Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége, terheltsége Magyarország környezetföldtani adottságai, a tájegységek érzékenysége,
KREATÍVIPAR: NAGYPÁLYÁN Szepesi Balázs Stratégiai igazgató.
MIÉRT TOLNA?. Idáig felfedezetlen lehetőségek Aknázza ki őket!
Peter&Toncsi Bt. Ásványok és kőzetek A litoszféra legfőbb elemei: szilícium, alumínium, kalcium, vas, nátrium, kálium és magnézium főleg oxigénnel alkotott.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Károly Alexandra és Kocsis Ákos 10.B. Tranzisztorok A legfontosabb félvezetőeszközök: – erősítőként (analóg áramkörökben) – kapcsolóként (digitális áramkörökben)
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Kémia szorgalmi. „A drágakövek az ásványország virágai” A drágakőnek nincs általános érvényű meghatározása A legtöbb drágakő ásvány (pl. a gyémánt), ritkán.
Víz-foszfát-klíma kapcsolat oxigénizotópok alapján Emlősök
A Levegő összetétele.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
A víz.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Mosószerek a fürdőszobában
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kápia termesztése talajon
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A talajok szervesanyag-készlete
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
A növények szervei.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A Szivárvány Hegység KINA
A korai Egyház Az első közösségek.
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
STRANDOK 1.
Ki meri hamarabb beismerni?
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Felnőttképzés a közművelődésben
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
Biofizika Oktató: Katona Péter.
A TALAJT VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK
A Szivárvány Hegység KINA
Szervezeti egység megnevezése A konyhában keletkező tüzek megelőzése
TESTFESTÉS HENNÁVAL.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A földi rendszer A Föld morfológiailag zárt, anyagi értelemben félig zárt, energetikailag nyitott rendszer Nyitott alrendszerek kapcsolata alkotja Bonyolult.
A bioszféra.
Abacusan – ArTec Robotist Robotika
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A Föld kőzetburka.
Energiahordozók keletkezése
Időjárás, éghajlat.
Víz Víz.
Előadás másolata:

Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz

Kőszén képződése - Sekély, mocsaras tengerpartok előterében az elhalt növényi szervezetek elpusztulva az aljzatra ülepednek és ott felhalmozódnak. - Így keletkezik a tőzeg, ami még üledék. - A rétegek vastagodási sebessége igen lassú, ezer év alatt mindössze egy méter.

A tőzeg kőszénné válásának feltétele - betemetődés, majd az így fellépő rétegterhelés (nyomás) és - hőmérsékletnövekedés. (A tőzeg nagy része veszendőbe megy: a betemetődés előtt több mint 90%-a elrohad, eloxidálódik.) A betemetődő maradék az, amely bonyolult vegyi folyamatok hatására, immár oxigéntől teljesen elzárva elszenesedik. Közben a nyomás- és hőmérsékletnövekedés hatására az anyag egyre keményebbé válik, víztartalma csökken, a növényi maradványok összepréselődnek, majd szinte teljesen „eltűnnek” benne.

A szénülésnek tehát fokozatai vannak. 1. A még alig összenyomott növényi maradványok halmazát tőzegnek nevezzük. Ebben az egyes növényi szervek még jól felismerhetők. Fűtőértéke csekély. 2. Nagyobb nyomás hatására és hosszabb idő alatt a tőzeg lignitté alakul, majd a lignitből barnakőszén keletkezik. A barnakőszénben már nagyon kevés növénymaradványt lehet azonosítani. 3. Még nagyobb nyomás hatására, még több idő elteltével feketekőszén képződik, amelyben már csak virágporszemeket találhatunk ép állapotban. 4. A legerősebben összenyomott kőszén az antracit, s fűtőértéke is ennek a legkiválóbb.

IDŐ!!! (régebbi jobb)

Antracit

Kőolaj és földgáz keletkezése A tengerekben élő növényi és állati szervezetek elhalása és leülepedése után alakul ki a földgáz és a kőolaj. Képződésük szempontjából a plankton (apró, lebegő életmódot folytató növényi és állati szervezetek összessége) a legfontosabb. Az élőlények tömegei az iszappal való betemetődés és a nagy nyomás miatt oxigéntől elzártan, különlegesen bomlanak le, az ebből származó anyag a kőolaj.

Szerencsés körülmények között a kőolaj lyukacsos (porózus) kőzetekbe szivároghat át, s azok pórusaiban felgyűlhet. A felgyülemléshez további kedvező körülmények kellenek: a felfelé szivárgó olajnak „csapdába” kell esnie A legjobb kőolajraktározó kőzet a mészkő és a homokkő. A kőolajmezőket éppen ezért nem föld alatt hullámzó tavaknak kell elképzelnünk. A bomlás során termelődő gázokból alakul ki a földgáz egy része, amely általában az olajjal együtt fordul elő.

Összefoglalás Kőszén Elhalt növények Betemetődés Nagy nyomás Magas hőmérséklet Sok idő Oxigénmentes környezet Különböző minőség a feltételektől függően A telepek helyben maradnak Kőolaj, földgáz Elhalt tengeri plankton Betemetődés Nagy nyomás Magas hőmérséklet Sok idő Oxigénmentes környezet Különböző minőség a feltételektől függően Elvándorlás lyukacsos kőzetekben Csapdákban felhalmozódás

Ásványkincsek Ércek Olyan ásványok vagy kőzetek, amelyekből az ipar számára fémeket lehet kinyerni

Magmából kiváló ércek Vas (Fe) – pl.: magnetit (mágnesvasérc) Réz (Cu) – pl.: malachit Ólom (Pb)....ércei - galenit

Üledékes ércek 1. Lepusztult vulkáni hegy anyagában pl.: Arany mosása folyók hordalékából 2. Bauxit – aluminium érce (Al)