Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PASSZÍVHÁZAK Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PASSZÍVHÁZAK Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1"— Előadás másolata:

1 PASSZÍVHÁZAK Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1
Öveges József Szakközépiskola és Szakiskola 1118 Budapest, Beregszász út 10. Felkészítő tanár neve: Fekete Tamás

2 Egy kis passzívház történelem
Az építészet az elkövetkező években gyökeresen más irányba fordult. A mai tervezők új célkitűzése: energia és környezettudatosság. Tegyük föl hát magunknak a kérdést: Hogyan lehet energiatakarékos és minél kevesebb káros anyag kibocsátó házat építeni? Ez a kérdés napjainkban mindenkit érdekelhet, hiszen ki vagyunk szolgáltatva a központi ellátó rendszereknek és az áremeléseknek. A hagyományos energiaforrások végesek és a környezetünket sem terhelhetjük a végtelenségekig.

3 A közvetlen környezetünkért mi tehetünk a legtöbbet.
Az európai Uniós országoknak törvények fogják előírni a környezettudatos építkezést. Hiába várunk másra! A közvetlen környezetünkért mi tehetünk a legtöbbet. A környezet károsító, az ózonkárosító, a klímaváltozást okozó és az üvegházhatást növelő gázok kibocsátását a passzívházak költség hatékonyan a töredék részre tudják csökkentik. Németországban a 90-es években Wolfgang Feist német fizikus professzor vezetésével egy munkacsoport alakult, akik kidolgozták a hivatalos minősítési rendszert.

4 Ezeket az építési elveket követve, 1991-ben Darmstadt városában megépítették a világ első passzívházát. Szerencsére Magyarországon is, igaz, hogy csak 2009-ben de átadták az első passzívházat a Pest megyei Szadán.

5 Határozzuk meg a fogalmát
De mitől passzív a passzívház. Vegyük sorra: Határozzuk meg a fogalmát A passzívház nem egy építési eljárás, hanem inkább egy irányelv, aminek célja egy egészséges, környezetbarát élettér megteremtése és a hőveszteség minimalizálása, aminek köszönhetően nincs szükség hagyományos értelembe vett fűtési rendszerre.

6 Határozzuk meg a főbb elemeit
Nyári nap védelem Ideális tájolás Hőszigetelt, Légtömör, Hőhídmentes, épületburok Kiegészítő fűtés Jó minőségű nyílászárók Gépi szellőztetés

7 Nézzük meg ezeket egyenként:
Az ideális tájolásnak és az üvegfelületek nagyságának köszönhetően a legtöbb napfényt tudja hasznosítani. Fontos a megfelelő hőszigetelés, ami kiküszöbölheti a hőhídakat, valamint a hőszigetelt nyílászárók. Kiegészítő fűtésre azért szükség van, ha tartósan -20 fok alatt lenne a hőmérséklet.  Ezek együtt biztosítják, hogy évente 15 kWh alatt maradjon a ház fűtési energiafelhasználása négyzetméterenként. Ugyanis ez az egyik passzívház követelmény. Ezt a PHPP energetikai számítással kell igazolni.

8 Passzív ház előnyei és hátrányai
Kezdjük a legismertebb előnyével, az energiatakarékossággal. A hagyományos technológiával épült házakhoz képest 80-90%-al kevesebb a fűtési költség. Számszerűsítve: egy -10 fokos téli napon a ház energia felhasználása egy mikrohullámú sütő energiafogyasztásához hasonlítható. Legalább ilyen fontos a magas lakókomfort. A szellőztető rendszernek köszönhetően por- és pollenmentes. A páralecsapódás és a penész problémáit is elfelejthetjük. A légcsere segít a szagok és az egyéb szennyező anyagok eltávolításában.

9 Magas szintű az épületben kialakuló belső közérzet és hőérzet.
Nincs hideg padló. Biztosított az egyenletes felületi hőmérséklet. A nagy déli üvegfelületek miatt nagyfokú a benapozás. Alacsonyabb a zajterhelés. Befektetés a jövőre, vagyis értékálló. Ebben az esetben a beruházás egy reálisan megtérülő, jövőbe mutató befektetés. És nem utolsósorban független a fosszilis (bányászott szén, kőolaj, földgáz) energiahordozóktól. Mielőtt rózsaszínben látnánk ezeket az épületeket vegyük hát sorra a hátrányokat is.

10 Amit mindenki fúj, hogy drágább ezeknek az épületeknek a kivitelezése.
Hát igen, a minőséget meg kell fizetni. De az ár nagyban függ a felhasznált anyagtól, építtetőtől és a tulajdonos igényétől. A plusz építési költség % többletköltséget jelent. Átgondoltabb előkészítést és nagyobb odafigyelést igényel. A kivitelezés során nem lehet hibázni! Ha jól átgondoljuk az utolsó két pontot, akkor ezek a hátrányok nem is igazán hátrányok, hanem inkább elvárások a tervezővel és a kivitelezővel szemben.

11 És ha még mindig bizonytalanok vagyunk.......
Nézzük, mi a tapasztalatuk a passzívház lakóknak: "A házban nincsen hideg pont, páralecsapódás, minden felület egyenletesen meleg, nincsen huzat, „hidegfolyás”, hőmérsékleti különbség.„ "Mivel a szellőztető rendszer folyamatosan, mégis zajtalanul cseréli a levegőt, az nem használódik el, így éjszaka is remekül alszik mindenki, reggelre nincsen fejfájással való ébredés, nincsen por, s rá kellett döbbenniük, hogy mennyivel kényelmesebb legyek, szúnyogok, hangyák nélkül, pollenmentes levegőben élni” "Sokkal ritkábban kell port törölni” "A kiteregetett ruhák gyorsan megszáradnak.„

12 Számomra bebizonyították, hogy a ház, amiben élnek TÖKÉLETES.
"Reggel felébredve fogalmunk sem lehet róla, hogy odakint fagy vagy kánikula uralkodik. Amíg ki nem nézünk az ablakon, nem tudhatjuk, hogy szélcsend honol vagy vihar tombol. A passzív épület nyílászárói kiváló légzárásúak, hő- és hangszigetelők.„ "A falak belső felületei mindenhol melegek, nincs huzat, érzékelhető légmozgás, ablakról lefolyó hideg levegő, csak egyenletes hőmérséklet mindig és mindenhol.„ Számomra bebizonyították, hogy a ház, amiben élnek TÖKÉLETES.

13 Büszkeség és elégedettség
A passzívházban lakók büszkék lehetnek az alacsony energiaszámláikra. Már csak rémtörténetként mesélik a horrorisztikus számláikat. A kis fenntartási költségek kifizetése miatt pedig nem kell aggódniuk. Hamar megkereshetik a rá valót!  Elégedettek lehetnek, hiszen nem „az éljünk a mának” közfelfogással teremtettek otthont a családjuknak, hanem hosszú távon átgondolva és korát több évtizeddel megelőzve.

14 Összefoglalva: egy teljes emberi életet biztosít.
A fentiek alapján vegyük még egyszer sorra, hogy mire is számíthatunk a passzívházban? Stabil hőmérsékletre Folyamatosan szellőztetett, por, pollen, rovar, penészgomba mentes levegőre Kiváló zajszigetelés miatti csendre Magas életminőségre Nyugodt alvásra Testi és lelki aktivitásra Frissességre Erős ellenálló képességre Igaz mindezt % többlet kivitelezési költségért, ami megtérül 8-10 éven belül! Összefoglalva: egy teljes emberi életet biztosít.

15 Szerintem meggyőztelek! Köszönöm a figyelmedet!

16 Források www.passzivhazmagazin.hu www.wikipedia.hu


Letölteni ppt "PASSZÍVHÁZAK Készítette: Tiszay Viktor SZ 10/1"

Hasonló előadás


Google Hirdetések