Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella"— Előadás másolata:

1 Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella
Felkészítő tanár: Ferenc Pál Sislóci Középiskola Cím: Kárpátaljai terület, Ungvári járás, Sislóc, Dobó István út, 2

2 Tartalom Miért is a passzívház... A passzívház
A passzívházról bővebben Az első passzívházról Passzívház tervezésénél fontos elvek A passzívház előnyei Miért passzív a passzívház? Passzívházainkat a nap fűti A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka A passzívházak három követelménye közismert A passzívházak további számos  követelménye PASSZÍVHÁZ Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról Kémény és gázbekötés nélkül Kérdések Források

3 Miért is a passzívház... Úgy gondoltam, hogy egy olyan témáról fogok önöknek prezentációt bemutatni, amelyről kevesen hallottak még. A passzívház témakört választottam. A passzívház segítségével kevesebb energiát fogyasztunk, kevesebb a fűtési költség,mivel ez a Nap által fűtődik. Kárpátalján sajnos nincs még passzívház, de ha lehetőségem nyílik rá, én leszek az első aki megtervezi és megépíti.

4 A passzívház A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint: A passzívház olyan épület,amelyben a kényelmes hőmérséklet biztosítása( ISO 7730) megoldható, kizárólag a levegő frissen tartásához(DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

5 A passzívházról bővebben
A passzívházak nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert( kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően),de azért valamilyen fűtésre szekség van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges (viszonylag alacsony) hőmennyiséget gőleg a napsugárból, illetve az épületeben tartózkodó személyek személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik. Lakóházak mellett alkalmazták már például irodaépületekre,iskolákra,illetve korábbi építésű és később felújított épületekre is.

6 Az első passzívházról 1990-ben a németországi Darmstadban épült az első passzívház ban hozták létre a szabványos gondozásért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institut-ot ugyanott. Azóta több mint passzívház épült Európa-szerte (főként Németországban és Ausztriában). Az energiatakarékos házak (Németországon kívül) leginkább Ausztriában és Svájcban,valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk világszerte rohamosan nő. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid semleges épületek elterjedéséhez. Csak azokat az épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének februárjában adták át Magyarországon az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal. Tervezője Szekér László építész, a PHPP számítást Benécs József készítette.

7 Passzívház tervezésénél fontos elvek
Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása Nyári hővédelem biztosítása Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserével, földhő hasznosítással Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése 3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése Légtömörség biztosítása Extra hőszigetelés

8 A passzívház előnyei Kellemes hőérzet
A kiemelkedő szigetelésnek köszönhetően a határoló falak belső felületi hőmerséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével Extra kevés fűtési költség Minimális energiafelhasználással a CO2 kibocsátása is alacsony Nem alakul ki huzat,sem hideg sugárzás Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben Szabályozott a páratartalom és penészedés nem alakul ki az épületben, a szellőző rendszer kiszűri a bejövő levegőben található pollenek 70%-át Környezetvédelem

9 Miért passzív a passzívház?
A passzívház a kellemes belső klímát télen nyáron minimális energiafelhasználással és költséggel, passzívan képes biztosítani. A napsugárzást, az emberek és az elektromos berendezések által termelt hőt annyira hatékonyan képes hasznosítani, hogy szinte szükségtelenné válisk a hagyományos értelemben vett fűtés.

10 Passzívházainkat a nap fűti
A passzívházakat télen elsősorban a nap fűti, nyáron a kellő árnyékolás hűti. Ezzel ellentétben a hagyományos épületeink vagy magasabb komfortot nyújtanak, vagy takarékosabban üzemelnek, a kettőt egyszerre képtelenek biztosítani. A passzívházakban üzemelő hővisszanyerős, szellőztető rendszer éjjel-nappal friss és egészséges levegőt biztosít. A passzívház maximum ötödannyi fűtési energiát használ fel, mint egy mai új építésű ház. Ennek ellenére beruházási költsége nem sokkal magasabb, mint egy hagyományos épületé. A költségek hozzáértő tervezéssel, energetikai optimalizálással, hozzáértő kivitelezéssel leszoríthatók. A passzívház építése kiváló befektetés.

11 A passzívházak komfortjának és takarékosságának titka
az épületfizika legújabb eredményeire alapozott tudatos energetikai tervezés,  a kiváló hőhídmentes épületszerkezetek, a korszerű nyílászárók és a hőcserélős szellőztető berendezés  finoman összehangolt rendszere,  valamint a tervszerű, precíz, ellenőrzött kivitelezés. A passzívházak elméletét a német dr. Wolfgang Feist professzor és csapata dolgozta ki, és tette közismertté. A passzívház fogalma nem kötődik sem épület típushoz, sem anyaghoz, sem gyártóhoz, sem technológiához. A passzívház „csupán” épületenergetikai kategória.

12 A passzívházak három követelménye közismert
Éves fűtési nem haladja meg a energiaigényük 15kWó/ m2 /év-et. Légtömörségük eléri a 0,6 1/ó értéket, Primer-energiamutatójuk kevesebb mint 120 kWó/ m2 /év

13 A passzívházak további számos követelménye
Szerkezeteinek hőhídmentesnek, a nyári felmelegedés ellen hűtés nélkül is védettnek is kell lenniük. A konkrét követelmények teljesítése a PHPP számítás elvégzésével igazolhatók.

14 PASSZÍVHÁZ

15 Amit kevesen tudnak, mert sehol nem írnak róla
egy ilyen házban tudatosabban kell lakni (polisztirol falazat esetén). A légtömör épületben a levegő kis fajsúlya miatt gyorsan megváltozhat a belső hőmérséklet. Például ha nagy melegben véletlen nyitva hagyjuk a teraszajtót vagy a nyitott konyha ablakon sokadszor szólunk a gyereknek, hogy jöjjön be a nagy hidegből, akkor bizony gyorsan megváltozik a belső hőmérséklet. a telek ideális tájolása és környezete elengedhetetlen feltétele egy passzívháznak a kivitelezési költség kb + 25% a normál hőszigetelésű („A” energia besorolású) házakhoz képest. Ezt konkrét számításokkal tudjuk igazolni, ha személyesen ellátogat hozzánk az épület esztétikai megjelenése másodlagos kérdésé válik (a legideálisabb épület tömeg a minimális lehűlő felületű hasáb forma. A legnagyobb belső térfogathoz tartozó legkisebb homlokzati felületű házat kell megalkotni) Ha a fentiekkel tisztában volt eddig is, akkor még egy gondolat: azt mondják értéktartó, könnyebben eladható a passzívház. Jelenleg csupán néhány darab ilyen ház van Magyarországon, melyek még nem mérettek meg a használt lakáspiacon. Ezért egyelőre nem tudhatjuk, hogy valóban magasabb piaci értéket képvisel-e.

16 Amit tévesen feltételeznek a passzívházakról
nem magasabb a kivitelezési költség egy hagyományos „A” kategóriás épülethez képest környezetkímélőbb az alternatív energiaforrással működetett ház, mint a gázfűtésű

17 Kémény és gázbekötés nélkül
A passzívházakon általában nincs kémény, hiszen nem kell tüzelésből származó káros anyagokat a levegőbe juttatni, és a lakókat nem fenyegetik a gázhasználattal járó veszélyek sem. Ki lehet nyitni az ablakot, de nincs szükség rá, mert folyamatosan friss és tiszta levegő van a házban. A ház fontos tulajdonságai között szerepel az extra hatékony hőszigetelés: a falak 50 cm vastagok, az ablakok pedig háromrétegű üvegezéssel készültek. Szellőztetni nem a nyílászárók nyitogatásával kell: ezt a nagy hatékonyságú hőcserés szellőztető berendezés oldja meg. A házban nagyon gazdaságosan elérhető a kellemes, akár szobánként is szabályozható hőmérséklet. A földben vezetett csöveken keresztül a lakótérbe érkező érkező friss levegő a talajhőt is hasznosítja: télen több fokkal előmelegítve, nyáron lehűtve azt. A ház hőháztartásában fontos szerep jut a napenergiának is, mind a passzív, mind az aktív hasznosítással. Passzívházaknál a hőveszteségek csökkentése mellett maximálisan törekedni kell a napenergia hasznosítására. A téli hőveszteségek csökkentésére a kompaktabb, egyszerűbb épületforma alkalmas, azonban ezen forma kisebb felületen képes a szoláris hőnyereség befogadására. Olgyay szerint mérsékelt éghajlati viszonyok között a déli tájolású 1:1,6 arányú épület az energetikailag a legkedvezőbb. Ez az arány nagy mértékben hasonlít a tradicionális magyar parasztház arányaihoz, és a szadai háznál is ezt az elvet követték a tervezők.

