Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NETA Készítette: Lampert László főhadnagy. Jogszabály évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról évi CIII. törvény a népegészségügyi.
Advertisements

ETailer Kit Lenovo Tab Lenovo Internal. All rights reserved. Ildikó Árva
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Gondolkozzatok el azon, mit jelent a megbocsátás? Mondjatok példát !
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma kultúra.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
 Multimédia az oktatásban.  A részinformációk villámgyors el ő hívása  Interaktivitás(a felhasználó részt vállal a program futása közben a program.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
KÉSZÍTETTE: ESZTERGOMI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
MONIN Új likőr kollekció  A MONIN elindította ÚJ lik ő r kollekcióját  ÚJ dizájn: új címke és kupak  Modern megjelenés, jobban képviseli a MONIN brand-et.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
Egészséges táplálkozás
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Térkép készítése adataiból
Készítette: Rubik László 5/c
Étlap Mark Wotney űrhajósnak, aki túlélte a lehetetlent, csontritkulása volt és az egyedülléttől ideges lett.
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A mesterséges intelligencia alapjai
Igeolvasás „6Nem jól dicsekedtek ti. Hát nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti? 7Takarítsátok ki a régi kovászt, hogy új tésztává.
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Microsoft songsmith Zenekészító program.
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?
BÉKÉS KARÁCSONYT MINDEN BARÁTOMNAK, ÉS BUÉK 2010
Gyereknevelési axiómák a Bibliában
Juhász Gyula Trianon 1.
Az alkalmazott szeretet
a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét,
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Várakozás – Simeon és Anna
Meggyvágó.
Környezeti Kontrolling
Halmazállapot-változások
Advent tűzveszélyei KÉSZÍTETTE:
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
Biró László Miklós Napi mentés: Biró László Miklós
csak nektek, csak most, csak úgy unalmamban délután
Frappáns novella a szeretetrŐl...
Fölöttünk új csillag ég
Juhász Gyula Trianon 1.
Rónay György:Advent első vasárnapja Amikor a fák gyümölcsöt teremnek, tudhatjátok, hogy közel van a nyár. Tűzre dobhatsz, Kertész, mert nem terem meg.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A 2010-es év egy szőlősgazda szemével.
Jól tudjuk…. és mégsem teszünk semmit. Mountain of China.
Iskolai szociális segítő
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Informatika Oktató: Katona Péter.
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Kreszemetelj, vagyis NE szemetelj!
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Rendezte: Szalai Gergő
Erdősi Debóra Németh Tímea Közösségi szolgálat.
Advent idején.
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

Karácsonyi fűszerek

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon ebben az évben mit rejtenek a csomagok.

A karácsony legszebb része a készülődés, amihez nemcsak az ajándékok beszerzése, hanem a közös sütés-főzés is hozzátartozik. A karácsonyi ételek, italok jellegzetes fűszeres illata elengedhetetlen a meghitt ünnepi pillanatokhoz.

Nem kevésbé illatos fűszer a fahéj, amely tulajdonképpen a fahéjfa fiatal ágainak lehántott kérge. A szárított és feltekert kéregdaraboknak az enyhén édestől egészen a csípősig terjed az aromája. A fahéj kiválóan ízesíti az édességeket és a kompótot. Nagyon finom a sült almán, a karácsonyi aprósüteményekben és a forralt borban.

A szegfűszeg az örökzöld szegfűszegfa szárított virágbimbója, melynek intenzív, csípősen fűszeres, könnyű, édes aromája van. Jó ízt ad a mézeskalácsnak, a puncsnak és a forralt bornak. Illatos karácsonyi narancs díszek szegfűszeggel:

Minden édességnek még finomabb illatot és ízt kölcsönöz a vanília. Alkalmazhatjuk: pudingok, édes levesek, szószok, tejszínhab, gyümölcsös sütemények, kekszek, édes rizses, joghurtos és túrós fogások, kompótok, lekvárok, tortakrémek, fagylaltok, bonbonok, friss gyümölcsök, kakaók és más csokoládéitalok ízesítésére. Felhasználásához a vanília rudakat felvágjuk, melyeknek belsejét (a velőt és a magokat) kikaparjuk. Ezt keverjük az ételbe. A rudakat magukat is belefőzhetjük a fogásokba, de tálalás előtt távolítsuk el őket. Az így megfőtt és megszárított rudakat egy cukorral teli befőttes üvegbe helyezve jól lezárva tároljuk. Ezzel az egyszerű trükkel készíthetünk vaníliás cukrot házilag.

A csillagánizs édes aromájú fűszer, gyűlölt és imádott egyszerre. Nemcsak a mézeskalács vagy a likőrök, hanem a kacsa, a sertés és a marha egyik remek fűszere is, ráadásul segít a megfázás vagy a köhögés enyhítésében is.

Az egészben vagy őrölt formában beszerezhető ánizsmagot elsősorban sütéshez használják, de a kompótoknak vagy a forró karácsonyi italoknak is finom, fűszeres ízt kölcsönöz.

A gyömbér egyike a legsokoldalúbban felhasználható fűszereknek, noha a fekete gyökeret Európában leginkább csak édességekhez, desszertekhez, befőttekhez, pékárukhoz, süteményekhez, és a gyömbérsör készítéséhez használják. Ugyanakkor a gyömbért többre is lehet használni, amint azt az ázsiai konyha bizonyítja. A friss gyömbér különleges ízt ad a sült zöldségeknek, hús-, hal- és szárnyas ételeknek, leveseknek és rizsből készült ételeknek.

Karácsonyi, fűszeres italok Téli bólé A bóléban az a szuper, hogy azt tehetsz bele, ami éppen otthon van. Pezsgőt, bort, rumot, konyakot, gyümölcslevet, befőttet, friss gyümölcsöt. A variációk száma szinte korlátlan, mi most mégis adunk egy kis útmutatást. A recept négy személyre szól. Hozzávalók: - 10 deka cukor - negyed liter víz - 1 üveg vörösbor - 2 alma Hámozd meg és darabold fel az almát, a felét tedd félre, a másik felének pedig préseld ki a levét. Az alma héját se dobd ki! A cukrot forrald fel a vízben, hogy szirupot kapj, majd öntsd hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Főzd össze, majd szedd ki a héjakat. Add hozzá a vörösbort, és melegítsd fel. Egy-két almadarabot tegyél a poharakba, majd öntsd rá a forralt bort, és melegen tálald.

Forró fehér csoki A forró csokiért vagy kakaóért a kicsik és a nagyok is rajonganak, hiszen egyszerű elkészíteni, az íze pedig mennyei. A fehér változata pedig igazán különleges is, a recept négy személyre szól. Hozzávalók: - 1 liter tej - 20 deka fehér csokoládé - vaníliás cukor ízlés szerint A darabokra tört fehér csokoládét kis lángon fel kell olvasztani egy kevés tejben, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha már csomómentes a csoki krém, lassan hozzá lehet adagolni a többi tejet és a vaníliás cukrot. Amikor felforrt, le kell venni a tűzről és bögrébe töltve lehet tálalni.