Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Webra” nyílt beszerzési rendszer gyakorlati bemutatása Szeged, június 18. Készítette: Fekete Tibor Irodavezető-helyettes Telefon:
Advertisements

A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A év értékelése és a év újdonságai
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A szakiskolák aktuális problémái
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus Tanszék Budapest a nemzetközi utazók szemével Előzetes kutatási jelentés A Ráday utca pozicionálása kapcsán Budapestre.
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Nagyméretű állományok küldése
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Operációs rendszerek.
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
1Transzplantációs Alapítvány
Gyűjtőköri szabályzat
Pályaválasztási tanácsadás
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Háttértárak karbantartása
Becsléselmélet - Konzultáció
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Szervezetfejlesztés II. előadás
Környezetgazdaságtan 1
Hipotézisvizsgálat.
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A minőségellenőrzést támogató program bemutatása, Kérdőívek értékelése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Alkalmazott statisztikai alapok
Vasbeton falvasalás megadása és ellenőrzése EC2 szerint
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Konzuli és Állampolgársági Főosztály, Schengeni Vízum Osztály
A Szociális Ágazati Regiszter használatával kapcsolatos tudnivalók
KRÉTA-ESL Bemutató.
Matematika II. 5. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2015/2016. tanév
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A POWERPOINT 2007 újdonságai
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Kovács István Kvantitatív elemző szoftver - SPSS BME – Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Az előadás felépítése Az adatelőkészítés folyamata SPSS alapok Menüpontok ismertetése Feladatok

Az adatelőkészítés folyamata Előzetes adatelemzési terv kész. Kérdőív átnézése EllenőrzésKódolásAdatbevitelAdattisztítás Statisztikai adatkiigazítás Adatelemzési strat. kiválasztása

A kérdőívek átnézése A kérdőív elfogadhatatlan, ha:  hiányos,  nem követték az utasításokat,  megegyező válaszok  a visszaküldött kérdőív hiányos,  határidő után érkezik,  nem megfelelő személy válaszolt. Mintavételi követelményekkel kapcsolatos problémák…

Ellenőrzés A kérdőívek átnézése a pontosság javítása céljából pl. olvashatatlan részek, hiányos, nem egyértelmű válaszok. A nem kielégítő válaszok kezelése:  a kérdőívek visszaküldése,  hiányzó értékek hozzárendelése:  a nem kielégítő választ adó megkérdezettek kizárása:

Kódolás Azt jelenti, hogy egy kódot, általában egy számot rendelünk minden kérdés minden lehetséges válaszához. Pl.  Strukturált kérdés: válaszadó neme: 1 – nő, 2 – férfi, 9 – hiányzó érték.  Strukturálatlan kérdés: Mi a véleménye a Coca- Cola márkáról?

Adattisztítás A válaszok konzisztenciájának vizsgálatát és a hiányzó értékek kezelését értjük. Hiányzó értékek kezelése  behelyettesítés semleges értékkel (átlagérték),  behelyettesítés kikövetkeztetett válasszal,  eset szerinti kizárás,  és a pár szerinti kizárás (más-más a mintanagyság).

Adattisztítás II. Statisztikai kiigazítás:  Súlyozás – súlyt rendelünk, mely tükrözi relatív fontosságukat mást esetekhez vagy válaszadókhoz képest (pl. gyakori használók véleménye)  A változó újradefiniálása – az adatok átalakítását jelenti (pl. összevonjunk a kategóriákat)  Skálatranszformáció – célja, hogy összehasonlíthatóak legyenek a skálák más skálákkal

Az SPSS alkalmazása adatelemzésnél

Az SPSS-ről általában  SPSS – Statistical Package for Social Sciences  A jól megszokott Office műveletek az SPSS-ben is rendelkezésre állnak (pl.: Copy-Paste)  Csak a legutolsó műveletet tudja visszavonni  Nem tud sorokat, oszlopokat bemásolni úgy, mint pl. az Excel

Lépések  Manuális adattisztítás (javítás, ellenőrzés)  A kapott válaszok kódolása  Az adatok rögzítése (pl. excel)  Adatbázis kialakítása (SPSS)  Adatbázis tisztítása

A program indítása

A két nézet közötti váltásra itt van lehetőség

A változó neve kn+1 Fontos a jó megfogalmazás, hisz az adatok értelmezhetőségét segíti.

Az elemzések eredményeit szemlélteti táblázatok, diagramok stb. formájában. Az ablak bal oldalán fa szerkezetben mutatja a program egymás után az elkészített statisztikákat, s egy kis piros nyíllal jelzi, hogy éppen melyiket nagyítja ki az ablak jobb oldalán. Viewer: Eredmények (Output)

A fájlnév mellett az adatbázisnak adhatunk egy külön nevet. Összesített információt ad a.sav kiterjesztésű adatfájlokról. Az adatokon addig senki sem tud változtatni, míg be nem fejeztük a munkánkat. A legutóbb használt.sav kiterjesztésű adatfájlok elérhetését teszi lehetővé. A legutóbb használt nem.sav kiterjesztésű adatfájlok elérhetését teszi lehetővé.

Új változók (oszlopot) illeszt be attól az oszloptól balra, amelyen állunk. Új eset (sor) beillesztése azon sor felé, ahol állunk. A DV ablakban aktív, változókra lehet alkalmazni (függőlegesen keres) Az output ablak beállítására szolgál (betűméret, stílus, szín) Az output ablakban megjelenő grafikonokban, táblázatokban a változó jelentése, neve vagy esetleg mindkettő szereplejen-e.

Megmutatja, hogy az SPSS matematikai műveleteket végző egysége (processor) dolgozik-e. Aktív állapotban szemmel látható az ablak rácsozata. Ha aktiváljuk, a program a VV-ben meghatározott változó jelentését mutatja a DV-ben, egyébként a változók értékeit.

Az eseteket növekvő vagy csökkenő sorrendbe helyezi. Az adatbázis sorainak és oszlopainak felcserélésére van lehetőség (szerepek is). Egy vagy több állomány eseteinek vagy változóinak összefűzését teszi lehetővé. Adattömörítésre szolgál. Az általunk megadott funkció (+, átlag stb.) alapján végzi. Az adatbázist egy meghatározott változó szerint részekre, csoportokra bontja. Az adatbázisból eseteket lehet végleg vagy ideiglenesen kizárni. Pl. a túlreprezentált eseteket kisebb, az alulreprezentált eseteket nagyobb értékkel súlyozza a program.

Új változó számítását teszi lehetővé: pl. meg szeretnénk határozni egy „atl” nevű változót, amely a tanulók informatika- és matematikajegyeinek az átlagát mutatja, s aki eléri a 4,5-ös átlagot, az év végén dicséretben részesül. Plusz feltétel, hogy a tanuló nyelvvizsgáját 14 éves kora előtt szerezte. Már létező változóink kódolását módosíthatjuk. Pl. A testnevelés órát bontott órarendben tartják, az igazgatónak kell be osztania a diákokat. Az első 8 diákot az első csoportba, míg a többieket a második időpontban induló csoportba helyezi. Az eseteket rangsorolja az alapul vett változók értékei alapján.

Adatbevitel  Elsődleges – begépeléssel  Másodlagos – létező adatok beolvasása pl. Excel file-ból

Első feladat  Elsődleges adatbevitel  Kódoljuk be a lapon található „minta kérdőívet” (csokoládé fogyasztási szokások)

Második feladat  Töltsük le és olvassuk be az utazási szokásokkal és a műszaki múzeumok látogatottságával foglalkozó adatbázist!  A továbbiakban ezzel dolgozunk.

Köszönöm a figyelmet!