Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntarthatósági témahét

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntarthatósági témahét"— Előadás másolata:

1 Fenntarthatósági témahét
Vigh Imre,Kondi János,Rondzik Anita, Rozgonyi Anita,Kovács Dániel, Szedelényi Réka

2 Passzívház A passzívház 40-50cm vastag fallal rendelkezik melyből a hőszigetelés 20-30cm. Működése nagyon egyszerű fizikai törvények alapján történik! A kifelé áramló hőveszteséget minimálisra kell csökkenteni míg a bejövő napenergiát maximálisan ki kell használni. A túlmelegedésről korszerű rolók, árnyékolók védenek. Mindenkinek rögtön eszébe jut mi van abban az esetben ha kevesebb a napsütés? A válasz nagyon egyszerű! Ebben az esetben segítenek azok a napelemek mellyel elektromos energiát valamint azok a napkollektorok amivel melegvizet állítottuk elő és azt egy puffertartályban tároljuk.

3

4 Passzívház előnyei Az első és talán a legismertebb előny, ami egyben a kitűzött cél is, az energiatakarékosság kérdése. Ennek ugye az egyén (a tulajdonos, a használó) szempontjából a legkönnyebben kézzelfogható hozadéka az olcsóbb üzemeltethetőség. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy mai, átlagos szinthez képest az ilyen épület lakója a fűtési költségeit akár 90%-al is csökkentheti

5 Az első és talán a legismertebb előny, ami egyben a kitűzött cél is, az energiatakarékosság kérdése. Ennek ugye az egyén (a tulajdonos, a használó) szempontjából a legkönnyebben kézzelfogható hozadéka az olcsóbb üzemeltethetőség. Ez praktikusan azt jelenti, hogy egy mai, átlagos szinthez képest az ilyen épület lakója a fűtési költségeit akár 90%-kal is csökkentheti.

6 Passzívház hátrányai A passzívház egyetlen hátránya, hogy az építkezés bekerülési költsége jóval magasabb egy hagyományos építkezéssel szemben. Hosszú távon azonban jelentős a költségmegtakarítás, mivel a passzívház üzemeltetése olyan alacsony, hogy hozzávetőlegesen tíz év alatt megtérül a befektetett többlet ráfordítás. Az ilyen típusú épületnél a nyílászárókat nem lehet nyitva tartani. Ez az első időkben zavarhatja az épület használóit, ám az eddigi beszámolók szerint ehhez igen gyorsan hozzá lehet szokni.

7 Az egészség megőrzése és az épületszerkezet szempontjából is előnyös egy passzívház, mivel a folyamatos légcserének köszönhetően lehetetlen a penészképződés. Ebből adódóan passzívház élettartama, valamint a szerkezet állagának tartóssága sokkal hosszabb, mint a hagyományos épületeké.

8 Hőszivattyú A termodinamika második főtétele szerint a hő nem áramlik hidegebb helyről melegebbre spontán módon, külső munkát kell befektetni ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen. A hőszivattyúk abban különböznek egymástól, hogy ezt a külső munkát milyen módon juttatják a rendszerbe, de alapvetően úgy fogható fel, hogy a hőszivattyúk fordított működésű hőerőgépek . A hőerőgépekben a meleg tartályból a hideg felé áramlik a hő, miközben a gép a hőenergia különbséget mechanikai munkává alakítja. Hasonlóképpen a hőszivattyú mechanikai munka bevitelét igényli ahhoz, hogy hőt áramoltasson hidegebbről melegebb helyre.

9 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Fenntarthatósági témahét"

Hasonló előadás


Google Hirdetések