Pop Petra Helloween.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabóné L. Éva
Advertisements

Szent Pál missziós tevékenysége és a „pogánykeresztény” közösségek.
Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Erkölcsteológia - I. Jegyzet: Dr. Veres András: Erkölcsteológia megtalálható.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
VI. Országos Dajkakonferencia Budapest
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Készítette: Rubik László 5/c
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
A piarista rend.
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
protestáns reformáció szellemi atyja
REFORMÁCIÓI ISTENTISZTELET
Nagy Károly.
Évközi 8. vasárnap Február 26. – „A” év.
Évközi 7. vasárnap Február 19. – „A” év.
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Oltáriszentség, Papság,
SZABAD AKARAT Arany Viktor.
Évközi 6. vasárnap Február 12. – „A” év.
Református istentisztelet
Madách Az ember tragédiája elemzés
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
a feledés definíciója:
A középkor kultúrája.
A korai Egyház Az első közösségek.
Szolgálj, vigyázz, menj el! Felszólító igék Máté evangéliumában
TANÉVZÁRÓ ISTENTISZTELET
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Délvidéki kirándulás
Nagy Király, Fenséges Úr, Király Isten Fia,
Hajós voltam az Égei-terngeren
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Saját név | Tanár neve | Osztályzat
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Snelemperg Barbara Halloween!.
Halloween Kovács Lilla
Beszámoló magyar nyelvből Szerző: Csiszár Virág Palics
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
a,, magyar ,,gondolat fenttartója az emigrációban.
Akarj többet! Efézus 1:
Felebarát – vagy tán egészen az?
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
Pécs törökkori emlékei Bianka
Új pályainformációs eszközök - filmek
MÉZEK KÉMIÁJA PÁLYÁZAT
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Paulay Ede életének legsikeresebb rendezése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Színházi élet - Németh Antal
Rendezte: Szalai Gergő
Előadás másolata:

Pop Petra Helloween

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31 A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján, amit elsősorban az angolszászországokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként szomorúságra okot adó ünnep a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált

Az angolszász ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonokünnepe, a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene, Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.

Helloween A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból; valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október31-én tartottak, és amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból.

A protestáns keresztények a reformáció napját ünneplik október 31-én, annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét Szent Patrik működésének hatására, aki az 5. század második felében tevékenykedett misszionáriusként Írországban, a kereszténység és a kelta pogányság keveréke, a Culdee-i kelta kereszténység (jött létre. Az ősi druida hit megfért az új tanításokkal és egészen addig virágzott, míg az angol hódítók el nem foglalták és meg nem semmisítették. Írországban október 31. éjszakája a mindenszentek éjszakája  nevet kapta. November első napja volt a keresztény ünnepnap, a mindenszentek napja

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor arómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A római hódítások során Gallia integrálódott a Római Birodalomba, így a kelta kultúra ünnepeinek elemei kezdtek a római ünnepek hagyományaival összemosódni. A pogány kelta hagyományok közt szerepelt az őszi samhain ünnep, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén élő keltákmegünnepelték a kelta újévet, amely október 31. éjszakájára esett, és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette.

Hallowenn Úgy hitték, hogy ezen az éjszakán az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék vándorlásukat. A kereszténység elterjedésével később Halloweennek nevezett pogány kelta ünnep napjának éjszakája jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták úgy hitték, hogy a napisten Crom Cruach ekkor a halál és a sötétség istenének fogságába kerül. Október 31-én, az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg: rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra

A kelta papok egy hegytetőn, a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény- és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.

Az emberek állatbőröket vettek magukra és Crom Cruach bálványisten tiszteletére háromnapos ünnepet tartottak. Ez volt az ősi ünnep, melynek pogány szokásai keveredtek aztán más ünnepekkel. Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket, ők is megtartották a saját szokásaikat. Bár időpontjában eltért, de több hasonló római ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz ünnepével, úgyhogy mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep mediterrán elemeket is tartalmaz. A római Feralia a tavasz egyik legnagyobb ünnepségsorozata, a holtak emléknapja (innen a holtakról való emlékezés rituáléja), melyet az akkori naptár szerint február 13. és 21. között tartottak.