a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Beszerzések Beszerzések, közbeszerzések során gyakran elkövetett hibák
Kartellgyanús közbeszerzés?
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A közbeszerzési törvény változásai
A közbeszerzési törvény módosítása I.
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
DR. SARKADY ILDIKÓ MÉDIAPIACI TENDENCIÁK Jogi kihívások „Célkeresztben a fogyasztó” NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA Budapest Mariott Hotel március 30.
Visegrádi Közüzemi - Közszolgáltatói Szakmai Konferencia november 21.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
A minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos.
Verseny Versenyfelügyelet az egészségügyben és a kapcsolódó piacokon Torjákné Amberger Teréz Gazdasági Versenyhivatal – Versenypolitikai Iroda január.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Könyvtári teljesítménymérés
A közbeszerzésekről szóló törvény várható módosításai várható módosításaiBudapest október 21. Morvayné dr. Vígh Katalin Gazdasági Versenyhivatal.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosítása A békéltető testületeket érintő tervezett változások Dr. Mozolai Mónika osztályvezető 2012.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
JOGORVOSLATI ELJÁRÁS MEGINDÍTÁSA Kérelemre Hivatalból Ajánlatkérő Ajánlatkérő Ajánlattevő (részvételre Ajánlattevő (részvételre jelentkező) jelentkező)
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Átláthatóság és közbeszerzések 1. Közbeszerzések Tanácsának vizsgálata dr. Tausz Péter Budapest, április 15.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1 Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Közbeszerzés ajánlattevői szemszögből Willinger Kornél.
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A közbeszerzés, a verseny speciális terepe Előadó: Morvayné dr. Vígh Katalin Gazdasági Versenyhivatal.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A cégeket érintő közbeszerzési szabályok jelentősebb változásai az új Kbt. alapján Előadó: dr. Starcsevics Balázs közbeszerzés tanácsadó Első Magyar Önkormányzati.
15. Az eladók foglalkoztatása
TramTRAIn projekt Tervezés – jogi feladatok
Előzetes piaci konzultáció
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
Dr. Kovács László főtitkár
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÖZBESZERZÉS Emberi Erőforrások Minisztérium
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben A versenyt hátrányosan befolyásoló intézkedések a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben Budapest 2011. április 18. Morvayné dr. Vígh Katalin Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért 1

A közbeszerzésekről szóló törvény célja ♠ A közpénzek ésszerű felhasználása ♠ átláthatóságának, nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése mellett ♠ a verseny tisztaságának biztosítása. Míg az első két cél megvalósítása érdekében a szabályozás az ajánlatkérőre ró feladatokat, a verseny tisztaságáért mindkét félnek van felelőssége: - az ajánlatkérő köteles biztosítani, - az ajánlattevő tiszteletben tartani a verseny tisztaságát és nyilvánosságát. 2

A verseny tisztasága a közbeszerzési eljárás kulcseleme → Az ajánlatkérőnek biztosítania kell az ajánlattevők piachoz való egyenlő hozzáférési esélyét. → Az ajánlattevőknek egymástól független ajánlatokat kell tenniük. ↓ A piacért folytatott tisztességes versenyben ☺alakulhat ki a versenyár, amely alacsonyabb a verseny hiányában elérhető árnál, ☺választható ki a legelőnyösebb ajánlat. Hatékony közbeszerzés 3

A szabályozással szemben tehát alapvető elvárás Az ajánlatkérő eredményes késztetése a versenyeztetésre, Az ajánlatkérő racionális beszerzői magatartás irányába való terelése. A közpénzt költő beszerző tevékenységének ellenőrizhetősége. ↓ Az ajánlatkérő kívánatos magatartási szabályai tevésre kötelező kógens szabályokban testesülnek meg 4

A szabályozási módszer szükségszerű hatása és mellékhatásai A tevésre kötelező kógens szabályozás → magában hordja a részletekbe menő, merev előírások veszélyét, → akadályozza az ajánlatkérő piaci folyamatokhoz való alkalmazkodását, → az ajánlatkérő mereven behatárolt, előre kiszámítható magatartása, + a piac tökéletes átláthatósága kedvez az ajánlattevői versenykorlátozó megállapodásnak, az áregyeztető és piacfelosztó kartell szerveződésnek. 5

A szabályozás káros mellékhatásainak csökkentése jegyében A versenyt jelenleg hátrányosan érintő szabályokból azokat az elemeket javasoljuk kivenni, amelyek → indokolatlanul korlátozzák az ajánlatkérő döntési szabadságát, mozgásterét, → fölösleges kötelezettségekkel terhelik, → nem kezelik a versenykorlátozás veszélyeit, → ellentétesek a versenytörvény egyes rendelkezéseivel, → veszélyeztetik a beszerzés hatékonyságát. 6

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 7