Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak."— Előadás másolata:

1 2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak A KÖZBESZERZÉSEK PÉNZÜGYEI

2 A KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS ELŐKÉSZÍTÉSE Úgy gondolom, az eljárás előkészítése a legfontosabb a közbeszerzési eljárás lefolytatásának. A legfontosabb lépés, mivel a legjobb beszerzési eredmény eléréséhez fontos az eljárások gondos előkészítése. A 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről, (továbbiakban Kbt.) ezért nagy hangsúlyt fektet a beszerzések előkészítésére. Ezt a témát járom körbe, több saját tapasztalat okán.

3 Törvényi háttér, fogalom meghatározás: Kbt. 3. § 22. közbeszerzés előkészítése: az adott közbeszerzési vagy koncessziós be- szerzési eljárás megkezdéséhez szükséges cselekmények elvégzése, így különösen az adott közbeszerzéssel kapcsolatos helyzet- és piac-elmérés, előzetes piaci konzultáció, a közbeszerzés becsült értékének felmérése, a közbeszerzési dokumentumok előkészí- tése. Az alapelvek betartása már itt nagyon fontos: - A verseny tisztasága, átláthatósága, és nyilvánossága - Esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód - Joggal való visszaélés tilalma, jóhiszemű és tisztességes joggyakorlása alapelve. - Hatékony és felelős közpénzfelhasználás - Nem alapelv, de fontos: - nemzeti eljárás, - az eljárás nyelve, - kógencia.

4 A közbeszerzés tárgyának meghatározása és az összeférhetetlenség 8. § (1) Közbeszerzésnek minősül a közbeszerzési szerződés, valamint az építési vagy szolgáltatási koncesszió e törvény szerinti megkötése. A közbeszerzési szer- ződés tárgya árubeszerzés, építési beruházás vagy szolgáltatás megrendelése lehet. A rosszul meghatározott beszerzési tárgy késlelteti a beszerzést, valamint jogi és a- kár anyagi hátrányokkal is jár. 25. § (1) Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak ér- dekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérel- mét eredményező helyzetek kialakulását. A 25. § részletezi milyen összeférhetet- lenségi szabályok vonatkoznak az előkészítés és az eljárás lefolytatásában E szabályok be nem tartása akár kizárással is zárulhat az eljárás résztvevői számára.

5 Ajánlatkérőkre vonatkozó szabályok 27. § (1) Az ajánlatkérő köteles meghatározni a közbeszerzési eljárásai előkészítésének, lefolytatásának, belső ellenőrzésének felelősségi rendjét, a nevében eljáró, illetve az eljá- rásba bevont személyek, valamint szervezetek felelősségi körét és a közbeszerzési eljárá- sai dokumentálási rendjét, összhangban a vonatkozó jogszabályokkal. Ennek körében kü- lönösen meg kell határoznia az eljárás során hozott döntésekért felelős személyt, szemé- lyeket, vagy testületeket. (3) A közbeszerzési eljárás előkészítése, a felhívás és a közbeszerzési dokumentumok elkészítése, valamint az ajánlatok értékelése során és az eljárás más szakaszában az aján- latkérő nevében eljáró, illetve az eljárásba bevont személyeknek és szervezeteknek együt- tesen rendelkezniük kell a közbeszerzés tárgya szerinti szakmai, közbeszerzési, jogi és pénzügyi szakértelemmel. A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt elérő, épí- tési beruházás esetén az ötszázmillió forintot elérő értékű közbeszerzési eljárásba az aján- latkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót bevonni. Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést - különösen a releváns információk közlését a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a megfelelő ajánlattételi határidő meghatározását - megtenni a verseny tisztaságára, a gazdasági szereplők esélyegyenlősé- gére és egyenlő elbánására vonatkozó alapelvek érvényesülése érdekében.

6 Az előkészítés egyéb szabályai Törekedni kell a magas minőségű teljesítés feltételeinek biztosítására, a környezet - beszerzés tárgyára tekintettel biztosítható - védelmére és a fenntarthatósági szem- pontok figyelembevételére, valamint a beszerzés tárgyát érintő szerződésmódosítá- sok megelőzésére. Fontos megállapítani milyen értékhatár alapján indítjuk a közbeszerzést. Ez lehet nemzeti vagy uniós értékhatár. Az értékhatárokat minden évben a Közbeszerzési Hatóság a honlapján teszi közzé. Az értékhatártól függően kell megállapítani, hogy az eljárást a Kbt. Második (Uni- ós) vagy harmadik (Nemzeti) része szerint kell-e lefolytatni. Az utóbbi években jelentős változás volt a nemzeti eljárás értékhatáraiban. A Nem- zeti értékhatárok jelentősen emelkedtek.

7 A beszerzés tárgya és becsült értéke alapján határozható meg az alkalmazandó eljárás típusa A becsült érték fogalma: A becsült érték a Kbt. 16. § (1) bekezdés alapján, nem a legmagasabb összegű teljes ellenszolgáltatást jelenti, hanem az adott pi- acon általában kért vagy kínált – nettó – teljes ellenszolgáltatás az alapja. Az ajánlatkérő köteles a becsült érték meghatározása céljából külön vizsgálatot végezni és annak eredményét dokumentálni. A vizsgálat során az ajánlatkérő objektív alapú módszereket alkalmazhat. Ilyen módszerek különösen: a) a be- szerzés tárgyára vonatkozó indikatív ajánlatok bekérése, b) a beszerzés tárgyára vonatkozó, arra szakosodott szervezetek által végzett piackutatás, c) igazság- ügyi szakértő igénybe vétele, d) szakmai kamarák által ajánlott díjszabások, e) szakmai kamarák által előállított és karbantartott, megvalósítási értéken ala- puló, részletes építési adatbázis, f) a Közbeszerzési Hatóság által kiadott ár- statisztika, g) az ajánlatkérő korábbi, hasonló tárgyra irányuló szerződéseinek elemzése [Kbt. 28. § (2) bekezdés].

8 A közbeszerzési eljárás fajtái és kiválasztása Lényeges szempont az eljárás fajtájának kiválasztása nagyon fontos, hiszen ezen múlik, milyen feltételeknek kell megfelelni a kiírásnál, a beszerzés lefolytatásánál. Második rész szerinti eljárások (uniós értékhatárt elérő beszerzések): a) nyílt eljárás, b) meghívásos eljárás, c) innovációs partnerség, d) tárgyalásos eljárás, e) versenypárbe- széd, f) hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás. Harmadik rész szerinti eljárások (nemzeti értékhatárt nem meghaladó beszerzések): -113. § (1) Az ajánlatkérő a nyílt, a meghívásos és a tárgyalásos eljárást megindító felhívást nem hirdetmény útján teszi közzé. - 115. § (1) Ha az építési beruházás becsült értéke nem éri el a háromszázmillió forintot, az ajánlatkérő - választása szerint - a közbeszerzési eljárást le- folytathatja a nyílt vagy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás (kivéve uniós forrásból), - Elektronikus licit 116. §, - Saját beszerzési szabályok alkalmazása, 117. §, - Koncessziós beszerzési eljárások 118. §.

9 ÖSSZEGZÉS Alapelvek betartása A közbeszerzés tárgyának meghatározása Összeférhetetlenség megállapítása Az ajánlatkérőkre vonatkozó szabályok betartása Egyéb szabályok betartása Uniós vagy Nemzeti eljárás megállapítása Az eljárásfajták kiválasztása

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések