Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.Szénhidrogének.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.Szénhidrogének."— Előadás másolata:

1 1.Szénhidrogének

2 1.1. A szénhidrogének összetétele és csoportosítása
Ezek a vegyületek csak szénből és hidrogénből állnak

3 1.2.Telített szénhidrogének
Azokat a szénhidrogéneket, amelyekben a szénatomok csak egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, telített szénhidrogéneknek nevezzük. A régi nevük paraffinok. (A latin eredetű szó kevéssé reakcióképest jelent) A vegyületcsoport szabályos kémiai neve: alkánok.

4 1.3.Telítetlen szénhidrogének
Azokat a szénhidrogéneket, amelyek molekuláiban kettős vagy hármas kötéssel kapcsolódó szénatompárok is előfordulnak, telítetlen szénhidrogéneknek nevezzük.

5 Egy kettős kötésű szénatompárt tartalmazó szénhidrogént olefineknek nevezzük. A szabályos nevük alkének. Egy hármas kötésű szénatompárt tartalmazó szénhidrogént acetilén típusú szénhidrogéneknek nevezzük. A szabályos nevük alkinek. Az eddig felsorolt vegyületek a molekulák alakja szerint lehetnek nyílt láncúak és gyűrűsek is. A gyűrűs szénhidrogének neve azonos a megfelelő nyílt láncú szénhidrogén nevével, csak a név elé tesszük a ciklo- szócskát.

6 1.4. Aromás szénhidrogének
Az aromás szénhidrogének különleges szerkezetű gyűrűs telítetlen szénhidrogének. Szabályos nevük: arén. Legegyszerűbb képviselőjük a benzol.

7 Jó ha tudod! A telített szénhidrogénekkel sokszor találkozunk. Főként telített szénhidrogének keveréke a benzin. A fútésre, főzésre használt PB gázpalackból két telített szénhidrogén elegye áramlik ki.


Letölteni ppt "1.Szénhidrogének."

Hasonló előadás


Google Hirdetések