Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak karbantartása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak karbantartása"— Előadás másolata:

1 Háttértárak karbantartása
 Minden jog fenntartva

2 Háttértárak A mágneslemez-egységek a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a mágneslemezeken nagy mennyiségű információ hosszabb időre - akár évekig is - tárolható. Ezért a mágneslemez-egységeket háttértáraknak is nevezzük. A mágneslemez-egység és az alapgép közötti adatáramlás kétirányú lehet (be/kivitel). Fájlok és mappák tömörítésének célja A tömörített fájlok kevesebb helyet foglalnak és gyorsabban vihetők át másik számítógépre, mint a nem tömörített fájlok. Tömörített fájlokkal és mappákkal ugyanúgy dolgozhat, mint nem tömörített fájlokkal és mappákkal. Egy tömörített mappában több fájlt is elhelyezhet. Így könnyebb fájlok egy csoportját megosztani.

3 Tömörítés A tömörített fájlok kevesebb helyet foglalnak és gyorsabban vihetők át másik számítógépre, mint a nem tömörített fájlok. Tömörített fájlokkal és mappákkal ugyanúgy dolgozhatunk, mint nem tömörített fájlokkal és mappákkal. Egy tömörített mappában több fájlt is elhelyezhetünk. Így könnyebb fájlok egy csoportját megosztani. A veszteségmentes tömörítés lényege, hogy az eredeti állomány kitömörítés után pontosan visszaállítódik. Ezt a tömörítési fajtát olyan esetekben alkalmazzák, ahol az adat módosulása nem engedhető meg. Ilyen helyzet áll fent például szövegfájlok, adatbázisok, programfájlok és hasonló adatok esetében. A veszteségmentes tömörítés esetén a tömörítőprogram valamilyen ismétlődéseket keres a fájlban, vagy egyéb bonyolultabb algoritmust használ az adathalmaz kisebbé tételére. Veszteségmentesen tömörített adatok fájlkiterjesztései pl.: .zip .rar .arj.

4 A veszteséges tömörítés lényege az, hogy bizonyos nem fontos információkat a tömörítőprogram elhagy a fájlból, így annak mérete kisebb lesz. Azonban ilyen tömörítésnél az információ nem állítható vissza tökéletesen. Ez megengedhető kép, hang illetve videofájloknál. Kép tömörítésénél az eljárás állhat az egymás mellett lévő képpontok átlagolásából illetve a színmélység csökkentéséből stb. Veszteségesen tömörített képfájl-kiterjesztések pl.: jpg, png, gif.

5 Ilyen pl. a DEFRAG (illetve Win2000-nél Lemeztöredezettség-mentesítő).
A Lemeztöredezettség mentesítők a lemezen található állományok szétszórtságát szüntetik meg. Ilyen pl. a DEFRAG (illetve Win2000-nél Lemeztöredezettség-mentesítő). A töredezettség jelensége a lemezműveletekkel kapcsolatos. A lemezünkön időnként törölnünk is kell fájlokat, ezeknek a helye felszabadul. Ahogy a lemez kezd megtelni, az összefüggő szabad területek mérete lecsökken. Ha ekkor kívánunk egy nagyobb állományt lemezre írni, akkor a fájl egyetlen ilyen összefüggő területre sem fér el, ezért a rendszer két vagy több részletben tárolja azt a lemez különböző területein. Ilyen esetben az állományt több helyről kell megkeresni, így annak megnyitása több időt vesz igénybe. Ebben segítenek ezek a programok. Lemezünket átrendezik, rendezetté teszik úgy, hogy a fájlokat összefüggő területre másolják. Lemezkarbantartó: a lemezen levő szükségtelen fájlokat törli, pl. lomtár tartalmát, ideiglenes fájlokat,… A korábbi Windows verzióknál ezeket a műveleteket magunknak kell elvégeznünk. Rendszerinformáció: A Rendszerinformáció eszköz (másik elnevezése: msinfo32.exe) a számítógép hardver konfigurációjáról, a számítógép egységeiről és szoftvereiről, például az illesztőprogramokról jelenít meg információkat. Rendszer-visszaállítás: A Rendszer-visszaállítás lehetővé teszi a számítógép rendszerfájljainak visszaállítását egy korábbi állapotba. Használatával a számítógép rendszerén végrehajtott módosításokat úgy vonhatjuk vissza, hogy a személyes fájlokat, például e‑mail üzeneteket, dokumentumokat vagy fényképeket változatlanul hagyja. Ütemezett feladatok: Amennyiben egy konkrét programot rendszeresen használunk, használhatjuk a Feladatütemezőt olyan feladat létrehozására, amely a kijelölt ütemezéstől függően automatikusan megnyitja a programot. Forrás: tankonyvtar.hu, erettsegizz.com; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "Háttértárak karbantartása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések