Projektek - dobozok Gál Ferenc 2007. április 27..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Szervezetfejlesztés II. előadás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Konfliktusok az iskolában
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Projektmunka Földrajzolok
Innovációs képesség és jólét összefüggései
HHR.
Az Animációkészítés lehetőségei az óvodában, iskolában
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A gyermeki jogok érvényesítése
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

Projektek - dobozok Gál Ferenc április 27.

Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar gyerekek, tanulók mondták a legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert az iskola unalmas hely, ahol kevés érdekes dolgot lehet csinálni… Mi lenne, ha (újra) érdekes és érdemes hely lenne az iskola?

Hogy lehet ezt elérni? érzelmileg motivált felfedeztető tanulási folyamatokkal az erősségeket feltáró és megerősítő pedagógiai módszerekkel élet közeli problémák felvetésével, feladatokkal élményt adó munkáltatással, újszerű foglakozásokkal a valóságos élettevékenységekhez rendeződő ismereteket kívánó valóságos produktumok létrehozásával.

Mi érdekli ma a tanulóinkat? Melyek a legfontosabb tárgyaid? –Mobiltelefon –Zenehallgatással kapcsolatos tárgyak, eszközök –Pénztárca, bankkártya –Fotók, képek –Ékszerek, emléktárgyak –Ruhaneműk, öltözék-kiegészítők –Televízió, videó, DVD –Kozmetikai eszközök (lányok) –Autó, motor (fiúk)

Mi érdekli ma a tanulóinkat? 2. Presztízs, mágikus „szerepe van” tárgyaik: Biblia Karkötő, gyűrű, nyaklánc Sportmez Lenin szobor Más kultúrákhoz kapcsolódó tárgyak, eszközök Örökölt tárgyak, eszközök Vicces tárgyak

A projektalapú tanításról Tehát kell egy olyan iskola, ahol: A diák tapasztalataira A diák képességeire A diák érdeklődésére Építő pedagógiai tevékenység van… Ennek egyik eszköze lehet a PROJEKT

Módszertani sajátosságok A projekt-alapú tanítási órákon a tanulási folyamat csoportos és együttműködő a tudás forrása a megismerési folyamat, melyben a tanár egyenrangú fél, a kommunikáció sokirányú Ma a tantárgyi tanítás során az órák többségében a tanulási folyamat individuális és versenyeztető a tudás forrása a tanár, a kommunikáció egyirányú

Módszertani sajátosságok 2. Partner (tanuló)központú a tanítási folyamat azaz mindenki tudhatja a megoldást, a megoldásokat nincsenek – általában - kizárólagosan jó megoldások (mindenkinek lehet igaza) készség-, képesség és kompetencia fejlesztés [a tanárnak is!] ( ↔ nem ismeretátadás) naprakésznek kell lenni → eszköz- és felkészülés igényes pedagógiai tevékenység

Hogyan? Ma még – gyakran - a tudás forrása a tanár, a kommunikáció alapvetően egyirányú. (tanár – tanulók, tanuló – tanár) A megoldás, ha a tudás forrása maga a megismerési folyamat, amelyben a tanár moderátorként, bizonyos mértékig egyenrangú félként vesz részt, és a kommunikáció sokirányú (tanuló – tanuló, tanulók – tanulók, tanulók – tanár)

Hogyan?? a tanulásra, felfedeztetésre koncentrálunk a tanítás helyett a tanárok a tanulás katalizátorai lesznek a megerősítés, az értékelés új lehetőségei születnek meg rejtett, indirekt segítés valósul meg a spontán folyamatban önálló tapasztalat saját élményű tanulás a cél

A projekt Középpontjában egy TÉMA vagy PROBLÉMA áll –Ezek a témák (problémák) a tanuló életéhez, élményeihez kapcsolódnak –A tanulói érdeklődésre, kíváncsiságra számítanak –Öntevékenyen feldolgozható, megismerhető, bemutatható –Sokféle, sokirányú inspirációt nyújt (lehetőségek az integrációra, komplexitásra)

A pedagógiai projekt tervezése Milyen kompetenciákat akarunk fejleszteni? Mely elemek lényegiek a tudás- ismeretanyagból? Hogyan, mivel tudunk olyan pedagógiai helyzetet teremteni, ahol megvalósul a saját-élményű tanulási folyamat? Milyen módszereket és eszközöket használhatunk a folyamatban? A folyamatban hol, mikor kell(het) a pedagógusi támogató tevékenység?

A jó projekt a projekt a tanulók élményvilágához alkalmazkodik kiemelt szerepe van a képességek, kompetenciák, attitűdök fejlesztésének új lehetőségek: a legmodernebb ismerethordozók, multimédiás eszközök használata a csoportmunkák során a kooperatív módszerek sokfélesége érvényesül

A projekt megvalósítása A tanulók csoportja kap/választ egy TÉMÁT Megtervezik a megismerés, a feldolgozás, a bemutatás lépéseit Megtervezik a szükséges időket, erőforrásokat Megosztják a feladatokat (A MUNKA KÖZÖS) Megkeresik, feltárják a szükséges információkat A munka dokumentálása A folyamat során összeáll a közös produktum Közösen bemutatják a terméket Értékelik a munkát (önértékelés, csoportos értékelés…)

