Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai."— Előadás másolata:

1 Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai Péter & Gál Izóra „Alternatív módszerek az állatgyógyászatban, állattartásban és élelmiszer termelésben” V. Országos Konferencia – Bábolna 2004. április 16-17. „Alternatív módszerek az állatgyógyászatban, állattartásban és élelmiszer termelésben” V. Országos Konferencia – Bábolna 2004. április 16-17.

2 Mottó: Ökoállattenyésztés + legeltetés = ÉRTÉKMEGŐRZÉS

3 Az ökoállattenyésztés mint alternatíva  Környezetvédelmi szerep  környezetileg érzékeny területek megóvása  Hasznosítási szerep  foglalkoztatás  állatlétszám növelés  területhasznosítás  Termék előállítási szerep  egészséges termék  omega-3  hús-tej-tojás  Környezetvédelmi szerep  környezetileg érzékeny területek megóvása  Hasznosítási szerep  foglalkoztatás  állatlétszám növelés  területhasznosítás  Termék előállítási szerep  egészséges termék  omega-3  hús-tej-tojás

4 Alapanyagok  Húsok  szarvasmarha, ökör, ló, sertés, juh, bivaly, vad  Tej  tehén, kecske, juh (bivaly, ló)  Tojás  Húsok  szarvasmarha, ökör, ló, sertés, juh, bivaly, vad  Tej  tehén, kecske, juh (bivaly, ló)  Tojás Víz35g65 % Fehérje7g12 % Zsír6g11% Szénhidrát1g1% Ásványisók5g11% Fehérjeforrások éréke teljes tojás 94 % tej85 % hal76 % baromfi75 % marhahús74 % szója72 % rizs65 % búza62 % kukorica60 %

5 Honnan származnak az n-3 zsírsavak?  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban  tengeri halakból  makréla, hering, tőkehal, szardínia  meghatározott olajokból  len, szója, és repce olaj  speciális állati termékekből  hús, tej, tojás  olyan takarmányozással, amely gazdag n-3 zsírsavakban Forrás: (Klaus Ender, 2003)

6 n-6 n-3 zsírsavak zsírsavak A sejtek növekedési rátája, kezdődő rákos állapotban Új daganatok képződése Daganatok növekedése Daganatok terjedése Rákos műtétek utáni regeneráció A sejtek növekedési rátája, kezdődő rákos állapotban Új daganatok képződése Daganatok növekedése Daganatok terjedése Rákos műtétek utáni regeneráció   ?  Simopoulous, A. The Omega diet, 1999/ Karin Nürnberg – Klaus Ender FBN, Rostok köztése, 2004 Az n-3 (omega) zsírsavak hatásai rákos megbetegedéseknél

7 A legelő, mint az ökológiai állattenyésztés alapja  követelmények a legelővel szemben  hasznosítási módok, a legeltetés feltételrendszere  a legeltethető állatfajok és legelési szokásaik  követelmények a legelővel szemben  hasznosítási módok, a legeltetés feltételrendszere  a legeltethető állatfajok és legelési szokásaik

8 Követelmények a legelővel szemben  Minősítés  2/2000 FVM-KöM  82/2002 FVM – KvVM  Alapfeltételek  túllegeltetés tilos  3 éve nem vegyszerezett (bizonyítható)  csak minősített állat legelhet rajta  extenzív tartásból, minősítetlen  átállási ideje 2 év  1 év, ha nem kérődző használja  Minősítés  2/2000 FVM-KöM  82/2002 FVM – KvVM  Alapfeltételek  túllegeltetés tilos  3 éve nem vegyszerezett (bizonyítható)  csak minősített állat legelhet rajta  extenzív tartásból, minősítetlen  átállási ideje 2 év  1 év, ha nem kérődző használja

9 Hasznosítás módja  legelő  kaszáló  rét  parlaggyep  degradált gyep  legelő  kaszáló  rét  parlaggyep  degradált gyep helyreállítható kecske: borotva sertés: mangalica, nagyfehér kecske: borotva sertés: mangalica, nagyfehér állatfaj igény, gyepalkotók csak kaszálás, a levágott fű felhasználása legeltetés és kaszálás – eltartó képesség nomád – szabad – lábalóli – váltott - adagoló

10 A legelő feltételrendszere  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő) kert (vízmentes!)  VAGYONVÉDELEM  etető és itatóhelyek  téli és nyári szállások  kezelő és pihenőhelyek  természetes határok, karámkészítés, villanypásztor  Ártér: pihenő (menekülő) kert (vízmentes!)

11 Legeltethető fajok és fajták (gazdasági előny – tradicionális fajták)  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad  magyar szürke  magyar tarka  mangalica sertés  juh fajták: racka, gyimesi racka, cigája, cikta  baromfi fajok, fajták  bivaly  kecske  vad

12 A legeltethető fajok és tulajdonságaik Szarvasmarha típusok  tép, szelektíven legel  bujafoltok Szarvasmarha típusok  tép, szelektíven legel  bujafoltok tejel ő hús tradicionál is

13 Juh  Minden típusa, minden korosztálya  cserjéket nem, nagyfüvet nem  tarló 1 cm  erősen igénybe veszi a gyepet  gyapjú károsodás, métely, sántaság  Minden típusa, minden korosztálya  cserjéket nem, nagyfüvet nem  tarló 1 cm  erősen igénybe veszi a gyepet  gyapjú károsodás, métely, sántaság

14 Ló  élettér - kor, ivar szerint  mélyen legel, válogat  tej - hús  új lehetőségek  élettér - kor, ivar szerint  mélyen legel, válogat  tej - hús  új lehetőségek

15 Sertés  kor és ivar szerint - anyakoca, mangalica  kitúrás, vizes élőhely  feltétlen legelő - regeneráló (is) lehet  szántás- újratelepítés  kor és ivar szerint - anyakoca, mangalica  kitúrás, vizes élőhely  feltétlen legelő - regeneráló (is) lehet  szántás- újratelepítés

16 Kecske  kor és ivar szerint  agresszív, de regenerál(hat)  féken kell tartani (borotva)  kor és ivar szerint  agresszív, de regenerál(hat)  féken kell tartani (borotva)

17 Liba (lúd)  kor, tartási cél és fajta  rág - tép, szennyez (toll)  trágyája éget  árterek: környezetvédelem  kor, tartási cél és fajta  rág - tép, szennyez (toll)  trágyája éget  árterek: környezetvédelem

18 Tömegtakarmány termesztés ökológiai alapon év gyepterület (ha) állateltartó képesség n=1,4 ha állati termékek húsegyen- értékben 1000 kg Ökoarán y % Változás 1000 kgöko% 19961.148.3001.607.62040.200~0,05 20001.048.5001.467.90036.697~0,1-3.052+0,05 2010~1.298.5001.817.90045.447~10+8.750+9,9 Forrás: Szemán L. 2004. adatai, + saját feldolgozás

19 Tömegtakarmány féleségek  fű (szenázs, széna)  lucerna (szenázs, széna)  kukorica (szilázs, szemtermés)  gabonafélék (szemes, alaptakarmány)  fű (szenázs, széna)  lucerna (szenázs, széna)  kukorica (szilázs, szemtermés)  gabonafélék (szemes, alaptakarmány) új szerepben: árpa és zab

20 Zöld futószalag folyamatosság talajerő utánpótlás új szerepben a repce folyamatosság talajerő utánpótlás új szerepben a repce „Az etetési mód is lehet öko” Forrás: Horn P. – Schmidt J.

21 Integrációs lehetőségek  termelés integráció  ágazati integráció  szakosodás  területi integráció  termelés integráció  ágazati integráció  szakosodás  területi integráció takarmánytermelés állattenyésztés

22 Példa a teljes körű ökotakarmányozási rendszer elemeire Teljes körű ökolegeltetéses állattenyésztési rendszer Szociál-ökonómiai elemek -elismertetés a régióban -Know-how a gazdálkodóknak -gazdaságosság - népszerűsítés/nevelés A legeltetési infrastruktúra elemei -kerítés, villanypásztor -beálló helyek -vízellátás - utak A legeltetési management elemei -intenzitás, létszám sűrűség -idő és munkaerő szükséglet -legeltetési módok -takarmánytermelés A területi management elemei -területvásárlás -területbérlés -hasznosítási egyesülések - komplex szövetségek forrás: Angelni vörös Szarvasmarha Tenyésztők Egyesülete, Bajorország, 2002 után

23 Legeltetési modell: Ausztria (Nö. Genetik) Minden részletre ügyelnünk kell!

24 Lehet nem öko módon is termelni, de: mi lesz unokáinkkal? Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az ökológiai legelővel és tömegtakarmány termesztéssel szemben támasztott követelmények Pusztai Péter - Dr. Seregi János – Dr. Radics László CD: Pusztai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések