A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
Advertisements

Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Gyermekvédelmi alapellátás
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
ÓVODÁK MŰKÖDÉSE 2013.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Az Oktatási Főosztály és a köznevelési intézmények feladatai a
Méltányossági elvek a közoktatásban
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Az egyéni fejlesztési terv
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Pest Megyei Kormányhivatal
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Bódor Andrea BAZ Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
4/2010. (I. 19.) OKM rendelet a pedagógiai szakszolgálatokról
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Tájékoztató a 2009/2010. tanévi beiskolázásról. Írásbeli felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről: Vagy.
Tájékoztató a 2009/2010. tanévi beiskolázásról. Írásbeli felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről: Vagy.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Integráló iskolák a közoktatásban
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Tájékoztató a tanévi beiskolázásról. felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről:  Vagy kizárólag.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
A TANKÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE A KÖZNEVELÉS RENDSZERÉBEN
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Működését meghatározó törvények,rendeletek évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről -15/2013-as EMMI rendelet a szakszolgálati intézmények működéséről.
Szülői értekezlet A középfokú iskolákba történő jelentkezés rendje és a felvételi eljárás gyakorlati tudnivalói szeptember óra.
A tankötelessé váló gyermekek beíratása 2016 Tanköteles gyermek abban az évben, amelyben augusztus 31. napjáig a 6. életévét betölti (de legkésőbb az.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
JÁRÁSI SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
Ágazatközi együttműködés
DARUS a gyermekekért.
DARUS a gyermekekért.
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Tájékoztató a logopédiai ellátás változásairól
Horváth Cz. János Személyes adatok kezelése az intézményben
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Új környezet Új emberek
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai Szakmai Nap 2016.11.22. Készítette: Zsidóné Kádár Terézia

A tankerületi szakértői bizottság feladata a harmadik életévét betöltött gyermek, tanuló teljes körű pszichológiai, pedagógiai-gyógypedagógiai vizsgálata, a beilleszkedési, a tanulási, a magatartási nehézség megállapítása vagy kizárása és az ehhez kapcsolódó felülvizsgálatok elvégzése, aktuális állapot feltárására irányuló vizsgálat, a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása.

A szakértői vizsgálat típusai Alapvizsgálat: az aktuális állapot feltárására irányul Felülvizsgálat: a fejlődést nyomon követő a korábbi diagnózis megalapozottságát, a nevelés, oktatás formájának megfelelőségét a fejlesztés eredményességét méri  végrehajtásának megkezdését követő első nevelési év/tanév során hivatalból felül kell vizsgálni - ezt követően 16 éves korig 3 évente szülő kérheti a vizsgálatot követő 6 hónap elteltével a köznevelési intézmény egy év elteltével kérheti a vizsgálat ismételt lefolytatását az illetékes tankerületi szakértői bizottságtól.

Mikor javasolt a tankerületi szakértői bizottság felkeresése? mozgás-beszédfejlődésben tapasztalt elakadások, eltérések miatt magatartás problémák miatti beilleszkedési nehézségek során alulteljesítés vagy általános tanulási nehézségek esetén bizonyos tantárgyakkal kapcsolatban folyamatos kudarcélmények kapcsán (pl.: számolás, írás, olvasás).  az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szint elérésének bizonytalansága miatt

A szakértői vizsgálat kezdeményezése A szakértői vizsgálat a szülők kérelmére, illetve a nevelési/oktatási intézmény kezdeményezésére a szülők egyetértésével indul. Indítható: hivatalból, hatósági megkeresésre, szülői kérelemre, illetve a szülő egyetértésével a nevelési-oktatási intézmény kezdeményezésére, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyámhatóság, gyermekjóléti szolgálat, bölcsőde, gyermekotthon, TEGYESZ kezdeményezésére, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény hatálya alá tartozó intézmények kezdeményezésére.  

A vizsgálati kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok 15/2013. EMMI rendelet 1. sz. melléklete – „Szakértői vizsgálat iránti kérelem”  mindkét szülő aláírása szükséges! 15/2013. EMMI rendelet 4. sz. melléklete – „Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére”

A vizsgálatkérés határideje Alapvizsgálat: a nevelési/ tanév során bármikor indítható Felülvizsgálat: az adott tanév június 30-ig, az intézménybe kiküldött nyomtatványon A határidő elmulasztása esetén: a 15/2013. EMMI rendelet 1. sz. és 4 sz. mellékletének kitöltésével

A vizsgálat előkészítése A vizsgálat időpontjának meghatározása (10 nap) Ha a szülő nem jelenik meg gyermekével…  második vizsgálati időpont meghatározása, az időpontról a szülő értesítése Ha a szülő a második vizsgálati időpontban nem jelenik meg gyermekével…  a szakértői bizottság vezetője közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezi a gyermek lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatalnál.

A vizsgálat menete Vizsgálatvezető szakmai teamjegyzőkönyv Vizsgálati vélemény  ismertetése szülővel/nagykorúval Eljárásrend, határidők, fellebbezés lehetősége Szakértői vélemény A vizsgálat: anamnézis, orvosi papírok, pedagógiai vélemények Pszichológiai vizsgálat: IQ, figyelem, emlékezet Gyógypedagógiai vizsgálat: gyermek aktuális fejlettségi szintjének mérése

A szakértői vélemény A szakértői bizottság tagjai a gyermek, tanuló különleges gondozásba vételére, nehézségeire, a fejlesztést igénylő területekre vonatkozó megállapításokat közösen alakítják ki. Szakértői vélemény: javaslat a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló ellátására, az ellátás módjára, formájára és helyére, az ellátáshoz kapcsolódó pedagógiai szakszolgálatok típusaira, a szükséges szakemberre és annak feladataira.

Továbbított vizsgálat Ha a tankerületi szakértői bizottság megítélése szerint a gyermeknél sajátos nevelési igény valószínűsíthető, akkor a saját vizsgálati dokumentációnkat és annak eredményeit, a vizsgálat alapján tett megállapításainkat, valamint a rendelkezésünkre álló egyéb iratokat megküldjük a megyei szakértői bizottság részére. A vizsgálat a megyei szakértői bizottságban fejeződik be. 

Köszönöm a figyelmet!