Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE"— Előadás másolata:

1 NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE
Munkacsoport vezetője: Prof. Dr. Mizsey Péter Munkacsopor tagjai: Dr. Fleit Ernő, Dr. Pátzay György, Dr. Jobbágy Andrea, Makó Magdolna, Dr. Bezegh András, Dr. Tungler Antal, Dr. Takács Erzsébet, Lellei Gábor

2 Technológiai vizek Alapvetően két fő csoportra oszthatók:
bemeneti technológiai vizek vagy ipari vizek kimeneti technológia vizek, vagy hulladékvizek.

3 A bemeneti technológiai vizek az ipari technológiákban alkalmazandó vizeket jelentik. A technológiai bemeneti vizek felhasználói az - erőműipar, a - gépipar, - vegyipar, - élelmiszeripar és más iparágak mellett a - mezőgazdasági és más technológiai rendszereket üzemeltető egységek. A fejlett ipari országokban a közvetlen ipari vízfelhasználás közel azonos nagyságrendű az ivóvíz termeléssel, a mezőgazdasági felhasználással, míg a hőerőművek vízfelhasználása fentieknek mintegy háromszorosa, és döntően hűtővíz felhasználásban jelenik meg.

4 A kimeneti technológiai vizeket sokszor tévesen szennyvizeknek nevezik, azonban ezek jellegükben erősen eltérnek a köztudatban „szennyvíz” néven szereplő fogalomtól. Ezek a vizek általában olyan iparágakban mint pl. finomkémia, elektronika, autógyártás, keletkeznek, ahol nagymennyiségű, elsősorban szerves szennyezők kerülnek a vízbe. Ezek mennyisége sokszor olyan jelentős, hogy a víz Kémiai Oxigénigénye (KOI) több százezer mg O2/lit is lehet. Ugyanakkor a szerves halogénvegyületek (AOX) mennyisége is jelentős. A csatornázási értékek KOI: 1000 mg O2/lit, AOX: 8 ppm.

5 Problémák, célok A bementi technológiai vizeknél alapvető probléma a megfelelő minőségű és mennyiségű bemeneti víz folyamatos gazdaságos és környezetbarát biztosítása. A technológiai bemenő vizek a felhasználástól függően előkezelést, ún. kondícionálást igényelnek, pl. lebegőanyag, sótartalom, pH, adalékok.

6 A technológiai bemenő vizek termelése és szolgáltatása során alapvető feladatok:
megfelelő mennyiségű és minőségű iparivíz folyamatos biztosítása, az iparivíz-mű üzemeltetése, az elosztóhálózat üzemeltetése és karbantartása, a saját fogyasztói hálózat üzemeltetése és karbantartása, a társfogyasztói hálózat műszaki – szakmai ellenőrzése, fejlesztések és átalakítások szolgáltatói engedélyezése, rendkívüli események, meghibásodások esetén a szükséges intézkedések megtétele.

7 A kimeneti technológiai vizeknél hatékony csővégi hulladékkezelés szükséges a közvetlen kibocsátás helyett. Visszanyerhető anyagok recirkulációja. Biológiai tisztítás nem mindig alkalmazható. Illékony szennyezők (VOC) rektifikálás. Nem illékony anyagok: nedves oxidáció. Biológiai tisztítás is alkalmazható. Módszerek kombinálása, pl. pótszénforrás, denitrifikáció.

8 Kutatási, fejlesztési irányok, célok
Bemeneti vizek: környezeti károk minimalizálása. Új olcsó és környezetbarát vízelőkészítő kezelő technológiák kifejlesztése. Vízforrások folyamatos monitorozása. Felszínről kiinduló szennyező folyamatok megállítása.

9 A kimeneti technológiai hulladékvizek esetében gondolni kell a vízbázisok védelme mellett a gazdaságosságra. Fontos a fokozottabb és hatékonyabb újrafelhasználást, a recirkulációt elősegítő modern fiziko-kémiai, így pl. az illékonyságok különbözőségén alapuló eljárások, rektifikálás, bepárlás, membrántechnikai kutatása. Újrahasznosítás megvalósítása (EU irányelv).

10 Kimeneti technológiai vizek esetében fontos kutatási irányzatok
a hulladékok újrahasznosítási elvének megfelelően a fiziko-kémiai hulladékvíz kezelési alternatívák térhódítása, desztilláció, sztrippelés, bepárlás, membrántechnikák, (égetés nem), nedves oxidációs eljárások fejlesztése, fiziko-kémiai és biológia tisztítások összehangolása és összehangolt alkalmazása, membrántechnológia bevezetése a vízkezelésbe, EU normák teljesítése, költséghatékony kombinált, fiziko-kémiai és biológiai, tisztítási technológiák kidolgozása.

11 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "NEMZETI VÍZTECHNOLÓGIAI PLATFORM TECHNOLÓGIAI VIZEK KEZELÉSE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések