Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)"— Előadás másolata:

1 „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső) A fogalmazás

2 Mi a szöveg?

3 Az érvelő szöveg Álláspontunk kifejtése és bizonyítása egy adott társadalmi jelenséggel, problémával kapcsolatban Kellékei: Érvek Meghatározás Példák Meggyőző szándék Figyelemfelkeltő, nyomatékosító eszközök: Kérdés Felszólítás Felkiáltás Képek (hasonlat, metafora)

4 Az érvelő szöveg felépítése

5 Az érvelő fogalmazás - Bevezetés Téma: Szükség van-e a kézírás elsajátítására az internet világában? (1 oldal) A feladat tisztázása (Feladatom…) Az álláspont megfogalmazása röviden (Véleményem szerint…) Indítás hatásos, elgondolkodtató kérdéssel (Szükség van- e…?) Terjedelem: 1-3 mondat! Írd meg a bevezetést!

6 Az érvelő fogalmazás - Tárgyalás Téma: Szükség van-e a kézírás elsajátítására az internet világában? (1 oldal) Az álláspont kifejtése Bizonyítás érvekkel Alátámasztás példákkal Személyes reflexió (észrevétel, megjegyzés)

7 Az érvek Téma: Szükség van-e a kézírás elsajátítására az internet világában? (1 oldal)
Az érv tételből és bizonyítékból áll: Példa: A kézírás napjainkban háttérbe szorul, (tétel) hiszen még a legszemélyesebb érintkezés is az interneten keresztül zajlik. (bizonyíték) Írj két-két érvet a megadott témával kapcsolatban!

8 Az érvelő szöveg – Befejezés Téma: Szükség van-e a kézírás elsajátítására az internet világában? (1 oldal) Összegzés (Végezetül…) Az álláspont nyomatékosítása (Álláspontom tehát…) Elgondolkodtató záró kérdés (Elképzelhető, hogy…?) Felszólítás, felhívás, felkiáltás (Nem szabad azt hinnünk…) Idézet (Az a tény, hogy magyarul…írok…) Közhely, szólás (A szó elszáll…) Terjedelem: 1-3 mondat! Írd meg a téma befejezését!

9 És a legvégén… Mire ügyeljek, ha érvelek?

10 Tanácsok Olvasd el többször a feladatot!
Rögzítsd álláspontodat a problémával kapcsolatban! Fogalmazz meg szükséges mennyiségű meggyőző érvet! Tagold legalább 3 bekezdésre a szöveget! Ügyelj a gondolatok kifejtésére, a mondatok összekapcsolására! Olvasd el még egyszer a kész szöveget, és javítsd ki a nyelvhasználati, helyesírási hibákat! Külalakod rendezett, javításaid (egyélterműek) egyértelműek legyenek!


Letölteni ppt "„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések