Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
jogorvoslati rendszere
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Bírák és bírósági vezetők kinevezése és felmentése Magyarországon
Magyarország átalakuló közigazgatási bíráskodása – a diagnózistól a terápiáig.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
Bűntelenség vagy büntetlenség? A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Az Országos Bírói Tanács összetétele és feladatai
Mentortanárképzés eLearning támogatása
SZE DFK - Egyetemes Állam- és Jogtörténet II. dr. Farkas Ádám
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
A Fővárosi Törvényszék
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyar Alkotmányjog II. Óravázlatok
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
megjegyzések a katonai ügyészi és katonai bírói
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az ombudsmanok. 1. Előzmények 1.1. Külföldi megoldások  svéd király igazságügyi kancellárja → közig. elleni alattvalói panaszok  svéd alk.
A bíróságok Az igazságszolgáltatás alapelvei
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Az államháztartásról szóló törvény
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Horváth Miklós Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály.
Dr. Czepek Gábor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Magánjogi és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály főosztályvezető.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közigazgatási eljárás II.
A gazdasági vállalkozások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bíróságok: bírák és további személyek
Az ügyészi szervezet és feladatok
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Minisztériumok, központi közigazgatás
A bírósági végrehajtás I.
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
A Fővárosi Törvényszék
A magyar kormányzati rendszer
Közbeszerzési Hatóság
A közigazgatás szervezete
A MUNKAJOGI SZABÁLYOZÁS RENDSZERE
Előadás másolata:

Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok Igazságügyi szervezet és igazgatás 2017. március 8.

Az igazságszolgáltatás Bíróság OBH Büntetetés-végrehajtás Bírósági végrehajtás Ügyészség Közjegyző Nyomozó hatóság Ügyvédség BÜNTETŐJOGI JOGALKALMAZÁS MAGÁNJOGI JOGALKALMAZÁS

A bíróságok alkotmányjogi szabályozása Alaptörvény 25-28. cikk „A bíróság„ cím Alaptörvény „Szabadság és felelősség” cím (az igazságszolgáltatás alapelvei) 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) a bírák jogállásáról és javadalmazásáról

A bírói hatalmi ág főbb tevékenységei I. Igazságszolgáltatás II. Bírói jogalkalmazás egységének biztosítása III. A bíróságok igazgatása IV. Nyilvántartási, törvényességi beavatkozó tevékenység

I. Az igazságszolgáltatási tevékenység Feladata: jogvédelmi jellegű jogalkalmazás Tartalmilag = Vitássá tett vagy megsértett jogról, törvényben szabályozott eljárás során kötelező erővel való döntés. Fogalmi elemei szerint: Jogalkalmazás = a jog valóra váltásának közvetlen formája (egyedi ügy-elvont norma) Jogvédelmi jellegű = jogsértésekkel szembeni jogvédelem megadása, jogszerű állapot helyreállítása, jogsértések orvoslása A bírósági igazságszolgáltatás az ítélkezésben ölt testet.

Az igazságszolgáltatás és a bíróság - kizárólagosság? Az igazságszolgáltatás fogalmának tágabb és szűkebb értelmezése Szűk értelemben: kizárólag a bíróság által végzett speciális jogszolgáltatás, jogalkalmazás („az igazságszolgáltatás bírói monopóliumának alapelve”) Tágabb értelemben: Az igazságszolgáltatás = a bírói jogvita eldöntés, ítélkezés (a bíróságokon)+ más állami szervek jogszolgáltató tevékenysége. Pl. közjegyző által lefolytatott egyes eljárások, jegyző birtokvédelmi eljárása, stb.

A bírói igazságszolgáltatás jellemzői Egyedi ügyben kikényszeríthető, kötelező erejű döntés születik Szervezetileg független szerv - a bíróság - hoz döntést. Az eljáró bíró függetlensége, mint alapelv. A hatalom korlátja: - a jogszabályoknak való alárendeltség.

II. Bírói jogalkalmazás egységének biztosítása, mint bírósági feladat Keretei: Jogegységi eljárás, jogegységi határozatok Cél: az ítélkezés szakmai irányítása Eljáró szerv: Kúria

III. A bíróságok igazgatásával kapcsolatos tevékenység Cél: Szervezeti, személyi és tárgyi keretek biztosítása Megvalósulása: Központi szinten - Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - Országos Bírói Tanács (OBT) Helyi szinten - egyes bíróságok vezetői (elnök, alelnök…) + Bírói önkormányzati szervek (bírói testületek)

IV. Nyilvántartási, törvényességi beavatkozó tevékenység A tevékenység jellege: kifejezetten nem igazságszolgáltatás Cél: garancia nyújtása Pl.: cégek nyilvántartásának vezetése, ezzel kapcsolatos eljárások lefolytatása - Cégbíróság Cégnek nem minősülő szervezetek nyilvántartása, ellenőrzése - Törvényszék

Az igazságszolgáltatás alapelvei Az alapelvek szerepe Csoportosítása - Szervezeti és eljárási (működési) alapelvek - Alkotmányjogi (általános) elvek és az egyes eljárásjogi szabályozások elvei

Az igazságszolgáltatás alkotmányjogi alapelvei 1. Az igazságszolgáltatás általánosságának elve (bírói monopóliumának elve) 2. A bírói függetlenség elve 3. A bírói jogvédelemhez való jog, a védelemhez és képviselethez való jog 4. A bíróság előtti egyenlőség és az igazságszolgáltatás egységének elve 5. A tárgyalás nyilvánosságának elve 6. A bírósági határozatok sajátosságának elv 7. A bírósági határozat elleni jogorvoslathoz való jog 8. A társasbíráskodás elve, valamint az ülnökrészvétel és egyenjogúságuk elve

Az előadáshoz kapcsolódó írásos tananyag: Petrétei József - Tilk Péter: Magyarország alkotmányjogának alapjai Kodifikátor Alapítvány Pécs, 2014. Petrétei József: Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Kodifikátor Alapítvány Pécs, 2014. 298-312. o.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit egyetemi adjunktus