Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A személyi nyilvántartás speciális kérdései EKOP-1.A.1-08/C
Dr. Szöllősi Gábor PhD. egyetemi docens
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
MSc felvételi eljárás informatika képzési területen
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Pedagógus oklevelek elismerése
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése Sajátos nevelési igényű tanulók a szakképzésben Nemzeti Fejlesztési Alap Képzési Alaprész.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
A fogyatékossággal élők jogai Magyarországon
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulásról (képzési hozzájárulás) október 19. dr. Halász Zsolt.
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) FIR Fórum – június 12. HÖSZ rendszer.
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ). Automatizmusok a HÖSZ rendszerben Köblös.
A tanárképzés szerkezete
FELVÉTELI 2015 SZIE-ABPK JÁSZBERÉNY.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Az adatvédelem szabályozása
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
TOVÁBBTANULÁS Határidők Feladatok 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet A 2015/2016. tanév rendjéről 2. sz.melléklet ! A tanulók jelentkezése.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
A felsőoktatási felvételi eljárás
FIR Fórum szeptember 16. A magyar állami ösztöndíj adminisztrációjának egyes kérdései Vanó Renáta .
FIR Fórum június 12. A magyar állami ösztöndíj adminisztrációjának egyes kérdései Vanó Renáta .
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Előzetes piaci konzultáció
Automatizmusok a HÖSZ rendszerben Köblös István
HÖSZ rendszer fejlesztések
Esélyegyenlőség a Szent István Egyetemen
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Nappali mesterszakjaink
Hiányzó kreditek (30-60) MBA és Számvitel mesterszak
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Pályaválasztási szülői értekezlet
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk Jogszabályi háttér - A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény Értelmezés 6. fogyatékossággal élő hallgató (jelentkező): aki testi, érzékszervi, beszédfogyatékos, autista, megismerés és viselkedés fejlődési rendellenességű, Felvétel, beiratkozás 41. § (1) A Kormány c) fogyatékossággal élő jelentkezők csoportjához tartozók, esélyegyenlőségét a magyar állami (rész)ösztöndíjjal támogatott hallgatói létszám, a felvételi vizsga teljesítési feltételeinek meghatározása során biztosítja. 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk Jogok és kötelességek 35 § (2) Az oktatással kapcsolatos feladatokat ellátó kötelessége, hogy az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan közvetítse, a jóváhagyott tanterv szerint oktasson és értékeljen, a hallgató emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartsa; az oktató tevékenysége során vegye figyelembe a hallgató egyéni képességét, tehetségét, fogyatékosságát. 43. § (1) A hallgató joga, hogy a jogszabályokban és az intézményi szabályozásban meghatározottak szerint teljes körű, pontos és hozzáférhető formában információt kapjon a tanulmányai megkezdéséhez és folytatásához, kialakítsa tanulmányi rendjét, igénybe vegye a felsőoktatási intézményben elérhető képzési lehetőségeket, kapacitásokat; állapotának, személyes adottságainak, fogyatékosságának megfelelő ellátásban részesüljön. 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

Az állam által támogatott tanulmányok időtartama 47. § (1) Egy személy – felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben összesen – tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat magyar állami (rész)ösztöndíjas képzésben (a továbbiakban: támogatási idő). A támogatási idő legfeljebb tizennégy félév, ha a hallgató osztatlan képzésben vesz részt és a képzési követelmények szerint a képzési idő meghaladja a tíz félévet. (3) Egy adott fokozat (oklevél) megszerzéséhez igénybe vehető támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje. Az adott szak támogatási idejébe az azonos szakon korábban igénybe vett támogatási időt be kell számítani. Ha a hallgató az így meghatározott támogatási idő alatt az adott fokozatot (oklevelet) nem tudja megszerezni, a tanulmányait e szakon önköltséges képzési formában folytathatja akkor is, ha az (1) bekezdés szerinti támogatási időt egyébként még nem merítette ki, feltéve, hogy az intézmény rendelkezik szabad kapacitással. (4) A fogyatékossággal élő hallgató támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti.   2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

