Szövegalkotás I. Az írás folyamatközpontú értelmezése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A DIOO digitális fejlesztő eszköz az óvodai nevelés szolgálatában.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A tartalommarketingről röviden Tartalom generálás és megosztás Először látogatók, olvasók, majd belőlük vásárlók lesznek. Bárhol, bármikor és bármilyen.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Nyitó szakértői találkozó. "C" komponens-informatika Készítette: Farkas László január.28.
Mitől lesz jó egy tankönyv? január 27.. A tankönyvkutatás célja „A tankönyv lényegének megértése, funkcionális és szerkezeti sajátosságainak a megragadása.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A játékok tanítása, a játékvezetés, játékelméletek
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
Gazdasági informatika - bevezető
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Gyűjtőköri szabályzat
Dr. Kovács László Főtitkár
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
14. A SZÖVEGFAJTÁK JELLEMZŐI mozaweb. hu/mblite. php
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
KOSSUTH LAJOS KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY OROSHÁZA
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Projektmunka Földrajzolok
MTT MA Mérnöktanár mesterszak
HHR.
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Cipész, maradj a kaptafánál!
„Mindegy, hogy képességeid mekkorák, fő, hogy a tőled telhető legjobbat formáld belőlük és általuk.” (Weöres Sándor)
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Felhasználóképzés a kórházban
Környezeti Kontrolling
A TANULÁSMÓDSZERTAN ALAPJAI
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A Pénziránytű Alapítvány tevékenységének bemutatása
Összeállította: J. Balázs Katalin
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Pszichológia BA műhelymunka és szakdolgozat tájékoztató
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Szövegalkotás I. Az írás folyamatközpontú értelmezése

Mindennapi írás - írás iskolai helyzetben Funkció Címzett Téma Más szempont

Az írás folyamata Pszichológiai megközelítés I.Az írás önmegértés II. Fogékony, támogató környezetben az érdekes élmények megírása, a gondolatok megosztása = a kölcsönös megértés és közösségi élmény megtapasztalása (Temple-Steele-Meredith 1988)

Az írás pszichológiai megközelítése Haufer, Hayes és Flower kutatásai In: Eysenck-Keane Kognitív pszichológia A kutatás célja: Hogyan gondolkodnak az írók írás közben?

Kutatások -Vázlatkészítés – elkészült írások (esszék) Következtetés: hosszú, részletező vázlat esetén is az elkészült írás hosszabb lett, mint a vázlat A vázlatkészítés folyamatos korrekció: a vázlat írás közben szükségszerűen módosul.

Az írás szakaszai Céltételezés (funkció) Generálás Szervezés, céltételezés (funkció) Fordítás Áttekintés

Az írás szakaszai 1. Céltételezés: -Kinek szól? -Keltsen érdeklődést az olvasóban! -Legyen érthető! -Legyen meggyőző! - Az olvasó emlékezzék a szövegre!

Az írás szakaszai 2. Generálás - A témával kapcsolatos információk előhívása a hosszú távú memóriából

Az írás szakaszai 3. Szervezés, céltétetelés -Az információk közül a legrelevánsabbak kiválasztása -Az olvasó szempontjait szem előtt tartó szempontok: a)Kinek írod? b)Fejtsd ki! c)Fogalmazz egyszerűen!

Az írás szakaszai Példa: Generálás-szervezés Kutatás: Írók írás közben hangosan gondolkodnak. A legjobb dolog ebben az, hogy (1) – mi is? (2) Valami az eszem használatával kapcsolatban (3) – megnyitja számomra a lehetőséget, hogy (4) öö..., - A gondolataimról akarok valamit írni (5) – hogy a gondolataim cselekedették váljanak (6) – vagy – hogy az elképzeléseimet – formába öntsem (7) milyenbe is? (8) értelmes formába (9) Ah! Mondjuk lehetővé válik, hogy (10) használjak (11) – Na, - lehetővé teszik,- ezt húzzuk ki. A legjobb dolog ebben az, hogy lehetővé teszi, hogy (12) produktív módon használjam az eszemet és a gondolataimat. (13) (Eysenck-Keane ).

Az írás szakaszai 4. Fordítás A létrehozott szöveg megfelel-e az író hosszú távú memóriájából előhívott információknak (azt írtam-e le, amit gondolok?) OKA: az információ tárolása a memóriában elvont propozicionális és nem közvetlenül nyelvi formába öntött.

Az írás szakaszai 5. Áttekintés -Újraolvasás -Szerkesztés -Hibajavítás (nyelvhelyesség, helyesírás, tömörítés, bővítés)

Témaválasztás Két lehetőség: - A pedagógus javasol témát; - A tanuló választ témát (lásd. Az írás folyamatközpontú szemléletének módszere)

Pedagógus által javasolt téma Magassy László (A fogalmazás tanításának elvei és módszerei. Nemzeti Tankönyvkiadó, Rendszerezés témaválasztáshoz: 1)Közlő fogalmazások; 2)Értékelő fogalmazások; 3)Meggyőző fogalmazások; 4)Hivatalos fogalmazások; 5)Kapcsolattartó fogalmazások.

Pedagógus által javasolt téma 1) Közlő fogalmazások -Beszélő nevekkel készítendő elbeszélés -Tulajdonnév (személy- és ragadványnév, földrajzi név stb. Keletkezésének adományozásának története) -Szólás, közmondás keletkezésének feltételezett története -Történet kerekítése fantasztikus, csodás események, feladatok (próbák köré

Pedagógus által javasolt témák -Epikus művek befejezésének átköltése más-más műfajra jellemzően; -Valós és képzelt élmények személyes hangú megfogalmazása; -A legkedvesebb vagy legellenszenvesebb személy, állat, tárgy, helység, étel, jelenség, évszak, munkaeszköz stb. Bemutatása személyes hangvétellel; -Valóságos vagy képzelt riport, interjú

Pedagógus által javasolt témák Értékelő fogalmazások -tárgy, fogalom tudományos igényű és tréfás megfogalmazása, játékos szókifejtés; -Fülszöveg, könyvajánlás; film, színdarab, előadás, tárlat ajánlása komolyan és tréfásan; -Vélemény ismerősnek különböző helyzetekben jellemző viselkedéséről, a tanulót érintő hivatalos intézkedésről stb. -Különböző árnyalatú és stílusú kritikai észrevételek megfogalmazása öltözetről, ételről, szobaberendezésekről stb.

Pedagógus által javasolt témák Meggyőző fogalmazások -Kérdés, kérés variálása a beszédhelyzetnek megfelelően -Tevékenység, művelet elmagyarázása, leírása -Hallgató, olvasó meggyőzése arról, hogy valamit miért kell vagy úgy kell tenni, illetve miért helytelen, tilos tenni

Pedagógus által javasolt témák -Tényleges helyzetben is felhasználható alkalmi beszéd fogalmazása és elmondása; -Vád- és védőbeszéd fiktív perben -Meghívó, hirdetés, reklámszöveg fogalmazása és tipográfiai tervezése

Pedagógus által javasolt témák Hivatalos fogalmazások -Köszönési formák és módok a beszédhelyzettől függően -Megszólítási módok szóban és írásban -Bemutatkozás, bemutatás különböző helyzetekben -Telefonbeszélgetés képzelt partnerrel -Kérvények, beadványok szerkesztése

Pedagógus által javasolt témák Kapcsolattartó fogalmazások -Fiktív kérvény, levél, beadvány, felszólalás, fogalmazása „komolytalan” tárgyban -Tréfás szerződéskötés -Tréfás oklevél szövegezése és tipográfiai tervezése

Tanulói témaválasztás+folyamatközpontű írás ( egyszerűsített változat, részletes kifejtése lásd. Fóris: Anyanyelv-pedagógia ) 1.A tanulók listát készítenek arról a 4-5 témáról, amelyről szívesen írnának (egyéni munka) 2.Interjú: a listák elkészítése után a tanulók párban interjút készítenek egymás témáriól: miért fontos az „író” számára, mi érdekli leginkább a témával kapcsolatban?, miért akarja megosztani másokkal is?, Miért éppen ezt választotta? stb.) - eredmény: a legfontosabb téma kiválasztása

Tanulói témaválasztás+folyamatközpontű írás 3. Fürtábra készítése a választott témáról 4. Interjú párban a fürtábráról 5. Megírás: a gondolatok kiírása szorosabb szerkesztés nélkül; megállás nélküli írás, tartalomcentrikus; formailag: minden második sorban 6. Bemutatás párban: a „nyers” változat bemutatása, megbeszélés: mi tetszik? Melyik rész a legérdekesebb? Hol kell részletezni? Jobban kifejteni? Stb 7. Tökéletesítés, szerkesztés, javítás 8. Felolvasás a „falnak” 9. Felolvasás a „szerzői székben”