A évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közjegyző szerepe és lehetőségei a végrehajtási eljárásban
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
A közjegyzői nemperes eljárások
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Az új önkormányzati törvény, különös tekintettel a Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörére Pauerné Csaba Judit MÁK ülés
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
6. téma: A hatóság döntései
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Dr. Danka Ferenc december 15.. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Többféle lehetséges szervezeti megoldás közül választhatott a politika: 1. ügyészség 2. bíróság.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
Az általános meghatalmazások jegyzéke, a gondnokoltak jegyzéke. A társadalmi szervezetek, alapítványok nyilvántartása. A befejezett ügyek.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
CÉGBEJEGYZÉSRE KÖTELEZETT ADÓZÓK BEJELENTKEZÉSE, VÁLTOZÁSBEJELENTÉSE, ADÓREGISZTRÁCIÓS ELJÁRÁS október 30. Ujjady Enikő NAV Heves Megyei Adóigazgatósága.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Önkormányzat és állam.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Döntés-felülvizsgálati eljárások
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Az ügyészi szervezet és feladatok
Met. módosítás július 01..
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A közigazgatási perek április 3..
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A civil szervezetek bírósági nyilvántartásával kapcsolatos eljárási szabályok módosulása Gyula, február 27. Előadó: dr. Réfi Edit.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
KÜLFÖLDI ELEM ESETÉN ALKALMAZANDÓ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
Előadás másolata:

A 2011. évi CLXXV. Törvényt (Ectv.) érintő módosítások dr. Bíró Attila Gyulai Törvényszék

Ectv. 9/J. § (2) bekezdése Kényszer-végelszámolás - alapítvány 2017. március 1. napjától hatályon kívül helyezve (2016. évi CLXXIX. Tv. 8. §). Okok: az ügyészi törvényességi ellenőrzési jogkör megszűnése; Az alapítvány megszűnésének megállapítására irányuló eljárások egységesen nemperes eljárássá válnak – a bíróság nem az alapítvány megszűnését, hanem a jogutód nélküli megszűnési ok bekövetkeztét állapítja meg. Az alapítvány kényszer-végelszámolására a továbbiakban az általános szabályok szerint kerülhet sor.

Ectv. 9/K. § (1) bek. – Egyszerűsített törlési eljárás szabályai 9/K. § (1) Egyszerűsített törlési eljárásnak van helye, ha a) a bíróság a civil szervezet tekintetében megállapítja a jogutód nélküli megszűnési ok bekövetkeztét, vagy b) a bíróság a civil szervezetet törvényességi felügyeleti eljárásban megszünteti, feltéve, hogy az a) vagy b) pont szerinti eljárás során nem merült fel adat arra nézve, hogy a civil szervezetnek vagyona van vagy a civil szervezet fennállása során adószámmal nem rendelkezett, illetve nem rendelkezik.

Ectv. 9/K. § (1) bek. – Egyszerűsített törlési eljárás szabályai II. Technikai jellegű módosítás Okai: Az alapítványok mellett az egyesületek megszűnésének megállapítására irányuló eljárás is nemperes eljárássá alakul  Cnytv. 68/B. §; Az ügyészi törvényességi felügyeleti jogkör megszűnése; A bíróság hatáskörébe tartozó törvényességi felügyeleti eljárás bevezetése, amely végső soron – amennyiben a civil szervezet törvényes működése nem állítható helyre – a szervezet megszüntetésével végződhet.

Ectv. III. fejezet – Az ügyészi törvényességi ellenőrzés 11. § (1)-(3), (5)-(7) bekezdései  március 1-től hatályát veszti. A civil szervezetek feletti ügyészi törvényességi ellenőrzés általános jelleggel megszűnik. Március 1-ig az ügyészség vizsgálta: Belső szabályzatok megfelelnek-e a jogszabályoknak, létesítő okiratnak; A szervezet működése, döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, létesítő okiratnak.

Ectv. III. fejezet – Az ügyészi törvényességi ellenőrzés II. A törvényes működés helyreállítása érdekében az ügyész keresettel fordulhatott a bírósághoz. A bíróság az ügyész keresete alapján megállapította: Az egyesület megszűnését [Ptk. 3:48. § (1) bek. a) és b) pontjai; 3:84. § a) és b) pontjai]; Az alapítvány megszűnését [Ptk. 3:48. § (1) bek. a) és b) pontjai; 3:403. § (1) bek. a) – c) pontjai]. A fenti megszűnési okok alapján március 1-től ügyészi kereset benyújtásának nincs helye.

Ectv. III. fejezet – Az ügyészi törvényességi ellenőrzés III. Március 1. után is fennálló ügyészi törvényességi ellenőrzési jogkörök: Az Alaptörvénnyel ellentétesen működő, bűncselekményt megvalósító egyesületek, fegyveres szervezetek, közhatalmi feladatokat elvonó szervezetek feloszlatása iránti perek; Törvényességi ellenőrzési jog azon szervezetek felett, amelyek esetében az ügyészi jogkört külön törvény rögzíti: pártok, országos sportági szakszövetségek, polgárőr szervezetek, vallási tevékenységet végző szervezetek felett. Ectv. 47-50. §: közhasznú szervezetek esetében a közhasznú minősítés követelményeinek való megfelelés ellenőrzése.

Ectv. 30. § (5) bek. – A beszámolóval kapcsolatos kötelezettségek elmulasztásának szankciója Hatályos szabályozás: ha a szervezet 1 éven belül nem pótolta: a bíróság értesítette az ügyészséget törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása céljából. Március 1-től: a bíróság a civil szervezetet pénzbírsággal sújthatja. Összege [Cnytv. 37. § (2) bek.]: 10.000 – 900.000,- ft. Cnytv. 71/B. § (4) bek.: a beszámolóval kapcsolatos kötelezettségek kikényszerítése érdekében törvényességi felügyeleti eljárás elrendelésének nincs helye.

A törvényességi felügyeleti eljárás 2011. évi CLXXXI. Törvény (Cnytv. IV/A. Fejezet)

Törvényességi felügyeleti eljárás vs. Törvényességi ellenőrzés Az általános jellegű törvényességi ellenőrzési jog megszűnt  az ügyészség törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet. Közérdekvédelmi funkció. Feltétele: a közérdek sérelme, ill. ennek valószínűsítése. DE! Amely szervezeteknél továbbra is fennáll az ügyészi törvényességi ellenőrzési jogkör  ha az ügyészi intézkedések nem vezetnek eredményre, az ügyész a közérdek sérelmére hivatkozás nélkül kezdeményezhet törvényességi felügyeleti eljárást.

Törvényességi felügyeleti eljárás – közös szabályok Célja: a civil szervezet törvényes működésének kikényszerítése. Elektronikus kapcsolattartás nem kötelező (akkor sem, ha az érintett szervezet elektronikus kapcsolattartásra kötelezett). Bizonyítás: Okiratok beszerzése, csatolása; Az érintettek (képviselő, tagok, kérelemre indult eljárás esetén a kérelmező) személyes meghallgatása. Illetékesség: a szervezet székhelye, ennek hiányában utolsó bejegyzett székhelye szerinti nyilvántartó bíróság.

Törvényességi felügyeleti eljárás – Közös szabályok II. Nincs helye: Ha az igény a Cnytv. 46/A. – 46/B. § szerinti vagy más perben, közigazgatási eljárásban érvényesíthető; Ha a szervezet felszámolás, kényszer-végelszámolás vagy egyszerűsített törlési eljárás alatt áll; Nem terjedhet ki a szervezet gazdálkodásának gazdasági- célszerűségi szempontból való felülvizsgálatára. Addig kell folytatni az eljárást, amíg a szervezet törvényes működése helyre nem áll; Az eljárás megszüntetése: ha a szervezet a törvénysértő állapotot megszüntette, ill. a törvényes működét helyreállította.

A törvényességi felügyeleti eljárásra okot adó körülmények A) A létesítő okirat, annak módosítása vagy a bejegyzett nyilvántartási adat a bejegyzés előtt keletkezett okból törvénysértő; B) A nyilvántartásba bejegyzett adat a bejegyzést követően keletkezett ok miatt törvénysértő; C) Jogszabály által előírt kötelező tartalom hiánya (létesítő okirat, módosítás, nyilvántartás); D) A szervezet működése során nem tartja be a jogszabályokat vagy a létesítő okiratban foglaltakat. Az A) és C) pont esetében az eljárásból kizárt, aki a nyilvántartásba vételi, vagy a változásbejegyzési eljárásban részt vett.

A bíróság eljárása hivatalból Ha az eljárásra okot adó körülményről hivatalos eljárása során maga szerez tudomást; Ha az eljárást más bíróság kezdeményezi. Költségviselés: Az állam előlegezi a költségeket. A szervezet viseli a költségeket: ha az eljárásra okot adott; Az állam viseli a költségeket: ha behajthatatlan, vagy nem történt jogsértés.

A bíróság eljárása kérelemre Ha az ügyész indítványozza (közérdek sérelme – kivéve: ha törvényességi ellenőrzést gyakorol); Ha a szervezet ellenőrzésére jogosult hatóság vagy közigazgatási szerv kezdeményezi (pl. NAV); Ha az kéri, akinek az eljárás lefolytatásához jogi érdeke fűződik (pl. képviselő, volt tag, stb.), és e jogi érdeket valószínűsíti. Költség előlegezése: kérelmező. Költség viselése: - kérelmező; ha a kérelem alaptalan, vagy kérelmét visszavonja; - szervezet; ha a kérelem alapos volt.

A törvényességi felügyeleti eljárás megindításának határideje Szubjektív határidő: a körülményről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül; Objektív határidő: a körülmény bekövetkezésétől számított 1 éven belül; Jogszabálysértő helyzet esetén: mindaddig, amíg fennáll a jogsértő helyzet vagy állapot. Egy éven túl: - csak kivételesen indokolt esetben; - törvénysértő nyilvántartási adat kiküszöbölése érdekében.

A bíróság intézkedései a törvényességi felügyeleti eljárás során A szervezet felhívása: vitatja-e az eljárás alapjául szolgáló tényeket; felhívás a jogsértő helyzet megszüntetésére. Határidő: 30 + 30 nap. Ha eredménytelen a felhívás: intézkedések a törvényes működés helyreállítása érdekében: Pénzbírság (10.000 – 900.000,-) képviselőnek (ismételhető); Jogszabályt vagy létesítő okiratot sértő határozat megsemmisítése, és új határozat hozatalának elrendelése; A döntéshozó szerv összehívása; Felügyelőbiztos kirendelése; A szervezet megszüntetése.

A felügyelőbiztos jogköre Feladatkörét a bíróság meghatározza a kijelölő végzésben. Kijelölhető: a szervezettől független, arra alkalmas személy; pl.: ügyvéd, közvetítő, könyvvizsgáló, igazságügyi szakértő. Felelőssége: A Ptk. szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint. Kizáró okok: akinek hozzátartozója, élettársa a szervezet tagja, vezető tisztségviselője, fb tagja; Aki a szervezettel azonos tevékenységet végző más szervezetben vezető tisztségviselő.

A felügyelőbiztos jogköre II. Vezető tisztségviselőktől, munkavállalóktól felvilágosítást kérhet; A vezető tisztségviselő jogkörét gyakorolja, ha nincs megválasztott képviselő; Iratokba betekinthet, aki ebben akadályozza  pénzbírság. Ha kirendelésére a szervezet tagjának kérelmére került sor: jogosult a halaszthatatlan intézkedések megtételére (szerződéskötések, követelések elismerése, joglemondás). Jogszabálysértő intézkedése ellen kifogásnak van helye. Költsége: a kérelmező előlegezi, a szervezet viseli. Ha behajthatatlan: a kirendelő bíróság gazdasági hivatala viseli.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!