Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Széchényi Ferenc Gimnázium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Széchényi Ferenc Gimnázium"— Előadás másolata:

1 Széchényi Ferenc Gimnázium
Passzívház Németh Dominika 9.c Széchényi Ferenc Gimnázium 7570 Barcs, Tavasz u. 3 Tanár: Tóth Renáta

2 Mi a passzívház ? Olyan épület amelyben a kényelmes hőmérséklet a hagyományos fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A passzívház szükséges fűtési energiáját az emberek, a világítás, a háztartási gépek hő leadásából nyerik. Alacsony energiaszükséglete miatt a rezsiköltség jóval alacsonyabb, mint a hagyományos épületeké.

3 Első passzívház Németország: Darmstadt (1990)
Magyarország: Szada (2009)

4 Mi kell a passzívházhoz?
20-40 cm vastagságú hőszigetelés speciális üvegezésű,háromrétegű nyílászárók hőszigetelővel ellátott légkomfort, szellőztető berendezés

5 Hőszigetelés A falak felülete sokkal melegebb egész télen, így akár alacsonyabb levegő hőmérséklet mellett is magas a hőérzetünk. A szigetelés és a vastag falszerkezet nem csak a hőt nem engedi ki, de a hangokat is nehezebben engedi be. Érezhetően halkabb az épület, kevésbé szűrődnek be a zajok és a hangok.

6 Nyílászárók Télen a hagyományos épületeknél a nyílászárók üvegfelületén a hideg besugárzik a lakásba, a passzív házaknál a hármas üvegezés ezt megakadályozza. Nyáron árnyékolókkal érhető el, hogy a hőszigetelt falak és a légtechnika kellemes hőmérsékletet biztosítson az épületben, nincs szükség klímaberendezésre.

7 Szellőztető berendezés
Gondoskodik a folyamatos légcseréről, az elhasznált levegő 90%-át friss oxigén dús levegővel visszajuttatja a lakótérbe. A szellőzőgép talaj kollektoron keresztül szívja be a légcseréhez szükséges levegőt. Télen a talajhő segítségével előmelegíti. Nyáron viszont a föld által lehűtött hűs levegővel árasztja el a lakást.

8 Még zöldebb megoldások
Az energia hatékonyságát különböző megújuló energiaforrásokkal növelhetjük. napelemmel történő áramtermelés a föld hőenergiáját kihasználó fűtés napkollektoros melegvíz-előállítás pellet vagy biomassza fűtés

9 Belső kényelem A passzívházban élők érezhetik házaik magas komfortszintjét. az extra szigetelés miatt nemcsak a hő, de a zajszigetelése is kimagasló a légcserének köszönhetően éjjel-nappal tisztító levegő járja át a helyiségeket kiemelkedően jó hőérzet, nincs szükség a nyílászárok nyitva tartására, azokon keresztül történő szellőztetésre, a huzat ismeretlen jelenség a passzívházakban.

10 A passzívház előnyei télen, nyáron friss levegő minden helyiségben
alacsony rezsiköltség magas komfortszint nem kötődik speciális építési módhoz, csak minőségi szabványról van szó környezetvédelem

11 A passzívház hátránya magasabb a ház előállításának költsége, azonban
a minőségi anyagok beépítésével lényegesen magasabb a ház előállításának költsége, azonban a később sokkal alacsonyabb fenntartási költségek miatt ez hamar megtérülhet.

12 Környezetvédelem Mivel a passzívházban nincs szükség gázra és egyéb tüzelőanyagra, ezáltal 90%-kal alacsonyabb a környezet károsító hatása. Nemcsak az embereknek, hanem hosszútávon a társadalomnak is hasznos, mivel kevesebbet kell költenie energia előállításra, importálásra (áram, gáz).

13 Összefoglalva A passzívház egy olyan épület, amelyben télen és nyáron is magas komfortot érünk el úgy, hogy közben a ház energiafelhasználása minimális, hagyományos fűtési és hűtési rendszere nincsen, valamint megfelel a német Passzívház Intézetet által állított követelményeknek.

14 Kérdések Miben különbözik a hagyományos háztól?
Mi a passzívház? Miben különbözik a hagyományos háztól? Mik az előnyei, és vannak-e hátrányai? Mitől környezet kímélő? Mi kell a passzívház megfelelő működéséhez ?

15 Irodalomjegyzék www.wikipedia.hu www.ph-magazin.hu


Letölteni ppt "Széchényi Ferenc Gimnázium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések