Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Be. alapelvei Be. I. fejezet 1-10 §.
Advertisements

Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Fogyasztói igényérvényesítés – bírósági eljárás
6. téma: A hatóság döntései
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Modern magyar polgári eljárásjog vázlata
Jogalkotás - jogalkalmazás
Büntetőeljárás-jog.
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
A közigazgatási hatósági eljárás
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló CXL. törvény (Ket.) módosítása Az eljárási törvényt módosító rendelkezések.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Hová lehet fordulni panaszunkkal? Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
Fejezetek a honi büntetőeljárás történetéből ►1896.évi XXXIII.tc. Bvp / / ►1951:III (I. szoc. Bp)/ 1951 – 1962/ ►1962. évi 8. tvr. ( I. Be.) / /
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -
A büntető eljárás fogalma, helye a jogrendszerben
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
Alapelvek a polgári peres és a közigazgatási-hatósági eljárásban
A felülvizsgálat előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Házassági perek előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Bírósági felülvizsgálat Nappali tagozat Győr 2015.
Házassági perek sajátos szabályai Eljáró bíróság hatáskör járásbíróság illetékesség házassági perek szabályai köréből [Pp. XV. fejezet]: - vagylagos [Pp.
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
A vádlott jelenléte a tárgyaláson alapvető polgári jog vagy bírósági döntés? Ausztria jogrendszerében (ALS) és az osztrák büntetőeljárási törvénykönyv.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
A közigazgatási perek I.
A közigazgatási eljárás II.
Jogorvoslatok nappali tagozat
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási eljárás III. – Jogorvoslati rendszer
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
Döntés-felülvizsgálati eljárások
Polgári nemperes eljárások Polgári perrendtartásban szabályozott nemperes eljárások Szeptember 21. Dr. Molnár Judit.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A bírósági végrehajtás I.
Apasági (egyéb származási) perek,
VÁLLALATI JOG MsC. 3.előadás
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
26. Jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
A személyállapottal kapcsolatos perek A házassági perek
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
GONDNOKSÁGGAL KAPCSOLATOS PEREK SAJÁTOS SZABÁLYAI
A polgári eljárás szakaszai
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog.
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Nemzetközi magánjog II.
Az ügyész változó szerepe az új büntetőeljárásban
Néhány ábra (Büntető eljárás- 2)
Előadás másolata:

Bevezetés a jog- és államtudományokba 7. előadás A jogalkalmazás

A jogalkalmazás modelljei Jogkövetés Tudattalan Tudatos Instrumentális Jogalkalmazás Jogalkotás és jogalkalmazás megkülönböztetése – (voluntas és ratio) Kétféle típus: Hatósági (közigazgatási) Konfliktusos (bírósági – jogsértést, vagy vélt jogsértést feltételez)

A jogalkalmazás modelljei II. Háromféle jogalkalmazási modell a konfliktusos modellen belül Közvetítő Nem külsődleges, nem formális – nem élezi a konfliktus, belehelyezkedik a felek helyzetébe, nem személytelen, nem normatív, nem imperatív Bíró Eldönti a vitát Külsődleges, formális, személytelen, normatív, imperatív Adminisztrátor Nem normatív, de imperatív – pl. egy munka elnyerése, a „bécsi döntés”

A jogalkalmazás szakaszai Tényállás megállapítás Szabad bizonyítási rendszer Belső meggyőződésen alapul De később az indokolás korlátozza Bizonyítási teher is korlátozza Normák értelmezése Az értelmezés alanyok szerint Jogalkotói Jogalkalmazói Jogtudományi Az értelmezés eredménye Kiterjesztő Megszorító Helybenhagyó Az értelmezés módszerei Nyelvtani Logikai Rendszertani Történeti Teleologikus

A jogalkalmazás szakaszai II. A határozathozatal Logikai szillogizmus Minden ember halandó Szókrátész ember Szókrátész halandó Azért nem használható a gyakorlatban, mert a tények nem állnak készen, a normákat pedig értelmezni kell. A jogalkalmazás 99,9%-a épp az egyediesített propozíciók felállításából áll

Egyes eljárások Jogi eljárásokban a jogi normák alkalmazása történik Jogalkalmazást csak az arra felhatalmazott szervek végezhetnek A jogi eljárások szankciókkal zárulhatnak Eljárásjogok: az eljárások részletes leírását tartalmazzák, benne a felek jogaival és kötelezettségeivel. Jellemzően az egyes eljárásokat azok tipikus lezajlásának sorrendjében tartalmazzák Minden arra fut ki, hogy az eljárásban részt vevők kifejthessék a nézeteiket, kiderüljön az „igazság” Alapelvek: törvény előtti egyenlőség, nyilvánosság, tájékoztatáshoz, jogorvoslathoz való jog.

Közigazgatási eljárás Alapeljárás Ügyfél kérelmére Hivatalból Hatáskör és illetékesség vizsgálata Tényállás tisztázása Határozathozatal 30 napon belül – ebbe kell beleférjen pl. a társhatóságok megkeresése, nyilvántartások vizsgálata, tanúk meghallgatása Határozat: a hatóság érdemi döntése Határozat részei: bevezető rész, érdemi döntés, indokolás Jogorvoslati eljárás (fellebbezés és bírósági felülvizsgálat) Végrehajtási szakasz

Büntetőeljárás Asszimetrikus A közösséget ért sérelem orvoslása a „filozófiai” célja: az állam büntetőhatalmának érvényesítése Nyomozati szakasz Nyomozás elrendelése Nyomozati cselekmények Gyanúsítás Lezárása: iratismertetés Ügyészi szakasz Vádat emel, (vádiratot nyújt be), vagy visszaadja pótnyomozásra, esetleg elejti Bírósági szakasz Tárgyalás előkészítése (pl. illetékesség vizsgálata) Első fokú eljárás (sajnos gyakran a nyomozati anyag újrafelolvasása) Határozat: ítélet, vagy végzés. Ítélet: a per érdemében: a bűnösség kérdéséről dönt. Végzés – megszünteti a pert A végzés az általános forma: a bíróság minden cselekedete végzés formájában manifesztálódik. Indokolás: tényállásmiért ez (pl. milyen bizonyítékokat fogadott el a bíróság, és miért, másokat miért nem), a jogszabályokat miért így értelmeztük (itt van szó a „precedenskövetésről is) Kétfokú fellebbezés Jogerő Rendkívüli jogorvoslat a jogerős döntés ellen: Kúria Perújítás (új tény, vagy bizonyíték) Felülvizsgálat (a jogszabálysértés esetén)

Polgári eljárás Szimmetrikus – az alperes és a felperes teljesen egyenrangúak Kereseti kérelemmel indul (keresetlevél) – meg kell mondani, mit kérünk, milyen tényekre alapítottan és milyen jogszabályokra hivatkozva; nincsen jogalaphoz kötöttség, és többféle jogalapot is meg lehet jelölni – ez jelenleg a polgári eljárás egyik legnagyobb rákfenéje Tárgyalás előkészítése (okiratok beszerzése, stb.) Tárgyalás A bizonyítás a felek feladata. A főszabály: aki állít az bizonyít. Itt is szabad bizonyítás van. Jellemzően folytatólagosan, kihagyásokkal folynak a tárgyalások Határozat: ítélet az érdemben, ügydöntő végzés (pl. felfüggesztő, vagy megszüntető) ha az ügyet eldöntik, de a kereseti kérelmet nem bírálják el.

Laikus részvétel Common law: esküdtszék Nálunk: ülnöki rendszer Egyesbíró és tanács – az ülnök a tanács tagja Polgáriban igen ritka, (pl. munkaügyi perek) büntetőben gyakoribb A laikus részvétel okai Demokratikus elv Függetlenség védelme Külső (nem szakbarbár) „szem” Szakmai szempont bevitele Több szem többet lát A polgári ügyszakban a nyilvános tárgyalás visszaszorulóban van – ezzel együtt az ülnöki rendszer is.