Az élelmiszerhamisítás tejipari vonatkozásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A Levegő összetétele.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A Dél-Alföldi régió innovációs képessége
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A közigazgatás személyi állománya
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Környezetgazdaságtan 1
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Megfigyelés és kísérlet
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Az élelmiszerhamisítás tejipari vonatkozásai MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Az élelmiszerhamisítás tejipari vonatkozásai CSÁSZÁR Gábor általános igazgatóhelyettes Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. 9200 Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 24. 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Food Integrity Budapest Témakörök Történeti kivonat néhány szubjektív példával Hamisítás, termék-azonosság, avagy mi van csomagban? Jogszabályi háttér Egyes tejtermékek jellemző hamisításai, a hamisítás kimutatásának analitikai módszerei Mit tehetünk a hamisítások visszaszorítása céljából? MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Történeti kivonat példákkal MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Történeti kivonat példákkal Reblochon sajt sajátos története a XIII. századból (adó jellegű csalás), 1958-tól eredetvédett sajt Anglia, az 1800-as években a tej rendszeres vizezése 1800-as évek végén kémiai módszer az ellenőrzésre Egyesült Államok, a Wisconsin-i sajtok hamisítása olcsó zsírokkal (disznózsír) A tej fölözése (szeparátorok iparszerű használata) Művaj az 1910-es évekből, Dán termék védelem külön „vaj törvénnyel” 1915 Pesti Napló 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Történeti kivonat példákkal MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Történeti kivonat példákkal Délmagyarország 1930 Kína 2008, melaminnal szennyezett 600 tonna tejpor (2 halálos ítélet) 2013 NÉBIH; növényi zsíros, lengyel eredetű „sajt”, 40 tonna 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Hamisítás, termék-azonosság, avagy mi van csomagban? MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Hamisítás, termék-azonosság, avagy mi van csomagban? A hamisítás és a termék-azonosság definiálása, azok elkülönítése Általános- és specifikus szabályozás a hamisítás és a termék-azonosság vonatkozásában (ami nem termék-azonos az hamis?) 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Általános szabályozás MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Általános szabályozás A tej és a tejtermékek kiemelt helyet foglalnak el a jogi szabályozás területén Általános szabályozások: - 853/2004/EK az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról - 1151/2012/EU rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről - 1308/2013/EU rendelet a mezőgazdasági piacok közös szervezéséről 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Specifikus szabályozás MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Specifikus szabályozás Világ- és közösségi szintű szabályozás: - nyers és fogyasztói tejek - az emberi fogyasztásra szánt kazeinekről és kazeinátokról - részben vagy teljesen dehidratált, emberi fogyasztásra szánt, tartós tejtermékekről (sűrített tej és tejpor) - vajak, egyéb zsírok és olajok - megnevezés használat és -védelem - FAO/WHO Codex Alimentarius: Milk & milk products, 2011 Nemzeti szabályozások: - Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/51-1, „A tejtermékekről” - Magyar Élelmiszerkönyv 2-104, „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékek” 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Nyers tej, definíció: „semmit nem vettek el belőle és semmit nem adtak hozzá” 1) Különböző fajú állatok (tehén, juh, kecske, bivaly) tejeinek keverése (miért?) - Immunológiai és nem immunológiai gélelektroforézis, izoelektromos fókuszálás a fehérjék elkülönítésére (1% tehéntej a juhtejben), validált módszer, alkalmas sajtvizsgálatra is. - Rövid szénláncú zsírsavak GC-vizsgálata (tehéntej – kecsketej laurinsav- kaprinsav) 2) Tejidegen fehérje (szója) adagolása, HPLC-vel 1-2% kimutatható (hátrányai) 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Nyers tej 3) Vizezés – fagyáspont vizsgálat A fagyáspont a tej egyik legállandóbb fizikai jellemzője, amely már igen kis mennyiségű víz hozzáadására is jól mérhetően változik. Az egészséges tehenektől származó elegytej (több tehén összekevert teje) –0,520 °C vagy ennél alacsonyabb hőmérsékletű. Amennyiben ez az érték a víz fagyáspontjához, a 0 °C-hoz közelít, akkor a tejet valószínűleg vizezték, hamisították. Ha például a tej fagyáspontja –0,515 °C, akkor a vizezés 1% mértékű. (Gyanú, istállópróba!) Az országos nyerstej minősítés keretében rendszeresen ellenőrzött paraméter, szabványos akkreditált módszerrel (termisztoros krioszkópia; FT-IR vizsgálat) 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Nyers tej 4) Tőgygyulladás A szomatikus sejtszám (a tőgy belső felületéről leváló hámsejtek és a vérből származó fehérvérsejtek összessége) a tőgygyulladás jelezésére alkalmas paraméter. A tőgygyulladás a tőgy kóros elváltozása, amely szekréciós zavarral, a tej összetételének megváltozásával és a tejhozam csökkenésével jár együtt. Ha a tőgy gyulladt, a tej köbcentiméterenkénti szomatikus sejtszáma emelkedik. A gyulladást legtöbbször kórokozó baktériumok idézik elő, amelyek a környezetből, a bimbócsatornán keresztül jutnak a tőgybe. Ezek a kórokozó mikrobák a tőgyben elszaporodva nemcsak az állat megbetegedését okozzák, hanem a kifejt tejjel ürülve növelik annak csíraszámát, ami közegészségügyi veszélyt is jelent. Tőgygyulladást mechanikai eredetű sérülés, például a tőgytiprás is okozhat. 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Nyers tej 4) Tőgygyulladás Az országos nyerstej minősítés keretében rendszeresen ellenőrzött paraméter. (áramlásos citometria). 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Nyers tej 5) Gátlóanyag Az országos nyerstej minősítés keretében rendszeresen ellenőrzött paraméter. (mikrobiológiai gátlás, 2-4 µg/kg). 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Hőkezelt tej; a hőkezeltség ellenőrzése, kimutatása 1) Peroxidáz enzim kimutatása Stroch-próbával 80 °C feletti vagy 75 °C hőmérsékleten 15 percnél hosszabb ideig hőkezelt tej (tejszín, savanyú tejkészítmények, túró, sajt) esetén alkalmazható. (A peroxidáz-enzim bontja a hidrogén-peroxidot, a felszabaduló atomos oxigén a reagenst (N,N-dietil-1,4-fenilén-diamin-hidroklorid) kékesszürke vegyületté oxidálja.) 2) Foszfatáz enzim meghatározása 2,6-dibrómkinon-fenollal 80 °C alatti, vagy 75 °C feletti hőmérsékleten 35 másodpercnél rövidebb ideig hőkezelt tej (tejszín, savanyú tejkészítmények, túró, sajt) esetén alkalmazható. (fenol; µg/ml) 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Savófehérje a tejtermékekben Sajt- és túrógyártás nagy mennyiségben képződő édes- és savanyú tejsavó (fogyasztói tejek, túró, ricotta) Foszfor/nitrogén arány alapján becsülhető a kazein mennyisége (a foszfor csak a kazeinnel alkot komlexet) 2) Cisztin-cisztein (-S-S-) komplex mérése ioncserés oszlopkromatográfiával (cisztin/cisztein arány > 3, hozzáadás bizonyított) 3) HPLC és gélelektroforézis a fehérjefrakciók elkülönítése alapján 4) Aminosav analízis (Nehézséget okozhat a savófehérjék denaturálódása, elválasztása.) 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Jellemző hamisítások, kimutatásuk analitikai módszerei Idegen zsírok a tejtermékekben Egyes növényi eredetű zsírok és olajok ára lényegesen alacsonyabb, mint a tejzsíré (tejzsírár robbanás) hamisítás Főként sajtok és zsírdús termék esetében (pl.: tejföl, tejszín), továbbá más sajtot tartalmazó élelmiszerek vonatkozásában (húskészítmények, sütőipari termékek, konyhakész vagy fogyasztásra kész egyéb termékek). Triglicerid-, zsírsavösszetétel elemzés GC-vel (5-10%) A tejzsír a többi zsírtól jól elkülöníthető, a hamisításra használt zsír, olaj azonosítható. (Csak a tejzsír tartalmaz vaj-, kapron-, kapril- és kaprinsavat;) Indexek használata: vajsav/kapronsav, laurinsav/kaprinsav, mirisztinsav/kapronsav Befolyásoló tényezők: évszak, takarmány! 2017. október 25. Food Integrity Budapest

Mit tehetünk, mit kell tennünk a hamisítások visszaszorítása céljából? MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. Mit tehetünk, mit kell tennünk a hamisítások visszaszorítása céljából? A tejtermék meghatározásokat tartalmazó dokumentumok javítása, fejlesztése (MÉ, útmutatók) Hamísítással kapcsolatos dokumentumok kidolgozása (MÉ, útmutatók) Szabványosítható, validált vizsgálati módszerek kidolgozása, bevezetése A termékminőség javítása („szürke vs. fehér”, „hamis vs. termék-azonos” Ellenőrzések (hatóságok, szakintézmények), szankció Széleskörű tájékoztatás 2017. október 25. Food Integrity Budapest

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! MAGYAR TEJGAZDASÁGI KÍSÉRLETI INTÉZET KFT. HUNGARIAN DAIRY RESEARCH INSTITUTE Ltd. UNGARISCHES MILCHFORSCHUNGSINSTITUT GmbH. KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! 2017. október 25. Food Integrity Budapest