Egy B2-es Speaking vizsga élőben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tippek, anyagok a Beszédkészség vizsgarészre, éles próbavizsgával
Advertisements

Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry BCD.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ „Dumáljuk meg!” Tippek, anyagok a Speaking vizsgarészhez, éles próbavizsgával Angol B2.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Euroexam vizsgák Reading és Listening részeihez – 2017
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Az „első lépés” TÁMOP
Mastermind A tudatos vállalkozók agytrösztje
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
1Transzplantációs Alapítvány
Vezetékes átviteli közegek
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Biztonságos Internet Nap február 7.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Tapasztalatok 3 hónap Facebook
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Az életvezetés etikája - a döntésről
Szombatiskola, mint baráti kör
a mai lehetetlen helyzet feloldására
Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 2. b
2. Bevezetés A programozásba
HHR.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Dumáljuk meg! Felkészülési és vizsgatippek a Speaking vizsgarészre
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Család és iskola Nevelés.
Készítette: Boros Bence
Multiplikációs rendezvény – Békéscsaba
aka.ms/coauthorinword
13 tanács egy életre.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szerzője Konzulens neve
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Tippek, anyagok a Beszédkészség vizsgarészre, éles próbavizsgával
VÁLLALKOZZ! Pénzügyi és Vállalkozói Témahét 2019 Órai segédanyag
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
SQL jogosultság-kezelés
A tudáspiacok.
Érveléstechnika-logika
Informatika Oktató: Katona Péter.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Modern zene a nyelvtanításban
13 tanács egy életre.
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Intuitív szakértői módszerek
Előadás másolata:

Egy B2-es Speaking vizsga élőben Östör Zsuzsa, Rádai Péter és a próbavizsgázók Euroexam International

Mire figyelj a Speaking-show-ban?! Megfigyelési szempontok az élő próbavizsgához (Ezeket majd a feladatok vagy a teljes próbavizsga után megbeszéljük.) Mikor kivel/kikkel beszélget a vizsgázó a vizsga során? És kivel nem? Hogyan viselkedik a levezető vizsgáztató? Mit csinál és mit nem? Melyiket érzed a legnehezebb feladatnak és miért? Melyik feladat tetszik a legjobban és miért? Kedvet kaptál az Euroexamhoz a show során? Miért?

1. Bemelegítő beszélgetés (Interview) Csak a kérdésekre válaszolj, ne akarj betanult monológokkal operálni! Max. 1-2 mondatos válaszok: tedd érdekessé magad velük  Egyetlen kérdés esetében sincs szükség semmilyen háttértudásra. Eldöntendő kérdésre adott válasz: „Yes/No, because…/since…/as a matter of fact…” Negatív tartalmú, nemleges válasz : pl. „To be honest, I have never thought about this. But it sounds like a good idea.”

2. Picture Story: Mit is hallunk?

2. Picture Story: Mit is hallunk?

2. Picture Story Történetmesélés, pletykálgatás valakiről, valakikről: Nincs képleírás, semmilyen utalást nem tegyél a képekre! Az általunk megadott első mondattal kezdd, ez megadja az irányt: múlt idejű legyen a történetmesélés! Jegyzetelés: csak kulcsszavak (pl. igék abban az alakban, amiben majd használni szeretnéd őket (2-3 múlt idő) Linking word-ök betervezése: „suddenly”, „unexpectedly” stb. Ha nem muszáj szótárazni, ne veszíts felesleges időt vele! Ha valami nem világos egy képen, szabadon improvizálj! Nem baj, ha 2 percnél előbb befejezed, az se, ha kifutsz az időből. A minőségre figyelj, ne az időre!

3. Szituációk A szerepkártyát mindig olvasd végig, a legvégén a pontos utasítás, gyakran a legutolsó szó a legfontosabb! Életszerű feladat: tudod, ki vagy, hol vagy, mit szeretnél elintézni és kihez beszélsz Figyelj a megfelelő stílusra: informális („I’m your friend”) vagy formális („I’m the receptionist.”) Minden párbeszéd zárása: „Thank you.” Használd a kártyán lévő szöveget: minimális átalakítással, az ismeretlen szavak okos kiküszöbölésével átfogalmazhatod a megadott formulákat.

4. Kommunikációs feladat (Discussion) 1 2 fázisból áll a 3 perces vita: 1. ötletelés (brainstorming): NEM csak szavakkal, hanem javaslatokkal, vitázva! 2. az összegyűjtött szempontok, témák egyenkénti megvitatása: „Now, let’s look at and discuss them one by one. / …which one is the most important…” Eurocity B2: 3 unit a Discussion feladatról Nem baj, ha lezárás nélkül kifut a vita, de ha sikerül lezárni, még jobb.

4. Kommunikációs feladat 2: a vita nyelve egyetértesz felsorolsz átadod a szót véleményt kérsz ötletelsz bizonytalanságot fejezel ki nem értesz egyet összefoglalsz visszakérdezel kiemelsz javasolsz bizonyosságot fejezel ki közbevágsz átvezeted a témát elfogadsz egy érvet stb..

Tapasztalatok? Most mit gondolsz? Mikor kivel/kikkel beszélgetett a vizsgázó a vizsga során? És kivel nem? Hogyan viselkedett a levezető vizsgáztató? Mit csinált és mit nem? Melyiket érezted a legnehezebb feladatnak és miért? Melyik feladat tetszett a legjobban és miért? Kedvet kaptál az Euroexamhoz a show során? Miért?

Még ezekre figyelj! Ha úgy érzed, hogy hibáztál (nyelvtanban, szóhasználatban stb.), javítsd ki magad! Páros vizsgázás: előnyök? Két vizsgázó közt nincs hierarchikus függés (egyéninél ez adott: a kommunikációs partner a vizsgáztató). A figyelem és a "munkateher" megoszlik a két vizsgázó között. Biztosan tudjátok egymást segíteni, ketten együtt tehettek a sikerért. HA ISMERITEK EGYMÁST, közös a készülés: kevesebb meglepetés, váratlan helyzet HA ISMERITEK EGYMÁST, lesz valaki, akit ismersz: stresszoldó hatás HA ISMERITEK EGYMÁST, ismered társad nyelvi szintjét, szóbeli készségeit HA ISMERITEK EGYMÁST, bízhatsz benne, hogy társadnak lesznek jó gondolatai (továbblendít, ha elakadtok). De ne hülyéskedjétek el a szóbelit!

Még ezekre figyelj! Vedd fel magad (picture story, situations, discussion) mobiloddal! Ingyenes felkészülési anyagok Angol B2-es Edzésterv Elearning: Picture Story, Discussion Beszédkészség tippek Eurocity B2: 7 lecke Speaking feladattal Blog posztok

Értékelés Beszédkészség: értékelési szempontok Pontszám (súly) ÖSSZBENYOMÁS [levezető vizsgáztató pontjai] (Interlocutor’s Overall Impression) 5 pont (20%) FOLYÉKONYSÁG ÉS KOHERENCIA [értékelő v. pontjai] (Fluency and Coherence) KOMMUNIKÁCIÓS STRATÉGIÁK [értékelő v. pontjai] (Communications strategies) NYELVHELYESSÉG ÉS SZÓKINCS [értékelő v. pontjai] (Range and Accuracy) KIEJTÉS [értékelő v. pontjai] (Pronunciation)