Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016."— Előadás másolata:

1 Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Bevezetés

2 A 3/15. M labor gyakorlatai (terv)
Sz Bevezetés, tűz- és balesetvédelem, csoportbeosztás Sz Sav – bázis titrálások Sz Sav – bázis titrálások Sz Komplexometriás titrálások Sz Komplexometriás titrálások Sz Gravimetria 1. Sz Talajkivonatok készítése, vizsgálata Sz Pótlabor (elmaradt mérések pótlása) Sz Gravimetria 2. Sz Argentometria Sz Levegő vizsgálat Sz Permanganometria Sz Permanganometria Sz Jodometria Sz Pótlabor (elmaradt mérések pótlása)

3 Szükséges felszerelés
Egyéni felszerelés Füzetek: jegyzőkönyv – számítógéppel készítve vagy egyedi A3-as lapok (francia kockás) vagy beadási füzet, francia kockás (pl ) mérési füzet Egyéb: vegyszeres kanál, fém csipesz, védőszemüveg, védőkesztyű, gyufa, törlőrongy, természetesen írószer és számológép (nem telefon!). A mérések receptjei fent lesznek a tp1957.atw.hu oldalon. Csoport felszerelés: fénymásoló papír 500 lap/csoport/tanév

4 Tűz- és balesetvédelem 1.
A laboratóriumban a fő veszélyforrások: Vegyszerek Gáz Elektromosság Tűz, égés Üvegtörés Csúszás Vegyszerek használata Az adott célra alkalmas vegyszerek közül a legkevésbé veszélyeset használjuk. Vegyszerhez kézzel ne nyúljunk, csak erre való eszközzel (kanál, spatula).

5 Tűz- és balesetvédelem 2.
A vegyszeres dobozból vagy üvegből csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert visszatenni nem szabad a vegyszert. Maró vegyszerekkel, savakkal, lúgokkal való munka esetén kötelező a megfelelő védelem (kesztyű, szemüveg, fülke) használata. Marás esetén bő vízzel való öblítést alkalmazzunk. Mérgező gázok gőzök fejlődésével járó műveleteket (akár az illékony savak kimérését is) fülke alatt elszívás használatával végezzük. A vegyszerek és oldatok maradványait jellegüktől függően külön kell gyűjteni, csak a környezetre nem veszélyeseket szabad a lefolyóba kiönteni.

6 Tűz- és balesetvédelem 3.
A gáz használata, veszélyei Csak hibátlan eszközöket (égő, gumicső, vízfürdő és szerelvények) használjunk! A hibás eszközök balesethez vezethetnek. Az égők meggyújtását a tanult szabályos módon végezzük! Az elektromosság veszélyei Elektromos eszközöket csak megfelelő érintésvédelem (törpefeszültség, földelés vagy kettős szigetelés) esetén használjunk! A földelt készülékekhez földelt vezetéket és dugaszoló aljzatot (konnektor) használjunk, e nélkül veszélyesek lehetnek. Sérült vezetékű eszközt, nem biztonságos konnektort ne használjunk.

7 Tűz- és balesetvédelem 4.
Tűzveszély Tűzveszélyes anyagokkal csak nyílt lángtól és izzó tárgyaktól távol dolgozzunk. Tűz esetén a megfelelő eszközöket (oltó, pokróc, vészzuhany) használjuk, a tanárnak jelentsük. Ha valaki ég, a tűzoltó pokróc vagy a vészzuhany alkalmazásával oltsuk el, az égési sérültet orvosnak kell ellátnia. Törött üvegeszközzel ne dolgozzunk, ha eltörik, a szilán-kokat óvatosan szedjük, illetve söpörjük össze, dobjuk ki. A laboratóriumban a nedves kő csúszhat. Ezt elkerülendő nem szabad futni a laborban, a kiömlött folyadékot pedig azonnal fel kell takarítani.

8 Csoport beosztás 15. M 1. csoport 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 15. M

9 Jegyzőkönyv készítés A jegyzőkönyv tartalma
A mérés címe Dátum Adatok, számítások A mérés elve, reakció- Mérési adatok egyenlet … A szükséges anyagok Számítások és veszélyességi kódjaik … A szükséges eszközök A mérés menete A mérés eredménye Szám (kerekítés), egység. Beadás: lehet aznap, de legkésőbb a következő alkalomra.


Letölteni ppt "Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016."

Hasonló előadás


Google Hirdetések