Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Magyar Hidrológiai Társaság XXVII. Országos Vándorgyűlés Baja július Szekció. A CSATORNÁZÁS ÉS SZENNYVÍZTISZTÍTÁS KULCSKÉRDÉSEI NAPJAINKBAN.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
A FERTŐRÁKOSI SZŰRŐMEZŐ KIALAKÍTÁSA ÉS PRÓBAÜZEMI VIZSGÁLATA dr. Kucsara Mihály MHT ELŐADÓÜLÉS, SOPRON, MÁRCIUS 21.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep bemutatása 9.a 4. csoport.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
ÁLLATI KÖRNYEZETVÉDELEM Adatok, lehetőségek és eredmények az állattenyésztés környezetvédelmi szerepéhez Seregi János, Holló Gabriella, Holló István, Zsarnóczay.
Környezetvédelem 2016 VIII Előadás Vizek Védelme Pintér Péter Mihály Szoba : A28.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
TERMÉSZETES SZENNYVÍZTISZTÍTÁSI RENDSZEREK Előnyök: –környezetbarát –alacsony építési, működtetési és fenntartási költség –alacsony energiaigény –működtetés.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A Levegő összetétele.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Dr. Kovács László Főtitkár
Víz a lakásunkba.
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Kockázat és megbízhatóság
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
SZÁMVITEL.
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
Nagyvárad A Kárpát Régió Üzleti Hálózat tevékenysége
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Haltenyésztés.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Levegőtisztaság-védelem
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A VÍZ.
A hétköznapok kémiai biztonsága
Emisszió források 1/15. ML osztály részére 2017.
Környezeti Kontrolling
Általános iskola eredménye, értékelése
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
Épületek egészségtana
Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Céges értekezlet címe Előadó.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
A bioszféra.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Környezet egészségtan
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére http://tp1957.atw.hu/kv_2.pptx a szóbeli vizsga 14/A tételéhez

A 14. tétel tartalma Mutassa be a vízszennyezés okait, következményeit és a szennyvíz-tisztítás lehetőségeit! A vízszennyezés oka és következménye, vízszennyező anyagok csoportosítása eredetük és jellegük szerint, vízszennyező anyagok hatásai. A vízszennyezés elleni védelem. Szennyvíztisztítás célja és főbb lépései. A tételhez használható segédeszköz: A tételhez kapcsolódó mellékletben levő ábra. A vizsgaszervező által biztosított, a tételhez kapcsolódó más ábra vagy eszköz. Kulcsszavak, fogalmak: A vízszennyezés oka és következménye. A vízszennyező anyagok csoportosítása, ipari, háztartási eredetű. Fizikai, kémiai, biológiai, érzékszervi hatást okozó, lebegőanyag, oldott só, oldott szerves anyagok, szénhidrogének, oldott gázok. Az oldószerek, olajok hatása a környezetre. A maró anyagok hatása. Vízi élőlények mérgezése, oxigéntől, fénytől való elzárás, szétterülés a vízen. Savak, lúgok pH változást okoznak, élőlények elpusztulnak. Szennyezés csökkentése, üzemanyagváltás, előtisztítás. Szennyvíztisztítás: fizikai, biológiai, kémiai tisztítás.

A vízszennyezés oka és következménye Vízszennyező anyagok A víz az élőlények számára életelem, élettér. A vízszennyezés oka: természetes folyamatok és emberi tevékenységek. A vízszennyezés következménye: a víz minőségének romlása. Vízszennyező anyagok csoportosítása eredetük szerint: kommunális (lakossági, háztartási): barna és szürke; technológiai/termelési: ipari vagy mezőgazdasági; jellegük szerint: a fő összetevő: szerves vagy szervetlen; mérgező – maró – ártalmas vagy nem ilyen.

Vízszennyező anyagok, hatások 1. Szennyező hatások/anyagok és jellemzőik: fizikai, kémiai, biológiai. Fizikai hő (hideg és meleg) – erőmű, hűtő – szűk hőmérséklet- tűrésű élőlények; sugárzás – erőmű baleset – minden élőlényt elpusztít; lebegő anyagok (zavarosság); nem elegyedő folyadékok (olaj) – olajipar, élelmiszeripar, étterem – a vízfelszínen úszva elzárja az oxigént; felületaktív anyagok (habzás, oxigéntől elzár, anyagátadási folyamatokat megváltoztat).

Vízszennyező anyagok, hatások 2. Kémiai sók – szűk sótűrésű élőlények; tápanyagok (N, P, K) – műtrágya, mosószer – eutrofizáció → oxigénhiány, rothadási folyamatok; savak, lúgok – ipar → kémhatás, összetétel változás → élőlények pusztulása; mérgek – ipar → felhalmozódás → élőlények pusztulása Biológiai: fertőző mikroorganizmusok → betegség, élőlények pusz- tulása egysejtűek, férgek, féregpeték, stb. → betegség, élő- lények pusztulása az élő rendszerek felborulása.

A vízszennyezés elleni védelem Aktív védelem: megelőzés technológia vagy termékváltás. Passzív védelem: a keletkezett szennyvíz tisztítása. Ez lehet természetes szennyvíztavak, szennyvizek elöntözése, gyökérzónás tisztítás; mesterséges: általában 3 fokozatú. A szennyvíztisztítás célja a szennyező anyagok olyan mértékű eltávolítása, hogy a vízben maradó szennyezéseket a befogadó természetes víz tisztító ereje képes legyen lebontani.

Szennyvíztisztítás főbb lépései Mechanikai kő- és homokfogó, szennyvízrács, homokfogó és felúsztató ülepítő (vízszintes függőleges és radiális átfolyású) Biológiai pelyhes rendszerek: eleveniszapos medencék; hártyás rendszerek: csepegtetőtestek; diszperz rendszerek: szennyvíztavak Harmadik fokozatú tisztítás tápanyag eltávolítás: N és P; maradék szennyezések: aktívszenes adszorpció; fertőtlenítés (UV vagy klóros)

A 14/A tétel mellékletei (2)

Ajánlott irodalom Rövid összefoglaló http://www.agr.unideb.hu/ebook/vizminoseg/a_szennyvztisztts.html Ábrahám Ferenc - Bardóczyné Székely Emıke - Kárpáti Árpád – László Zsuzsanna - Szilágyi Ferenc – Thury Péter - Vermes László: A szennyvíztisztítás alapjai (http://ttk.nyme.hu/fldi/Documents/Farsang%20%C3%81gota/V%C3%ADzkezel%C3%A9s/szennyv%C3%ADztiszt%C3%ADt%C3%A1s.pdf)