14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI mozaweb. hu/mblite. php

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÉRZÉKENYÍTÉS Siketvakok. 1. Siketvakság definíciója: A siketvakságba olyan fogyatékos állapotok tartoznak, amikben a látás és a hallás is annyira sérült,
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 1. Kommunikáció, a meggyőző kommunikáció.
PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Pápa.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
Szövegalkotás I. Az írás folyamatközpontú értelmezése.
A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége Mágocsi Nyina Budapesti Corvinus Egyetem.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Vezetékes átviteli közegek
Pályaválasztási tanácsadás
Dr. Kovács László Főtitkár
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)
Jogi alapismeretek 2013.
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Magyar Tudományos Művek Tára
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
OLVASÓ KÖZÖSSÉG OLVASÓTÁBOR, IFJÚSÁGI OLVASÓKÖRÖK DUNAÚJVÁROSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 2. b
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A nemzeti irodalom megteremtése. 2.
Programjaink matematikából a es tanévben
Programjaink fizikából a es tanévben
Megfigyelés és kísérlet
Összeállította: J. Balázs Katalin
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
Négy vállalkozási alaptípus
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Belügyi Rendészeti Ismeretek
KRÉTA-ESL Bemutató.
A es tanév programterve FIZIKÁBÓL
Hogyan készítsünk előadást?
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI http://www. mozaweb. hu/mblite. php

A szöveg Szöveg: A nyelv és a beszéd legmagasabb szintű egysége, egymással összefüggő mondatokból álló önálló, teljes értékű, lezárt közlés. Általában több mondatból áll, de terjedelme egy szótól pl. „Ó!” a regénytrilógiáig terjedhet A nyelvhasználók által jellegzetes helyzetekben használt, meghatározott célú, tipikus szerkezetű és stílusú szövegeket szövegtípusoknak (szövegfajtáknak) nevezzük

Csoportosításuk: a) a kommunikáció célja szerint 1. tájékoztató, 2. érzelemkifejező 3. felhívó (hallgató befolyásolása) , 4. kapcsolatfenntartó, 5. értelmező, 6. poétikai

b) funkciója szerint: • elbeszélő szövegtípusok Az elbeszélő szövegtípusokban (pl. élménybeszámoló, tudósítás, hír, mese, novella, emlékirat) az elbeszélő (narrátor) egy eseménysort mond el. • leíró szövegtípusok A leíró szövegtípusok célja egy tárgy, személy, helyszín, jelenség vagy folyamat bemutatása, láttatása (pl. definíció, tájleírás, jellemzés).

b) funkciója szerint: •elemző-meggyőző szövegtípusok Az elemző-meggyőző szövegtípusok segítségével a feladó a hallgatóságot akarja meggyőzni valamiről (pl. ilyen a magyarázat, az ajánlás, a tanács, az érvelő esszé, a szónoki beszéd, a tudományos vita, a reklám).

c) Az előkészület szerint: • spontán (pl. történetmesélés); • tervezett (pl. tanulmány, önéletrajz, vitairat, előterjesztés).

d)A közlemény közege szerint: • szóbeli (pl. köszönés, felköszöntés, viccmesélés, szópárbaj, szónoki beszéd); • írásbeli (pl. értekezés, feljegyzés, emlékeztető, hirdetés, esszé, önéletrajz).

f)A nyelvhasználat színterei szerint (1.) ( stílusrétegek): • társalgási (magánéleti) (pl. beszélgetés, chat, vita, feljegyzés, üzenet, lista, közmondás, anekdota, reklámszöveg, falfirka); • publicisztikai (pl. interjú, riport, kommentár, hír, vezércikk, hirdetés); • tudományos és ismeretterjesztő (pl. lexikon, szótári szócikk, előadás, tanulmány, tudományos monográfia, tankönyv, dolgozat);

f)A nyelvhasználat színterei szerint (2.) (stílusrétegek): • szónoki (pl. felszólalás, beszámoló, iskolai felelet); • hivatalos (pl. kérvény, elismervény, jegyzőkönyv, házirend, törvény); • szépirodalmi (pl. ünnepi beszéd, novella, szonett , óda).

g) A résztvevők száma szerint: • monologikus (pl. határozat, beszámoló, definíció, összefoglalás); • dialogikus (pl. interjú, vita, chat).