Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság"— Előadás másolata:

1 A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. III. Magyarországi Klímacsúcs REC Szentendre, január 19.

2 Energiahatékonyság: több érték teremtése ugyanannyi energiával
Energiahatékonyság: több érték teremtése ugyanannyi energiával. A termelő szektorokra használják. Me.: USD GDP/toe. Energiatakarékosság: kevesebb szolgáltatás igénybevétele kevesebb energia felhasználása érdekében. A nem termelő szektorokra használják.

3 Általánosabb érvényű definíció
Egy cél elérése kevesebb fosszilis energia felhasználásával.

4 Az energiahatékonyság javításának stratégiái
Az energiaigények mérséklése. Az energia hatékonyabb felhasználása. A hagyományos energiák kiváltása megújuló energiákkal.

5 Az energialánc P = Pvégső / (η1. η2. η3. η4. η5) Végfel-haszn.
Prim. feldolg. Bánya Erőmű Elosztás Szolgáltatás Fogyasztás

6 Az energiahatékonyság javítása
Technológiai kérdés Viselkedési kérdés A kettő csak együtt lehet hatásos.

7 Ismert az energiahatékonyság…
… jelentősége, … javításának módjai, mégis a kívánatosnál lassúbb a javulás, az energiafelhasználási volumenek folyamatosan növekszenek. Miért?

8 Az életmód váltás képtelensége. Mítoszok
A technológia megoldja a problémákat. A piac kiváltja az alkalmazkodás mechanizmusait. Olaj helyett lesz atom, megújuló, tiszta szén stb. Miközben egyetlen rövidtávú célt sem teljesítünk, a hosszútávúak teljesíthetők. Ellentmondások Egyéni  közösségi érdek. Rövidtávú  hosszútávú érdek.

9 Életmód váltás az energiafelhasználás az emberi létezés minden mozzanatában jelen van, az energiafelhasználás módja jellemzi az adott kultúrát, az energiahatékonyság javításához meg kell változtatni az emberi létezés módját, az életmódot, a kultúrát, ami rendkívül nehéz, a fogyasztói társadalom gőzhengere az ellentétes irányban befolyásol.

10 A technológia megoldja a problémákat
A technológia az adott szolgáltatás energiaigényét csökkenti. Az energiaigény csökkentés általában a szolgáltatások iránti igény növekedésével jár együtt és az eredő pozitív. Ha lenne valós eredmény, azt semlegesíti a hatásvesztés (rebound effect). A technológia – egyedül – nem oldja meg a problémát.

11 Milyen hatékonyságnövekedésre lenne szükség 80% emisszió csökkentéshez?

12 A hatásvesztés jelensége (rebound effect)
Történelmi tapasztalat: az enegia-hatékonysági technológia javulása általában az energiafelhasználás növekedésével jár együtt.

13 Közgazdasági magyarázat
Az energiafelhasználási technológia javulásával a fogyasztó pénzt takarít meg, melyen többlet szolgáltatást vehet igénybe, vagy más anyagi szolgáltatást, illetve a technológia fejlődése elősegíti a gazdasági növekedést.

14 A hatásvesztés kiküszöbölése: kvóta programok
A kvóta programok nem az energia-felhasználás (technológiai) hatékony-ságára tartalmaznak előírást, hanem a felhasznált energia volumenére: Kiotói Jegyzőkönyv EU emisszió kereskedelmi rendszer (EU ETS) EU „20-as” célok Személyes karbonkvóták (PCA)

15 Az energiatudatos emberi létezés néhány eleme
Növekedés helyett fejlődés. Anyagi értékek helyett szellemi értékek. Kevesebb fogyasztás, kevesebb fölösleges vásárlás, kevesebb autózás, több kultúra, egészséges táplálkozás és életmód, tudatos energiahasználat.


Letölteni ppt "A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság"

Hasonló előadás


Google Hirdetések