Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VI. Országos Dajkakonferencia Budapest

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VI. Országos Dajkakonferencia Budapest"— Előadás másolata:

1 VI. Országos Dajkakonferencia Budapest 2016.10.15.

2 „Az óvodapedagógus jobb keze a dajka” Szeretettel köszöntjük a VI. Országos Dajkakonferencia résztvevőit!

3 TERÉZNAPI KÖSZÖNTŐ Kicsi vagyok székre állok, Onnét egy nagyot kiáltok, Boldog Teréz napot kívánok!

4 BRUNSZVIK TERÉZ Grófnő 1757 – 1861 AZ ELSŐ MAGYARORSZÁGI ÓVODA MEGALAPÍTÓJA

5 GONDOLATOK BRUNSZVIK TERÉZ SZELLEMI HAHYATÉKÁBÓL „Nem szeretem, ha grófnőnek neveznek, mivel ennek előnyeit nem akarom élvezni. Engem tehát nyugtalanít, ha hallom, hogy így hívnak. Csak ember, a szó legszebb értelmében, az akarok lenni”

6 GONDOLATOK BRUNSZVIK TERÉZ SZELLEMI HAHYATÉKÁBÓL „Hazánk felemelkedéséhez azt adta kezünkbe a Gondviselés, ami a legnemesebb, a legbiztosabb, s a legkevesebb csalódást okozhatja: Az emberi elme kiművelése nevelés útján!”

7 GONDOLATOK BRUNSZVIK TERÉZ SZELLEMI HAHYATÉKÁBÓL „Eltűnődöm a nemes és félelmetes gondolaton, hogy értékes legyek számodra ó Haza” – írja, mert meggyőződése, hogy neki is kötelessége „a hon virágoztatására működni”. Ennek legfőbb eszköze a nevelés, a népnevelés vagy nemzetnevelés. Így alakult ki Brunszvik Teréz számára az Isten - haza - nevelés hármasa, amely egész munkásságát motiválta.

8 Brunszvik Teréz

9

10

11

12 Brunszvik Teréz Budavári Óvodák 2016.10.11. Az első hazai óvodát 1828- ban nyitotta meg Brunszvik Teréz grófnő Budán, a Krisztinavárosban Angyalkert néven, édesanyja budai házában, a mai Mikó utca és Attila út sarkán.

13 Koszorúzás a szobornál 2016.10.11. Az angyalkertekbe 2 éves kortól 7 éves korig járhattak a dolgozó nők gyermekei, az utolsó évben elemi ismereteket tanítottak nekik. A grófnő azt remélte, hogy ha sikereket ér el óvodája működtetésével, akkor hamarosan sok ilyen intézmény létesül majd, elsősorban a vagyontalan családok számára, ahol gyermekükre napközbeni felügyelnek, és jó nevelésben is részesülnek.

14 Koszorúzás a szobornál 2016.10.11. A foglalkozásokat, vagy ahogy akkoriban nevezték: a beszéd- és értelemgyakorlatokat eleinte szinte kizárólag férfiak tartották; de Brunszvik Teréz mindvégig hangoztatta, hogy erre a feladatra leginkább a nők alkalmasak.

15 Koszorúzás a szobornál 2016.10.11. Az első magyar óvodában a szemléltető oktatás, azaz a környező világ érzékszervek általi megismertetése állt a középpontban.

16 Koszorúzás a szobornál 2016.10.11. Az óvodai foglalkozásokon imádkoztak, énekeltek a gyerekek és világi ismereteket sajátítottak el. Ekkor még a játék csupán egynegyedét tette ki a kicsik napi tevékenységének, de Teréz grófnő mindvégig szorgalmazta, hogy a gyerekek legfőbb tevékenysége a játék legyen az angyalkertekben, hiszen ez az ő legösztönösebb tevékenységük.

17 Brunszvik Teréz

18 Készítették: Hegyesi Emma, Katinszki Ferencné, Kiss Anikó és Lendvai Lászlóné Óvodapedagógusok


Letölteni ppt "VI. Országos Dajkakonferencia Budapest"

Hasonló előadás


Google Hirdetések