

2 Az ökolábnyom nagysága és változásai!
Mi a célja? Hol van jelen? Mi is az az ökolábnyom? Az ökolábnyom nagysága és változásai! Mik a vélemények róla? Források

3 Mi is az az ökolábnyom? A kifejezést William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik.

4 William Rees Mathis Wackernagel

5 Az ökológiai lábnyom egy érték, ami megmutatja, hogy bizonyos technológiai fejlettség mellett egy társadalom mekkora területű földre, és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez.

6 Az ökológiai lábnyom célja
Az ökológiai lábnyom fő célja, hogy az erőforrás takarékosságra felkeltse a figyelmet a fejlett ipari országokban.

7 Célja még hogy megelőzze a környezeti problémákat.
Világra ható környezeti problémák: Klímaváltozás (elsivatagosodás, szélsőséges időjárási jelenségek, áradások, viharok, aszályok, Sarkvidéki és hegyi jégsapkák olvadása, stb.) Biodiverzitás csökkenése (fajkihalás, erdőpusztulás, genetikai sokféleség csökkenése, mesterséges ökoszisztémák terjedése, stb.) Ózonréteg ritkulása (UV-sugárzás növekedése, megbetegedések, növényi produkció csökkenése, stb.)

8 Hol van jelen? Az ökológiai lábnyom értéke mindenhol jelen van. Ez az érték kiszámítható egy emberre, egy csoportokra, egy régiókra, egy országokra vagy egy vállalkozásokra is.

9 Mezőgazdasági terület
Az ökológiai lábnyom megmutatja mekkora terület kell egyes területfajtákból egy társadalom ellátásához. Legelő Mezőgazdasági terület Erdő Bioenergia termelés Vízterület Lakott terület

10 Az ökológiai lábnyom nagysága és változásai

11 A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...)

12 Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, ez 2,5-szer nagyobb, mint ami 1961-ben volt. De ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerterület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

13 Az érték kiszámításakor figyelembe kell venni az egyes csoportok (mint például egy család vagy város) energia-, étel-, víz-, építőanyag- fogyasztását, hogy megbecsülje az eltartásukhoz szükséges termelőképes földterület nagyságát.

14 Minden emberi tevékenység felhasznál valamennyi földterület, vagy víz területet. Az ökológiai lábnyom ezeknek a területeknek az összessége, ez hat tényezőből áll össze:

15 „Szén lábnyom: A fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat-változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága Legelő lábnyom: Annak a területnek a nagysága, amely a hús- és tejtermékekért, irháért és gyapjúért tartott állatállomány eltartásához szükséges Erdő lábnyom: Az éves rönkfa, papíralapanyag-, faáru és tűzifa-felhasználás alapján becsült terület Halászati lábnyom: A különböző tengeri és édesvízi fajok halászati adatai alapján, valamint az újratermelési igényeik alapján becsült érték Szántó lábnyom: Az emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra és bioüzemanyagok előállítására termelt növények termesztésének területigénye Beépített területek: Az emberi infrastruktúrához (pl. közlekedés, lakások, ipari létesítmények, vízi erőművek tározói) szükséges földterület nagysága”

16 Amerikai Egyesült Államok: 9,57 ha Egyesült Arab Emirátusok: 8,97 ha
A tíz legnagyobb értékkel rendelkező ország(2004-ben): Amerikai Egyesült Államok: 9,57 ha Egyesült Arab Emirátusok: 8,97 ha Kanada: 8,56 ha Norvégia: 8,17 ha Új-Zéland: 8,13 ha Kuwait: 8,01 ha Svédország: 7,95 ha Ausztrália: 7,09 ha Finnország: 7,00 ha Franciaország: 5,74 ha

17 A legkisebb értékkel rendelkező országok(2004-ben):
Costa Rica: 1,91 ha Azerbajdzsán: 1,91 ha Panama: 1,89 ha Gabon: 1,87 ha Irán: 1,85 ha Ecuador: 1,77 ha Szíria: 1,74 ha India: 0,76 ha Angola: 0,76 ha Örményország: 0,75 ha Pakisztán: 0,67 ha Etiópia: 0,67 ha Tadzsikisztán: 0,65 ha Burundi: 0,63 ha Kongó: 0,62 ha Haiti: 0,62 ha Nepál: 0,57 ha Mozambik: 0,56 ha Banglades: 0,50 ha

18 Az ökológiai lábnyom térségenként
Ökológiai lábnyom (ha) Biológiai kapacitás (ha) Ökológiai hiány (ha) Afrika 1,33 1,73 -0,4 Ázsia, Csendes-óceáni térség 1,78 1,11 0,67 Észak-Amerika 11,7 6,2 5,5 Kelet-Európa 4,9 3,1 1,7 Nyugat-Európa 6,3 2,9 3,4 Világ 2,85 2,18

19 Mik a vélemények az ökológiai lábnyomról?
Az ökológiailábnyom-elemzéseket több szempontból is bírálták, legtöbbször azért, mert nem veszi figyelembe a többszörös célra használt területeket, vagy hogy a becslések nagy része az északi életstílus alapján készült és nem igaz mindenkire. Ezenkívül a modell egyéb hibái közé tartozik az is, hogy képtelen az egy háztartásban élőket külön egyénnek való kezelésére (például egy tízgyerekes nagy házban élő családnak könnyen lehet kisebb lábnyoma, mint egy kisebb házban élő egyedülálló fogyasztónak.)

20 Források


Letölteni ppt "Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta"

Hasonló előadás


Google Hirdetések