Észterek. Észterek származtatása ecetsav+etil-alkohol↔etil-acetát + víz cc. kénsav, mint katalizátor melegítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Advertisements

DROGOKRÓL lintszk. MIK A DROGOK? Drognak nevezünk mindenféle olyan ANYAGOT ami függővé tesz, ez lehet folyákony, szilárd, vagy éppen gáz halmazállapotú.
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Kőkemény anyagok!. Keménységi skála Fridrich Mohs (1812) – ásványtan professzor: ásványok keménységi skálája:
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
 Multimédia az oktatásban.  A részinformációk villámgyors el ő hívása  Interaktivitás(a felhasználó részt vállal a program futása közben a program.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Kísérletek karbonsavakkal. Benzoesav (Benzol-karbonsav) A legegyszerűbb aromás karbonsav  Fehér, kristályos anyag, szublimál  Vízben rosszul, apoláris.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
A Levegő összetétele.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Egészséges táplálkozás
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Adatbázis normalizálás
Összeállította: Horváth Józsefné
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
ENZIMOLÓGIA.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A talajok szervesanyag-készlete
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Szimmetrikus molekula
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
1.Szénhidrogének.
Szerkezetek Dinamikája
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
RUGÓK.
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A hétköznapok kémiai biztonsága
Élj ökosan – generációkon át II.
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Bevezetés a szerves kémiába
I. kationosztály elemzése
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TESTFESTÉS HENNÁVAL.
Az egyén társadalmi integrációja
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek az észterek
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
SZERVES VEGYÜLETEK.
A tehetséggondozás kihívásai
Műanyagok.
Víz Víz.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Észterek

Észterek származtatása ecetsav+etil-alkohol↔etil-acetát + víz cc. kénsav, mint katalizátor melegítés

Általánosan: Az észterek egy arbonsav és egy alkohol éterének tekinthetők A folyamat egyensúlyra vezet karbonsav + alkohol ↔észter+ víz

Funkciós csoport Észtercsoport:  karbonilcsoport  étercsoport Poláris molekularészlet Hidrogénkötés NEM alakulhat ki

Elnevezés Nevüket úgy képezzük, mint a sókét  az alkoholok szénhidrogéncsoportja  a karbonsav savmaradéka Alkánsav + telített alkohol = alkil-alkanoát

Nevezd el! metil-acetát metil-etanoát az ecetsav metilésztere

Nevezd el! etil-formiát etil-metanoát a hangyasav metilésztere etil-propinoát a propánsav etilésztere metil-benzoát a benzoesav-metilésztere

Írd fel a szerkezeti képletét! propil-acetát metil-butanoát butil-formiát etil-palmitát propil-sztearát etil-benzoát

Milyen savból és milyen alkoholból keletkezhettek az alábbi észterek? etil-formiát pentil-acetát etil-butanoát, propil-benzoát Írd fel a képződési folyamatokat!

Fizikai tulajdonságok Op. fp.  alacsonyabb az alkoholokénál, karbonsavakénál  alig magasabb, mint a hasonló molekulatömegű szénhidrogéneknek  mert csak gyenge dipól-dipól kölcsönhatás van, nincs hidrogénkötés C=18-20 kellemes illatú folyadékok Vízben gyakorlatilag NEM oldódnak Apoláris oldószerben jól oldódnak

Válaszolj! Melyiknek magasabb a forráspontja? Miért?  ecetsav vagy  az ecetsav metilésztere Oldódik-e vízben a butil-acetát? Miért?

Szervetlen savak észterei A glicerin salétromsavval képzett észtere  glicerin-trinitrát (nitroglicerin)

Nitroglicerin (glicerin-trinitrát) A glicerinből robbanószert is gyártanak Bomlásakor sok gáz halmazállapotú termék képződik, ütésre, rázkódásra robban.

A dinamit Alfred Nobel  a kovafölddel (porózus anyaggal) felitatott nitroglicerin biztonságosan használható  mert csak gyújtás hatására robban

Szervetlen savak észterei Foszforsav észterek Az élő sejt anyagcseréjében szinte minden hidroxivegyület foszforsavészter alakjában vesz részt.

Kémiai tulajdonságok Észterek hidrolízise  az észterképződéssel ellentétes irányú folyamat az észterhidrolízis,  észter víz hatására karbonsavvá és alkohollá alakul át

Etil-acetát lúgos hidrolízise „Elszappanosítás” Az egyensúly eltolható, a hidrolízis irányába,  ha a terméket átalakítjuk,  így megszűnik a visszaalakulás lehetősége etil-acetát + NaOH  etil alkohol + ecetsav Na sója

Gyümölcsészterek kis szénatomszámú alkoholból és kis szénatomszámú karbonsavból képződnek A „büdös” vajsav észterei:  metil-butanoát (almaillatú)  etil-butanoát (ananászillatú)  izopentil-butanoát (körteillatú) Az érésben lévő gyümölcs jellegzetes illatát ezek adják

Gyümölcsészterek felhasználása Mesterségesen  a megfelelő karbonsav és alkohol észteresítésével gyártják Az élelmiszer-, a szesz- és az illatszeriparban aromaként használják Kitűnő oldóhatásuk miatt  festékek, lakkok, ragasztók oldószerként használják  gőzeik (kellemes illatuk ellenére) nagyobb mennyiségben belélegezve súlyos mérgezést, sőt halált okozhatnak

Viaszok A gyümölcsök héját, az állatok testfelületét bevonó finom viaszok fő alkotórészei szintén észterek A természetes viaszok  nagy és páros szénatomszámú, normális szénláncú, telített karbonsavaknak  ugyanilyen típusú egyértékű alkoholokkal képzett észterei

Viaszok A viaszbevonat szerepe  a leveleken és a gyümölcsök felületén a párologtatás elleni védelem, a víztaszítás A viaszok felhasználása víztaszító tulajdonságukkal függ össze:  cipőpaszták, bútorpolitúrok, autóápoló szerek, védőkenőcsök, szájrúzsok  viaszból készítik a gyertyákat is