A projektalapú munka során: a közös termék tükrözi a készítők eredményes munkáját, sikereit, együttműködési képességét mindenki részese a projekt- feladatsornak, fontos, meghatározó, aktív közreműködő a projektfoglalkozások továbbépíthetők, újabb kreatív, innovatív folyamatokat indíthatnak el

A projekt zárása Az eredmények, produktumok elfogadása –Beépülések a fejlesztési folyamatba –A csoportkultúra változása, fejlődése Bemutatás A munka, az eredmény elemzése –Milyen az elkészült közös produktum és a kitűzött cél viszonya? –Korrekciós javaslatok (mit csinálunk legközelebb másként…) Tapasztalatok összegzése Értékelés

Az értékelésről Mennyire volt önálló a munka? Milyen volt az együttműködés mértéke? Milyen volt a saját ötletek mennyisége, szerepe a folyamatban? Ki, hogyan teljesítette a kiosztott/vállalt feladatokat? Önértékelés (értékelő lap) Portfolió készítés A csoportmunka értékelése

A pedagógusok szempontjai a tantantárgyak tudományos felosztása az emberi világ részeként jelenik meg a szakterületek ismeretei beépülnek a mindennapi életbe és életükbe beilleszkednek a témák a tanítási-fejlesztési tervekbe meghatározott modulokhoz és kompetenciákhoz kötődnek választási lehetőségeket kínálnak – időben, térben, ízlésben, variációkban, alternatív feladatokban közös felkészülést, előkészítést, igényelnek a projektnap előtt

* életúttérkép készítése * titkosírás *hídépítés * * várostervezés * puzzle és karikatúra-tabló * * várostervezés * puzzle és karikatúra-tabló * * palacsintakészítés * * palacsintakészítés * * ajándékkosár * játékbábok * faliszőnyeg *színdarab írása/előadása * divatalbum * ajándékkosár * játékbábok * faliszőnyeg *színdarab írása/előadása * divatalbum * reklámfilmkészítés * családfa * * költségvetés* szótár* plakát * virágoskert * üzenetek földönkívülieknek * konferenciaszervezés ** arcképcsarnok* képregény *sportnap *zenés üzenet * testfestés * szerelmeslevél Néhány termék a dobozokból ….

és Most lássuk a Medvét! Egy projekt

Egy projekt a dobozokból 32. Tanulói, tanári leírások a témákról: –Tápanyagok csoportosítása –Egy heti étrend az egészséges táplálkozáshoz –Élelmiszeripari nyersanyagok, termékek (tabló) –Az ételek, az étkezés fényképezése (filmrészletek) –Étlapkészítés Tartalom, forma, tördelés, képek beillesztése, az iskolai büfé nyereség kimutatása –Étkezési illemszabályok (önismereti teszt) –Köszönés, rendelés (idegen nyelven) –Vendégfogadás (szerepjáték)

Mi van a dobozban? Tanulói információs lapok Munkalapok Teljesítménymérő lap Film-részletek Étlapok Önismereti teszt Szituációs játék leírása Önellenőrzési lapok

Egy feladat Mozgóképkultúra: filmrészlet Szindbád (Huszárik Zoltán, 1971.) 1) Képkivágások (plánok): a szuperközeli képkivágás Feladat: Az ilyen képek összegyűjtése a filmrészletben. -milyen a hatásuk? -minek a kifejezésére/érzékeltetésére használja a rendező?

Egy feladat 2. 2) Csoportos feladat: a filmben látható ebéd menüjének összeállítása, a táblázat alapján: Étel neveFűszerekItalA tálalás módja Egyéb kellékek, evőeszközök csontvelő pirítóssal őrölt vörös paprika sörforrón, tálban (merőkanállal) egy vászon szalvéta (a csonthoz), lapostányér, kés; …………… …………… ……………

MEGOLDÁSOK 1) Szuperközeli képek: sülő étel vöröshagyma disznó orra disznó véres oldala karfiol főtt répa a levesben olaj a leves tetején ízesítőszer a levesben sör habja csontvelő velős csont velő a pirítóson sárgarépa (ahogy a lány reszeli) burgonyapüré

2) A menü: Étel neveFűszerekItalA tálalás módja Egyéb kellékek, evőeszközök húslevesízesítőszer bors szárított vörös paprika tálban (a vendég magának meri ki) porcelántányér, ezüstkanál, (bicska a paprikához) csontvelő pirítóssalőrölt vörös paprika sörforrón, tálban (merőkanállal) egy vászon szalvéta (a csonthoz), lapostányér, kés; gesztenyével töltött fácán, köret: burgonyapüré és zöldségek, savanyúságok különféle mustárok tálban, körülötte a körettel (a vendég magának meri ki) lapostányér, merőkanál, mustárok tégelyei kiskanállal marhahús paradicsommártássa l, újhagymával só (a hagymához ) bortálban a körettel, külön tálban a mártás villa, tányér, merőkanál, kés;

Feldolgozás szempontjai -miért nem teljes az ebéd? (Mi hiányzik?) -az ebéd (és annak filmes bemutatása alapján) hogyan jellemeznétek Szindbádot? -létezik ma ilyen jellegű vendéglátás? (tálalás módja, pincérek, beszélgetés a pincérrel, evőeszközök) ― Szituációs játék: Szindbád a gyorsétteremben

Honnan hová? Még a tízezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik…!

Köszönöm a figyelmet! JÓ MUNKÁT KIVÁNOK!