Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat"— Előadás másolata:

1 A magyar állami ösztöndíj adminisztrációjának egyes kérdései Vanó Renáta Neptun fórum – 2015.07.09.

2 Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
A központi felvételi eljárás során a 15 A-ban felvett hallgatókat az eddigi évekhez hasonlóan a besorolási döntésben tájékoztatjuk a magyar állami ösztöndíj igénybevételének sajátos, az Nftv-ben rögzített feltételeiről, és arról, hogy a beiratkozáskor nyilatkoznak. A hallgató a besorolási döntéssel egy tájékoztatót tölt le a felvi.hu személyes oldalán az ösztöndíj feltételekről. Kérés a FOI-k felé: A beiratkozási lapon a tavalyi évben használt nyilatkozat szövegét kell használni (87/2015. Vhr.)! A nem központi eljárással felvett hallgatók (hitéleti képzések, határontúli képzések) tájékoztatására a FOI-kat kérjük! Ezekkel a felvettekkel az Oktatási Hivatal nem kerül kapcsolatba!

3 A nyáron ösztöndíjas képzésre átsorolásra kerülő korábbi önköltséges hallgatókat is nyilatkoztassák le a FOI-k! Átsorolásnál az állami támogatott – költségtérítéses; magyar állami ösztöndíjas – önköltséges hallgatókat külön kezeljék! Magyar állami (rész)ösztöndíjas finanszírozási formára a FIR-be csak nyilatkozatot tett hallgató jelenthető (hatósági ellenőrzés része)!

4 Nftv. változás: új belépők – kötelező elektronikus kapcsolattartás
Az Nftv. 48/E. § (4) bekezdése módosult: „A magyar állami ösztöndíj feltételei teljesítésének nyilvántartásáért felelős szerv az ezen alcímben meghatározott jogainak érvényesítése és kötelezettségeinek teljesítése során a magyar állami (rész)ösztöndíjban részesített személlyel elektronikus úton tart kapcsolatot.” Mit jelent ez? Kötelezően ügyfélkaput kell nyitniuk a hallgatóknak. Az OH a magyar állami ösztöndíjjal kapcsolatos döntéseit ügyfélkapun keresztül küldi meg.

5 Milyen hallgatói kört érint?
A szeptember 1-jét követően hjv-t létesítőkre nézve azonnal érvényes, a bentlévőkre augusztus 1-jétől. Mi történik, ha nem veszi át elektronikusan az iratot a hallgató? Az OH a döntést 30 napon belül postai úton megküldi. Kérés a FOI-k felé: A helyi szokásos módon (pl. TO faliújság) tájékoztassák a hallgatókat és kérjék a kötelező ügyfélkapu létesítésre. Ezzel kapcsolatos hivatalos levelünket megküldjük a rektoroknak augusztus hónap folyamán.

6 HÖSZ hatósági határozatok
1. Egyenlegközlő sikeres kimeneti vizsga, abszolutórium esetén (KKK szerinti másfélszeres időn belül) Oklevelet még nem szerzett, a KKK szerinti másfélszeres időn belül van. Közöljük az oklevélszerzés határidejét és felhívjuk a figyelmet a felfüggesztés lehetőségére. Kérés: FSZ-es bizonyítványok rögzítése az oklevél adatok közé 2. Hjv. megszűnést követően egyenlegközlés, 1 év várakozási idő Új felvételi eljárással történő szakváltás esetén: Amennyiben a volt hallgató a hjv. megszűnését követő egy éven belül felvételi eljárás útján ismételten felsőoktatási képzést kezd, az OH a lezárt és az újonnan kezdett képzést a magyar állami ösztöndíj feltételei teljesítése szempontjából összeköti.

7 A lezárt képzésen igénybe vett magyar állami ösztöndíj összege és a magyar állami ösztöndíjjal folytatott félévek a kötelezettségbe beszámításra kerülnek. Amennyiben a hallgató a hjv. megszűnését követő egy éven belül nem kezd felvételi eljárás útján felsőoktatási képzést, az OH megállapítja az igénybe vett magyar állami ösztöndíj 50%-ára vonatkozó visszafizetési kötelezettséget, vagy megállapítja, hogy Ügyfélnek az Nftv. 48/M. § (2) bekezdés alapján nem kell megfizetnie a visszatérítési kötelezettséget.

8 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések