Levegőbe festett ”ördögök” – avagy a PORFORGATAGokról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Advertisements

Új utak a hazai aszálykezelés területén A vízügyi ágazat aszálykezelése – aszálystratégia L ÁNG I STVÁN M ŰSZAKI F ŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető O RSZÁGOS.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore Közlekedési.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A villamosenergia–ipari sportmozgalom eredményei és aktuális kérdései - A szociális partnerek együttműködése az iparági sportmozgalomban EVDSZ II. Taggyűlés.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Előadók: Kovács Richárd – marketing vezető Marketing osztály Bálint Norbert – PR főmunkatárs PR és kommunikációs osztály ZÖLDGÁZT ADUNK.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
3. tétel.
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
Gyűjtőköri szabályzat
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Összeállította: Horváth Józsefné
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A Repülésbiztonsági Kockázat
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Állványokra vonatkozó követelmények
Környezetgazdaságtan 1
Környezeti teljesítményértékelés
M4 metróvonal beüzemelési folyamatai
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Levegőtisztaság-védelem
Nap és/vagy szél energia
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
AVL fák.
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
BTMN.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Halmazállapot-változások
Épületek egészségtana
Járműtelepi rendszermodell 2.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
A Föld, mint égitest.
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Oféliák színháza.
Intuitív szakértői módszerek
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Levegőbe festett ”ördögök” – avagy a PORFORGATAGokról campeiro12@YouTube.com www.JimReedphoto.com Levegőbe festett ”ördögök” – avagy a PORFORGATAGokról (US Eng.”dust-devil”) KBSZ SZAKMAI NAPOK – REPÜLÉS Siófok, 2008 október 7. Sárközi Szilárd meteorológus szakértő

Biztos, hogy CSAK ”AZ ERNYŐZÉST” VESZÉLYEZTETIK?… 2005 ápr. 30., 11:07 Eged-h. (Eger) 2008 október 7. forrás: HFFA

(…) valószínű, hogy NEM CSAK ”AZ ERNYŐZÉST” VESZÉLYEZTETIK…! Biztos, hogy CSAK ”AZ ERNYŐZÉST” VESZÉLYEZTETIK?… 2008 október 7. forrás: www.ParaglidingForum.com

(…) valószínű, hogy NEM CSAK ”AZ ERNYŐZÉST” VESZÉLYEZTETIK…! Skrzyczne (Kraków), Ny-Beszkidek (É-Kárpátok) – és már NEM CSAK ”a messzi Amerika” sivatagaiban (– még csak nem is sík terepen!) – és NEM CSAK ”lent, délen”, és PONT NEM a ”Canicula”-ban (– és ez a ”világvége” MÁR RÉG elkezdődött…) 2008 október 7.

(...) hanem pl. ”KISGÉPEK” GURULÁSÁT, és alighanem a LESZÁLLÁSÁT IS (…) valószínű biztos, hogy NEM CSAK ”AZ ERNYŐZÉST” VESZÉLYEZTETIK…! 2001 aug. 11., LHBS (Budaörs) 2008 október 7. forrás: akkori tulajdonos

(...) VITORLÁZÓ TEREPRE SZÁLLÁSÁT (ill. leszállást, kötélszakadást) IS 2008 október 7. 2006 szept. 14., 16:45, Őcsény forrás: KBSz

(...) de 5.700 Kg FELETT is számon tartják: 2008 október 7.

2007 aug., Rondónia (Amazónia) 2008 október 7. forrás: campeiro12 @ YouTube.com

Amit a PORFORGATAGOKról (≠ Amit a PORFORGATAGOKról (≠!portölcsér, ≈porörvény, <forgószél) feltétlenül tudni kell: – 10m széles, akár 100m magas (kettősfalú) örvénycső – halad mint a tornádó, csak ez a széllel (attól kissé jobbra, ritkábban balra térül) – csak akkor látszik, ha por-ruhát ölt („Most láttok – most nem láttok!...”) – nem csak egy ”kincstári”, hanem annyi, mint ahány termik-buborék – ereje kb. mint egy ”nagygép” szárnyvégi örvénye(!) – nem (csak) emel, hanem ”becsomagol” ill. ”kiborít” – túlforrósodó laza, világos(?!) felszínről, száraz termikes (SKC/FEW Cu) időben, kissé élénk (2-8 m/s-os) szélben – besugárzási félévben (IV.-IX.), de főként IV.-V.- (”szántós”) és VIII.-IX.-ban (”tarlós”) 2008 október 7.

2008 máj. 12., 15:40 LHKK (Kiskunlacháza–Bankháza) (KBSz 2008-118-4) távolsága: 595 m (±10%) → szélessége: 11 m (!) (±10%) (csak hüvelykujjnyinak(!) látszik; s fentről lehet, hogy nem is!) magassága: >12 m > 5.700 kg felettiek felvételi magassága! 2008 október 7. forrás: KBSz

UU?? (Oroszország) forrás: neamnea @ YouTube.com 2008 október 7.

2008 máj. 12., 15:40 LHKK (Kiskunlacháza–Bankháza) → a rendszer nincs rá felkészülve! (gondolkodás.....eljárás) – TANULSÁG: na és a meteorológus(ok)?... nagy magasságig felhatoló, vagy/és erős talajmenti túlforrósodás (úm.”űber-adiabatikusság”) → PO-index? elörejelzés?… (K-, LI-, T-, ...) – a baleset előtt(!) észlelték (még fényképezték is!) – kiszámítottuk, hogy la. kettőnek is(!) kellett lennie – az észlelést még továbbították is(!) a felszállóhelyre – a repülőnek is lett volna ideje-tere biztonságos leszállóra helyezkedni F (TSFC@ OMSz.Hu, T1X00”@ MetNet.Hu) = pl. HHH, EGD 2008 október 7.

KÖZÖS TENNIVALÓINK ill. felhívásaink – mindenkinek( KÖZÖS TENNIVALÓINK ill. felhívásaink – mindenkinek(!), mondjuk 5,7 t-ig Az időjárástan területén (pl. a PO-index kifejlesztéséhez is) – események (össze) gyűjtése (észlelés, fénykép, mozgókép!) sarkozi.szilard@kbsz.hu http://www.metnet.hu/?m=forum&topic=sportrepules – újabb mérések telepítése (mint HHH-n, EGD-n) http://www.metnet.hu/?m=os Az oktatás, ill. szabályzásának(!) területén tételesen(!) szerepeljen: – szerkezetük, méretük, élettartamuk, haladásuk, láthatóságuk → a termiktől teljesen eltérő veszélyeik a repülésre – kialakulásukat kiváltó időjárási és terepi jellegzetességek – évszakos és napszakos előfordulásuk – az időjárás-változás kérdései → Módszertani kiadvány?... fényk.: Ferenci@HFFA 2008 október 7.

(folyt. ) KÖZÖS TENNIVALÓINK ill. felhívásaink – mindenkinek( (folyt.) KÖZÖS TENNIVALÓINK ill. felhívásaink – mindenkinek(!), mondjuk 5,7 t-ig Biztonsági ill. vészhelyzeti ajánlások kidolgozása szakáganként testre szabottan fényk.: Pacz Észlelhetőségével kapcsolatos kérdések: – ahol jól látszik, pont ott keletkezik - de pont azt kellene elkerülni... (láthatóvá tevő felszínek mesterséges kialakítása?...) – PO-mentes helyek meghatározása a terepviszonyok és a szélirány függvényében (benőtt talajon, hosszú úton, fáktól-épületektől elhal) – a rá hajlamos időjárási helyzetben tudatos földi figyel(tet)és (az esélyes irányokba, s az üzem összes résztvevője által) Észlelése esetén: – a veszély jelzésének útja és módja a légtérben tartózkodók felé ill. egymás között – a leszállás megszakítása, máshova helyezkedés – repülőüzem megszakítása?!… 2008 október 7.