Tanulmányi és vizsgakövetelmények - mentesítés 49. § (8) Az e bekezdés alapján nyújtott mentesítés kizárólag a mentesítés alapjául szolgáló körülménnyel összefüggésben biztosítható és nem vezethet az oklevél által tanúsított szakképzettség megszerzéséhez szükséges alapvető tanulmányi követelmények alóli felmentéshez. A fogyatékossággal élő hallgató részére biztosítani kell a fogyatékossághoz igazodó felkészítést és vizsgáztatást, továbbá segítséget kell nyújtani részére ahhoz, hogy teljesíteni tudja a hallgatói jogviszonyából eredő kötelezettségeit. Indokolt esetben mentesíteni kell egyes tantárgyak, tantárgyrészek tanulása vagy a beszámolás kötelezettsége alól. Szükség esetén mentesíteni kell a nyelvvizsga vagy annak egy része, illetve szintje alól. A vizsgán biztosítani kell a hosszabb felkészülési időt, az írásbeli beszámolón lehetővé kell tenni a segédeszköz – így különösen írógép, számítógép – alkalmazását, szükség esetén az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval vagy a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történő felváltását. 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk SZTE Esélyegyenlőséget és Egyenlő Bánásmódot Biztosító Feltételek Szabályzata http://www.u-szeged.hu/szabalyzatok IV. 2. Az SZTE a fogyatékossággal élő hallgatók segítségnyújtásra, mentességre és kedvezményekre irányuló kérelmeiket a hallgató képzéséért felelős Egyetemi Kar Tanulmányi Osztályára nyújtják be, amely a dokumentumokat tovább küldi bírálásra az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottságához.. IV. 9. A fogyatékosság megállapításának és igazolásának rendje: A fogyatékossággal élő hallgató fogyatékosságának típusát és mértékét, annak végleges vagy időszakos voltát szakvéleménnyel igazolja. II. 7. A hallgatói esélyegyenlőségi bizottság feladata: b) az egyenlő esélyek biztosításra irányuló kérelmek elbírálása; c) a Bizottság a kérelemről az érintett kar javaslata és szükség esetén orvosi vélemény alapján 8 napon belül dönt; d) kérelmezők a Bizottság határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhetnek az SZTE Szabályzat hallgatói jogorvoslati kérelmek benyújtásának és elbírálásának rendjéről foglaltak szerint; e) Bizottság hallgatókkal kapcsolatos döntéseinek érvényesítését a vezető koordinátor és az érintett Kar oktatási dékánhelyettese, illetve a Tanulmányi Osztály kijelölt munkatársa végzi; h) kiemelt feladat a hallgatók tájékoztatása, amely hírlevelek és az ETR segítségével történik. 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

A törvény szerint nyilvántartott adatok 3. melléklet a 2011. évi CCIV. törvényhez A felsőoktatási intézményekben nyilvántartott és kezelt személyes és különleges adatok I/B. A hallgatók adatai E törvény alapján nyilvántartott adatok: b) a hallgatói (doktorjelölt) jogviszonnyal összefüggő adatok: bh) a fogyatékossággal élőket megillető különleges bánásmód elbírálásához szükséges adatok, 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

A fogyatékossági adatok az ETR-ben Rögzíti: Tanulmányi Osztály Megtekinthető: Hallgató / Személyes adatok / Hallgatói adatok / Fogyatékosságok Nyilvántartott adatok: Típus Mérték (%) Kiállító neve és címe Kiállítás dátuma Lejárat dátuma (ha van) Bejelentés ideje Opcionális megjegyzés 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk

A fogyatékossági adatok az ETR-ben Az ETR jelenti a FIR-nek, enélkül az előnyök nem érvényesíthetők Hivatalos dokumentum alapján rögzítendő, részleges adattartartalommal nem jelenthető Az alábbi típusokat ismeri a FIR az Nftv. 108. § 6. pont alapján autista beszédfogyatékos érzékszervi fogyatékos: gyengénlátó, nagyothalló, siket, vak megismerés- és viselkedés-fejlődési rendellenességgel élő: diszgráfiás, diszkalkuliás, diszleksziás testi fogyatékos (mozgáskorlátozott) Szakvélemény adatai: kiállítónak neve, pontos címe, kiállítás dátuma, lejárat dátuma (ha van) Mérték: %-os érték; rögzítendő, ha a szakvéleményen szerepel Bejelentés dátuma: a szakvélemény bemutatásának időpontja Megjegyzés: opcionális információ 2014.09.11 Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk