Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ki meri hamarabb beismerni?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ki meri hamarabb beismerni?"— Előadás másolata:

1 Ki meri hamarabb beismerni?
Mártha Imre kereskedelmi vezérigazgató-helyettes MVM Zrt. Energiapolitika 2000Társulat Előadás január 14.

2 Magyar piacnyitás – Mindent lehet ami nem fáj
Minden fogyasztó szabadon választhat. Bárki – bárkivel – bármit kereskedhet (VET engedélyesek). A lakosság ne érezze az árnyomást. A nemzetgazdaság ne szenvedjen az emelkedő áraktól. A szerzett jogok ne sérüljenek. Az EU „vélelmezett” szándékait hajtsuk végre. A környezetvédelemben éltanulók legyünk. Jobb a pillanatnyi kábulat mint a hosszú távú tiszta helyzet. Egyre részletesebb, kiterjedtebb iparági szabályozás.

3 Ez zöld???

4

5 Mivel termelünk?

6

7

8 Végy: 1 jó kazánt 2 jó turbinát 1 telephelyet tüzelőanyagot bankhitelt +adj hozzá CO2-t

9 NKT1 kereskedési időszak (2005-2007)
Kiosztott mennyiség a villamosenergia ágazatra: ktCO2/év Tapasztalatok: Összességében túlallokált. A többlet mértéke még nem ismert, mert még nincs zárás. Egyes termelők kimondottan kedvező helyzetbe kerültek,másoknak éppen elég volt a kapott kvóta. Az erőművek igyekeztek tüzelőanyagot váltani (olaj helyett földgáz, lignit helyett bio tüzelőanyag). A kvóta rendszer a belföldi termelésű villamosenergia árában nem jelentkezett.

10 NKT2 kereskedési időszak (2008-2012)
Kiosztott mennyiség a villamosenergia ágazatra: ktCO2/év A januári NKT2 tervezetben szereplő mennyiséget az EU tovább csökkentette. Magyarország megtámadta az EU határozatát, nincs halasztó hatály, így 2007 decemberben megjelent az NKT2 új tervezete. Csökkenés az NKT1-hez képest: 4925 ktCO2/év. A villamosenergia szektor kiosztása 3,2 millió tonna/év-vel kevesebb, mint a várható igény. A számítás alapja a legjobb technológia (BAT), és az egységes nettó termikus hatásfok. A létesítményi kiosztás alapja a évi termelés. A létesítményi kiosztás még nem végleges.

11 Jellemzők Ismételten elmaradt a társadalmi vita.
A véleményezésre rendkívül kevés idő állt rendelkezésre. Az új belépők nincsenek nevesítve, a részükre tartalékolt keret realitása bizonytalan. A létesítményi kiosztás alapja a évi termelés, ami biztosan nem igaz a évekre. A közel 5 millió darabos csökkentés mai áron (25EUR/tCO2 és 250 HUF/EUR) mintegy 30 Mrd HUF értéket, a termelők/fogyasztók számára költséget jelent. Az erőművek nagy része nem tud kibocsátást csökkenteni. Rövid távon a tüzelőanyag váltás nem realitás.

12 További valószínűsített fejlemények
Hogyan tovább? További valószínűsített fejlemények

13 Meddig nőnek az árak? Ameddig a primer energiahordozók árai menetelnek. Amennyire szigorítjuk a környezetvédelmi előírásokat. Amennyivel nőnek az igények. Ameddig nincs erőmű építési hullám. Amennyire elbonyolítjuk a regulációt.

14 Energia Ipari Regulációs Körhinta
Teljes reguláció Állami beavatkozások ? Piacnyitás kezdete Politikai lépéskényszer Részleges liberalizáció Primer energia hordozók áralakulása Teljes liberalizáció Szociálpolitikai kérdések Beruházások kezelése

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ki meri hamarabb beismerni?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések