Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Az új OKJ-hoz illeszkedő vizsgaszabályzat alkalmazása avagy a vizsgabizottság feladatai.
VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A SZAKKÉPZÉSI RENDSZER KORSZERŰSÍTÉSÉNEK IGÉNYE Vissza kell állítani a szakképzés tekintélyét Pontosabb és az adminisztratív terheket csökkentő szabályozás.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Pályaválasztási tanácsadás
Összeállította: Horváth Józsefné
SZAKMAI VIZSGABIZOTTSÁGI ELNÖKÖK ÉS TAGOK RÉSZÉRE ELŐADÁS
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A vizsgabizottság működése
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
szakmai referens, országos versenyszervező
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
A kétszintű érettségi.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
középfokú felvételi eljárás
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Merre tovább a középiskola után?
A komplex szakmai vizsgáztatás jogszabályi háttere
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Kétszintű érettségi vizsga
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Felvételi a középfokú iskolákban 2019.
Szakmai vizsgaelnöki pályáztatás, vizsgabizottsági jelentések
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Vizsgaelnöki, tagi továbbképzés Budapest, 2018. június 19. Kovácsné Kalmár Terézia

Iskolarendszeren kívüli Írásbeli vizsgatevékenység Vizsgafeladat időpontja (NSZFH honlapján: www.nive.hu/komplex szakmai vizsgák/vizsgaidőpontok) (ettől eltérő időpontra tervezés: többletköltség) meghatározott időben bontható Az írásbeli vagy interaktív vizsgatevékenységhez készült feladatlap egy vizsgán használható Iskolarendszeren kívüli szakképesítésért felelős miniszter a honlapján nyilvánosságra hozott vizsganaptár alapján (havi rendszerességgel kivétel egyes pénzügyes szakmák) Iskolai rendszerű tanév rendjében meghatározott vizsgaidőszakban: - február-március - május-június - október-november

Gyakorlati vizsgatevékenység Központi: ­­ - az SZVK - ban előírt központi kiadású gyakorlati feladatlap - meghatározott időben bontható, egy vizsgán használható fel. Nem központi: A gyakorlati vizsgatevékenységhez készült feladatlapokra vonatkozó javaslatot - a szakmai és vizsgakövetelményben előírt központi kiadású gyakorlati feladatlap kivételével - a vizsgaszervező dolgozza ki, A központi kiadású gyakorlati feladatlap csak egy vizsgán használható fel, Javítóvizsga esetén az írásbeli, az interaktív vagy a gyakorlati vizsgatevékenységhez készült feladatlapnak alkalmasnak kell lennie a részszakképesítés megszerzéséhez szükséges tudás mérésére is, ha az érintett szakképesítésnek van részszakképesítése. Időpontot a vizsgaszervező határozza meg  7 nappal a vizsga megkezdése előtt elküldi a vb elnökének és a tagoknak  vagy jóváhagyják, vagy átdolgoztatják, Figyelni kell az értékelés kidolgozására!

Szóbeli vizsgatevékenység Központi feladatok A szóbeli vizsgatevékenységhez készült feladatsorok hitelesített, visszavonásig érvényes, több vizsgán felhasználható, ha szükséges, mellékletek biztosítása. A szóbeli vizsgatevékenység időpontját a vizsgaszervező határozza meg. A vizsgázó a szóbeli vizsgatevékenység során - a kihúzott tételek számától függetlenül - egy alkalommal póttételt húzhat.

1. számú eset 2018. február 8.-án 10:00 órai kezdésű (VB/119031) 54 841 01 OKJ számú Hajózási technikus szakképesítés írásbeli vizsgájával összefüggésben. A Kikelet Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatója Gyenge György 2017. október 5.-én a szakmai vizsga megkezdése előtt jelezte, hogy az iskola a Hajózási technikus szakképesítés központi írásbeli tételét nem jó szvk szerint rendelte meg. A vizsgázók száma 8 fő. Elismerték, hogy hibáztak és milyen intézkedéseknek kell történnie a megoldás érdekében?

Kit kell először értesíteni a történésről? (NSZFH-PMKH-KTI) A rövid történést leírva, kinek kell a kérelmet elküldeni? (a szakmai főigazgató-helyettes részére e-mailben NSZFH.) SZVK pontosítása. (56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet a földművelésügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről.) A vizsgabejelentést a kérelem elbírálása után módosítani szükséges. (PMKH) Az NSZFH gondoskodik az új szvk szerint készült központi írásbeli tételről. Mi a teendő ha nincs a kért szvk szerint elkészített írásbeli tétel? (A tétel készítőjével történő gyors egyeztetés, és az adott szvk szerint a tétel biztosítása.)

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakmai és vizsgakövetelmény szerint 5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Közlekedéstechnikai alapok, hajóvezetés A vizsgafeladat ismertetése: Komplex központi írásbeli feladatsor, amelynek tartalma számítási és mérési módszerek, jelenségek, működési elvek, egységek, részegységek, alkatrészek és mindezek kapcsolatai, a közlekedéstechnikai alapok tárgyköreiből. Valamint a vízi közlekedés rendjéről szóló, Hajózási Szabályzatból készített teszt A vizsgafeladat időtartama: 240 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25 %

5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység: 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelmény szerint   5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység: A vizsgafeladat megnevezése: Hajózási Szabályzat, kisgéphajó vezetése teszt A vizsgafeladat ismertetése: A hajózás közlekedési és egyéb szabályaiból, Hajózási Szabályzat V. szintű vizsgának megfelelő, 30 kérdést, a kisgéphajóra vonatkozó 30 kérdést teszt formájában. A vizsgafeladat időtartama: 2x30 perc, 10 perc szünet közbeiktatásával A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30 %

NSZFH biztosítja az adott szvk szerint az írásbeli tételt, melyet a központi írásbeli vizsga időpontja előtt 10 perccel e-mail-en elküldi a vizsga szervezőjének. Gyenge György gondoskodik arról, hogy a vizsga helyszínére e-mailen megérkezett dokumentum, - erről meg kell győződni – sokszorosítása a titoktartás betartása mellett történjen meg. A kinyomtatott írásbeli tételt 8 példányban a titoktartást aláíró felügyelő tanár lemásolja. A vizsgázók az ülésrendnek megfelelően helyükön várakoznak, a termet nem hagyták el, majd ezt követően azonnal megkezdik az írásbeli feladatokat a vizsgázók. A történtekről rendkívüli jegyzőkönyv készül a vizsgabizottság és a felügyelő tanár aláírásával, amelyből a részünkre is eljuttatnak egy példányt.

315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 23 § (1) A szakképesítésért felelős miniszter a vizsga írásbeli, interaktív vagy központi gyakorlati vizsgatevékenységéhez központilag kiadott feladatlapokat a vizsga megkezdése előtt legalább három nappal nyomtatott formában vagy elektronikus úton juttatja el a vizsgaszervezőnek. (PMKH-NSZFH) (2) A vizsgaszervező a nyomtatott feladatlapokat a csomagolásán, az elektronikus úton megküldött feladatlapokat az elektronikus feladatlapokon feltüntetett időpontig köteles oly módon őrizni, hogy ahhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá. (3) Az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység vizsgafeladataihoz előzetesen, de legkésőbb a feladatlapok megküldésével egyidejűleg tájékoztatót kell kiadni, amely alapján a vizsgaszervező a vizsgafeladathoz szükséges speciális feltételeket, segédeszközöket, biztosítani tudja.

(4) Az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység ideje alatt a vizsgatermekben és a folyosókon állandó felügyeletről kell gondoskodni. Nem kaphat teremfelügyeletet ellátó megbízást az, aki az adott vizsgatevékenység oktatására jogosító végzettséggel, szakképzettséggel rendelkezik. A technikai feltételek folyamatos biztosításáért felelős személy a vizsga biztonságos lebonyolításának érdekében a vizsgaszervező írásos engedélyével jelen lehet. (5) A zárt, biztonságos csomagolásban megküldött nyomtatott feladatlapok kibontása a csomagon, az elektronikus úton megküldött feladatlapok megnyitása az elektronikus feladatlapok kísérőlevele szerint megjelölt időpontban az írásbeli, az interaktív vagy a központi gyakorlati vizsgatevékenység zavartalan lebonyolítását felügyelő, az e rendeletben meghatározottak szerint kijelölt vizsgabizottsági tag előtt történik. A felbontás, megnyitás időpontját, a csomag sértetlenségének, sérült, felbontott vagy megnyitott állapotának tényét és a jelenlévők nevét a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni kell.

2. számú eset Egy szakmai vizsga gyakorlati feladatához a vizsgaszervező A és B feladatsort készített. Az egyik vizsgabizottsági tag javasolja, hogy a B feladatsort használják a vizsgán, mert szerinte ugyanolyan nehézségű, mint az A, de sokkal rövidebb idő alatt lehet teljesíteni, így a vizsga hamarabb befejeződhet. Mit tesz Ön, mint a vizsga elnöke?

A gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot – a vizsga megkezdése előtt a vizsgaelnök hagyja jóvá, Az elnök a vizsgabizottsági tagok véleményét kikéri, Vizsgabizottság a határozatait a vizsgaelnök és a tagok nyílt szavazásával, egyszerű szótöbbséggel hozza, A vizsgázó részére biztosítani kell a véletlenszerű választás lehetőségét, a vizsgabizottság nem jogosult kiválasztani, hogy a vizsgázók melyik feladatot oldják meg, A vizsgázók részére biztosítani kell, hogy – a feladatsorok tartalmának ismerete nélkül – legyen lehetőségük választani az A és B jóváhagyott feladatsorokból, Amennyiben szükséges, a vizsgabizottság módosíthatja a gyakorlati feladatokat annak érdekében, hogy egyenlő nehézségű és megoldási időtartamú feladatokat tartalmazzanak a feladatsorok.

315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 27. § (1) A gyakorlati feladatlapokra vonatkozó javaslatot - a vizsga megkezdése előtt - a vizsgaelnök a vizsgabizottsági tagok véleménye alapján hagyja jóvá. (3) A vizsgázó a gyakorlati vizsgafeladatát a vizsgázó által véletlenszerűen kiválasztott feladatközlő lap alapján, az abban meghatározott segédanyagok használata mellett végzi. 28. § (1) A gyakorlati vizsgafeladat végrehajtásához a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott időtartam áll a vizsgázó rendelkezésére, amelybe a vizsgafeladatok ismertetésének időtartama nem számít bele. A gyakorlati vizsgafeladat egyes részfeladatainak végrehajtási idejét a vizsgafeladat leírása tartalmazhatja.

3. számú eset A szakmai vizsga napján az írásbeli, gyakorlati, és szóbeli vizsgatevékenység esetében a vizsgabizottság tagjai közül kiknek kell jelen lenni? 315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 21 § (2) bekezdése szerint: Az egyes vizsgatevékenységek a lebonyolítási rendben meghatározott személyek jelenlétében kezdhetők meg és folytathatók le.

315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 15 § (4) Az írásbeli, az interaktív és a központi gyakorlati vizsgatevékenységeknél a teljes vizsgabizottságnak vagy – a vizsga lebonyolítási rendjében rögzítettek szerint – a vizsgabizottság legalább egy, nem a képző intézményt képviselő tagjának, a nem központi gyakorlati és a szóbeli vizsgatevékenységeknél a 13. § (3) és (4) bekezdése figyelembevételével a teljes vizsgabizottságnak részt kell vennie a vizsgán. A szakmai vizsga nem kezdhető meg a fenti feltételek teljesülése nélkül. Intézkedni kell, hogy a megfelelő vizsgabizottsági tag megjelenjen a szakmai vizsgán, amennyiben a titoktartás szabályai nem sérülnek (pl. a vizsgázók nem hagyják el a vizsgatermet, stb.) a megfelelő személy megérkezését követően kezdhető meg a vizsga.

4. számú eset Aranykalászos gazda részszakképesítés 31 621 02 OKJ számú szakmai vizsga esetén a képzésben résztvevők a szakképesítés megszerzéséhez "B" kategóriás jogosítvánnyal, vagy traktor vezetői engedéllyel kell hogy rendelkezzenek. Az egyik vizsgázónak angol a másiknak szlovák, egy főnek olasz, míg egy negyediknek ukrán jogosítványa volt. A vizsgabizottság a személyi okmányokat a vizsga megkezdését megelőzően ellenőrizte. Mi a megfelelő eljárás a jogosítványok elfogadását illetően?

56/2016. (VIII. 19.) FM rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelmény 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 621 01 1.2. Szakképesítés megnevezése: Gazda 5. VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK 5.1. A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei: Mezőgazdasági vontató vezetésére érvényes vezetői engedély (T, illetve C+E, C1+E kategória, vagy B kategória). 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 31 621 02 1.2. Részszakképesítés megnevezése: Aranykalászos gazda

A vizsgabizottság a nyitó értekezleten úgy döntött, hogy az EU-s tagországok jogosítványait elfogadja. Az ukrán jogosítványt nem, mivel az nem volt honosítva. Mit tesz a vizsgabizottság abban az esetben ahol a vizsgázó nem rendelkezik az előírt vezetői engedéllyel? 

315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 15. § (1) A vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjai együttesen és az általuk külön-külön felügyelt vizsgafolyamatok tekintetében önállóan is felelősek a vizsga szabályos és zavartalan lefolytatásáért. (2) A vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjai a vizsga megkezdését megelőzően tájékozódnak a képzés speciális tartalmáról, körülményeiről. 16. § bc) ellenőrzi – a vizsgázók jelentkezési iratai alapján – a vizsga megkezdésére való jogosultság feltételeinek meglétét.

5. számú eset A szakmai vizsga alkalmával a vizsgaszervező bemutatta a vizsgázók dokumentumait, azonban 3 fő a vizsga/képzés megkezdésének feltételeként előírt iskolai végzettség (alapfokú iskolai végzettség) igazolására külföldi iratot mutatott be. 1 fő osztrák gimnáziumi bizonyítványt, 1 fő angol diplomát, 1 fő litván leckekönyvet (amibe litvánul bele volt írva, hogy alapfokú iskolai végzettségeit elvégezte.) Mi a teendő ilyenkor?

1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 542 04 1.2. Szakképesítés megnevezése: Férfiszabó 2.1. A képzés megkezdésének feltételei: 2.1.1. Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában 2.1.2. Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető Mivel a bizonyítvány a képzés megkezdésének feltétele a vizsgabizottság a 3 főt engedte magyar nyelven vizsgázni. 

315/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól 16. § (1) A vizsgabizottság munkáját a vizsgaelnök irányítja. A vizsgaelnök elsődleges feladata és felelőssége a vizsga jogszerű és szakszerű megtartásának, zavartalan lebonyolításának biztosítása. Ennek keretében a) ellenőrzi a vizsga előkészítését, a szükséges szakmai, tárgyi és személyi feltételeket, az egészséges és biztonságos vizsgakörülmények meglétét, b) a vizsgabizottság tagjainak bevonásával ba) ellenőrzi a vizsga jogszabályban előírt dokumentumainak meglétét, azok formai és tartalmi megfelelőségét, bb) meggyőződik a gyakorlati feladatok ellátására kijelölt helyszín, valamint a szükséges személyi és tárgyi feltételek megfelelőségéről, bc) ellenőrzi – a vizsgázók jelentkezési iratai alapján – a vizsga megkezdésére való jogosultság feltételeinek meglétét,

6. számú eset A szakmai vizsga nyitó napján, a szakmai gyakorlati vizsgán a vizsgafeladat elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételek nem állnak rendelkezésre. Mi kerül a jegyzőkönyvbe? Mi a teendő?

315/2013. Korm. rend. 16. §. (2) A vizsgaelnök a vizsgabizottság határozata alapján felfüggeszti a vizsga lebonyolítását, az érintett vizsgatevékenység végrehajtását, ha a vizsga lebonyolításának jogszerű feltételei nem biztosítottak. A felfüggesztés tényét és indokát a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni kell. Amennyiben a jogszerű állapot nem állítható helyre oly módon, hogy a vizsga folytatására még az adott napon sor kerülhessen, a vizsgaelnök tájékoztatja megbízóját a vizsga felfüggesztésről. PMKH.

7. számú eset A vizsgabizottság tagjai megkapták a megbízólevelet. A vizsgaszervező az elszámoláshoz bekérte az iskolai végzettséget igazoló dokumentumokat. Az egyik bizottsági tag szakács végzettséggel, kereskedelmi főiskolával lett kijelölve Vb tagnak élelmiszeripari laboráns szakmai vizsgára. A végzettsége nem felelt meg a szakképesítésnek, és az adott területen nem is volt vizsgabizottsági tagi jogosultsága. (A megbízólevelet még is megkapta.) A vizsgaszervező nem akarta Őt elfogadni VB tagnak. Mi a helyes eljárás ebben az esetben?

A Vizsgabizottság a nyitó értekezleten a Vizsgaszervezővel egyezteti a vitatott kérdést. A Vizsgaszervező tájékoztatja a megbízót a vizsgabizottsági tag végzettségével kapcsolatos észrevételről. Az érvényes megbízólevelet elfogadva a vizsgabizottság megkezdte változatlan összetételben a vizsgáztatást.

315/2013. Korm. rend. 10. §. (3) Az (1) bekezdésben meghatározott határidőig megtett javaslatok alapján a szakképzési feladatot ellátó hatóság megbízza a) a vizsgaelnököt, ha a megjelölt személy az érintett szakképesítés tekintetében szerepel az országos szakképzési névjegyzék részét képező vizsgaelnöki névjegyzéken, és b) a vizsgabizottság tagjait, ha a megjelölt személyek az érintett szakképesítés tekintetében szerepelnek az országos szakképzési névjegyzék részét képező vizsgabizottsági tagi névjegyzéken. (4) Ha az (1) bekezdésben meghatározott határidőig nem érkezik javaslat, vagy a javasolt személyek az érintett szakképesítés tekintetében nem szerepelnek az országos szakképzési névjegyzéken, a szakképzési feladatot ellátó hatóság intézkedik a vizsgaelnök és a vizsgabizottság tagjainak megbízásáról.