18 Kémény és gázbekötés nélkül
A tulajdonos Balogh György programozó matematikusként hat évet élt az Egyesült Államokban és itt találkozott a passzívház ötletével. Hobbija a globális energiahelyzet követése, ezért döntött úgy, hogy nem érdemes más típusú házat építeni. Egy éves szervezést és tervezést követően hazatért családjával és 2008 szeptemberében belevágtak az építkezésbe. A folyamat eredményeként a tervezővel, Szekér Lászlóval, Benécs József műszaki vezetésével és épületenergetikai számításaival létrehozták az első minősített magyar passzívházat, mely nem csak energia-, de költséghatékonyan megépült és működő épület. A ház előzetes terveit, energetikai számításait, kiviteli terveit és részleteit, valamint a kivitelezés folyamatát is dokumentálni kellett, a minősítés megszerzéséhez, mely az egyik legszigorúbb építési szabvány Európában. Az első magyar passzívháznak is teljesítenie kellett a légtömörségre vonatkozó előírásokat, valamint a termikus burokra, hőhídmentességre és hővisszanyerős szellőzésre vonatkozó határértékeket. A nyári felmelegedéstől árnyékoló rendszer véd. A ház fűtése a napenergia mellett az ott élő emberekből és a háztartási gépek működéséből származó úgynevezett „hulladékhővel” történik, kritikus téli időszakban szükség lehet fűtés rásegítésre, melyet egy kis pelletkandallóval lehet megoldani. A téli hideg, de a nyári meleg kompenzálásához is egy földben lefektetett hosszú csőrendszer szállítja a talajban felmelegedett vagy épp lehűlt levegőt. Vákuumcsöves napkollektorból származó megújuló energia támogatja a fűtés- és energiarendszer munkáját. Radiátorok nincsenek a házban, az alkalmazott padlófűtés jóval hatékonyabb. Szadán, tervezéssel együtt mintegy nyolc hónap alatt hozták létre az építményt, mely nem rendelkezik gázbekötéssel és kéménnyel, ugyanis nincs rájuk szükség.

19 Kémény és gázbekötés nélkül
Az építkezést sikerült 230 ezer forintos négyzetméteráron megvalósítani. Ez a 125 négyzetméteres egyszintes családi ház kivitelezése esetében nem több, mint a környéken szokásos átlagos ár. A szadai ház nemcsak arra bizonyíték, hogy a technológia hatékonyan működik, hanem arra is, hogy az építési költségeket nem a különleges szerkezet és a gépészeti megoldások dobják meg. A korábbi német példák azt mutatták, hogy a passzív házak építési költsége százalékkal több, mint a hagyományos épületeké, a megtérülési idő pedig 8-10 év. A megfelelő tudásanyag már rendelkezésre áll a passzívházak hazai elterjedéséhez. A környezettudatos elvek szerint épülő házak hazai elterjedését várhatjuk a közeljövőben, mivel az építészetben sincs más út, mint az energia- és költséghatékonyság.

20 Kérdések Mi a passzívház? Mik az előnyei a passzívháznak?
Milyen elvek vannak a passzívház tervezésénél? Milyen követelmények ismertek a passzívház építésénél?

21 Források http://hu.wikipedia.org http://passzivhaz.co


Letölteni ppt "Téma:A passzívház Készítette: Tahy Gabriella"

Hasonló előadás


Google Hirdetések