Az eredetvédelem újszerű lehetőségei a húsiparban Seregi J. – Holló G. – Repa I. – Brem G. OHKI Tudományos Napok 2004. április 20-21. CD: Pusztai Péter & Gál Izóra
A jövő húsipari lehetőségei lehetnek minőségi öko és hungarikum termékek „ Nem jobbak, csak másabbak”
Honnan származnak az n-3 zsírsavak? tengeri halakból makréla, hering, tőkehal, szardínia meghatározott olajokból len, szója, és repce olaj speciális állati termékekből hús, tej, tojás olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban Forrás: (Klaus Ender, 2003)
Ökológiai állattenyésztés lehetőségei (legelő területek) év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen-értékben 1000 kg Ökoarány % Változás 1000 kg öko% 1996 1.148.300 1.607.620 40.200 ~0,05 2000 1.048.500 1.467.900 36.697 ~0,1 -3.052 +0,05 2010 ~1.298.500 1.817.900 45.447 ~10 +8.750 +9,9 Forrás: Szemán L. 2004. adatai, + saját feldolgozás
A minőségi termékek garanciájához nélkülözhetetlen alap AZ EREDETVÉDELEM Az eredetvédelem biztosításának lehetőségei organikus (küllemi jegyeken), vagy a DNS analízisen alapuló meghatározás „genetikai ujjlenyomat”
Typi Fix rendszer
A mintavevő rendszer és mintavétel élő állatból
A minták biztonsága zárt, felnyithatatlan (hamisíthatatlan) rendszer tárolás szobahőmérsékleten bármikor azonosítható
A minták analízise (Oldás – inkubálás – centrifugálás – mosás –stb.) hagyományos TypiFix A TypiFix módszer 1 5 min. 5 min. 2 1 min. 1 min. 3 >5 min. <5 min. 4 11 min. 4 min. 5 1 min. 6 2 min. 7 2 min. 8 2 min. 9 4 min. 10 2,5 min. 1 min. ------------ ------------- 25 min. 5 min. (20%) gyorsabb egyszerűbb rövidebb idejű olcsóbb 0,10 EUR/kg mint a hagyományos DNS analízisek
Az analízissel végrehajtható a származás (pl. apai) bizonyítása a markereken alapuló állattenyésztés azonosítási vizsgálat (pl. húsfajták) a származási hely megállapítása (pl. üzem) genetikai terheltségek diagnosztizálása (pl. BLAD) betegség diagnózisa (pl. BVD) mutáns típusok analízise (pl. kazein) genetikai diaganosztika pl. scrapie – juh, stressz érzékenység – sertés
Élelmiszerbiztonsági kérdések (hús és hústermékek, ételek) Genetikai azonosítás „Az állati termékelőállítás a XXI. században molekulár-genetikai bázison alapul” Mintavételek
Az azonosítás igen érzékeny, a maradványanyagok, hormonok nyomon követése lehetséges a vágott test részeiben DNS vizsgálatok Teilweise > 2 Allele/Marker Mischprobe von mind. 2 Tieren darált húsból TypiFix kezelés nélkül < = 2 Allele/Marker Probe von einem Tier darált húsból TypiFix kezeléssel
DNS vizsgálatok Darálthúsból Vágott testből Szarvasmarhából Ellenminta Fleischprobe Vágott testből Tier Szarvasmarhából Hackfleischprobe Ellenminta Vergleichsprobe
DNS- Mikroszateliták nyomon követése (5 marker) DNS vizsgálatok (mikroszateliták nyomonkövetése) feldolgozott marhahúsban DNS- Mikroszateliták nyomon követése (5 marker) Wiener Schnitzel Zwiebelrostbraten Frankfurter Bécsi szelet (borjú) DNS kivonat Hagymásrostélyos Frankfurti virsli
Eddigi hazai alkalmazások Az eljárás védett, bejegyzett szabadalom Magyarországon is Állami támogatás pl. a származás ellenőrzéshez 2004-től lehetséges Mintavételek történtek állatokból szarvasmarha, juh, sertés, szarvas, lúd termékekből hús, szalonna, szalámi Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete analízis: Agrobiogen, G. Brem
Scrapie (Awassi Rt. Bakonszeg, 60 Awassi kos) Rizikócsoportok 60 % 20 15 G1 (ARR/ARR) G2-3 (ARR/ARQ) (ARQ/ARH)) G4-5 (VRQ/ARR) (VRQ/ARQ) genotípusok
Még nem vagyunk lemaradva! Typi-Fix® Erstproben Preparation von DNA Zuchtbetriebe Ohrmarke Fleisch Genotypisierung Zweitproben Individual- spezifisches Muster Supermarkt Erfassung, Auswertung Archivierung Még nem vagyunk lemaradva! Köszönöm a figyelmet!