Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz."— Előadás másolata:

1 A víz

2 Mitől sós a tenger? Amint a forró földfelszín fokozatosan kihűlt, a légkörben felhalmozódott irdatlan mennyiségű vízgőz kicsapódott, és évezredes, szakadatlan, heves esőzések formájában zúdult a földfelszínre. A légkörből az esőzések útján az őstengerek vizébe beoldott nagy mennyiségű szén-dioxid miatt az ősóceánok meglehetősen savasak lehettek. Ez a savas oldat kémiai reakcióba lépett a kőzetekkel, így kalcium, valamint magnézium és más ásványi sók kerültek a vízbe. A kőzetek, a savas víz és a légköri folyamatok együtthatásának eredményeként a kezdetben édesvizű óceánok fokozatosan sós víztömeggé váltak.

3 A tengervíz összetétele

4 A tenger sótartalma Az átlagos sótartalom 34,7 ezrelék, (34,7 gramm/dm3) ami azt jelenti, hogy 1 liter tengervíz kb. 35 gramm sót tartalmaz. Ennek legnagyobb része, majd 80%-a, konyhasó (NaCl). A tengerben oldott sók miatt fagy megy a 35 ezrelékes tengervíz -1,91 ºC-n.

5 Édes víz sós vízből. Hogyan?
A Földön naponta 29 milliárd liter tengervízből készítenek édesvizet. A tiszta édesvíz nálunk mindenki számára hozzáférhető, ezért sokan nem sejtik, mekkora kincs ez. A tengervíz nem iható, ezért belőle olyan vizet készítenek, melynek a sótartalma kisebb, mint 500 mg/l. A fordított ozmózis: A fordított ozmózis során egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál nagyobb nyomás hat. Ilyenkor a vízmolekulák a hígabb oldatba áramlanak és a töményebb oldat koncentrációját növelik. Desztilláció: A desztilláció a folyadékelegy forrásban tartásán és a gőz cseppfolyósításán, lecsapatásán alapszik. Az elegy forráspontja csakis annak összetételétől és a forrásban levő elegyre gyakorolt külső nyomástól függ. Ha például atmoszferikus nyomás alatt dolgozunk, akkor akármennyire is hevítenénk az elegyet, ezt a hőmérsékletet nem tudnánk emelni, és a forrási hőmérséklet csak annak eredményeképpen emelkedhet, ha az illékonyabb komponensben feldúsult gőzt lecsapatjuk és eltávolítjuk, de ez azt jelenti, hogy a forrásban levő folyadék összetételét is megváltoztattuk.


Letölteni ppt "A víz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések