Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Nagyrendezvények közlekedésszervezési problémái Munkácsy András – Szele András KTI Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési Központ Közlekedéstudományi.
Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
EMLŐSÖK Készített:Balás-Piri Bálint. Az első emlősök a dínók idejében éltek A dínók kipusztulása után ők léptek a helyükbe Ma 6000 emlősfaj él.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Kitüntető elismerés Londonban élő tiszteletbeli tagunk, Hévézi Endre novemberében.
Egészséges táplálkozás
JÉG ELLENI VÉDEKEZÉS A DUNÁN 2017.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Tartalom 1.Vízrendszere (folyók) 2. Vízrendszere (tavak) 3. Éghajlat
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Szavanna.
ELŐNYÖK – megbízható működés
Videojáték.
Hideg mérsékelt öv - állatok
A napsugárzás jótékony hatásai:
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A CMYK.
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
SZÁMVITEL.
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
Idojaras szamitas.
Ismétlés.
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Az energia.
Társulások jellemzői.
Automatikai építőelemek 8.
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önvédelem és közelharc
Könyvtári munkásság bemutatása
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
WE PROVIDE SOLUTIONS HS-Panel (SIP panel) házak,
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ŐRSÉGBEN jártam Oud of Mooi ???? Saját fotóiból készítette:
A KLIMATIKUS FAKTOROK ÖKOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
Tremmel Bálint Gergely ELTE-TTK, környezettudomány MSc
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Csodálatos madárvilág
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Fekete harkály.
Hagyjuk abba a szalmabábok elleni harcot!
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Hagyományos megjelenítés
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
A légzés.
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják magukat. A költöző madarak már a tél beállta előtt délre költöznek, ahol elég táplálékot találnak Itthon telelő madarak, például: az uhu, a fogoly és a házi veréb. A cinegék és a harkályok télen az erdőből az ember közelébe húzódnak.

Téli álom és a hibernálás A hüllők, rovarok és néhány emlős sajátossága Megfelelő hőmérsékletű rejtekhelyet keresnek, életfunkcióikat lecsökkentik, és megmerevednek. - hőmérsékletük megközelítőleg a környezet hőmérsékletére csökken, de sohasem fagypont alá, szívverésük a megszokott érték tizedére lassul le, és lélegzésük megritkul. A legtöbb rovar teljesen üres gyomorral megy téli álmára, ellenben a hüllők közül több, pl. a kígyó, teknős előbb jóllakik, majd álom alatt emészti meg lassan az elfogyasztott táplálékot. A téli álomba szenderedett állatok hónapokig nem táplálkoznak. A téli álom alatt minden szerv működése a minimálisra csökken. Vannak teljesen hibernálódó állatok Lecsökkentik az életfunkcióikat. A nyáron felhalmozott zsírkészletüket égetik el. Ilyenek például az ürge, pele és a sün. Eltérő módon alszanak téli álmot. Átmeneti ébredés – Vannak olyan állatok, amelyek rengeteg élelmet halmoznak fel – és álmukból néha felébrednek enni, ilyenek például a mókusfélék. – A vadon élő hörcsögök a hideg ellenére hetente felébrednek álmukból, esznek, ürítenek, majd folytatják alvásukat. – A mozgást persze nem viszik túlzásba, mert annak végzéséhez energiára, tehát még több táplálék elfogyasztására lenne szükségük. – Felszínes alvó az „időjós” medve is.

Rejtőzködő Észrevetted a madarat?

„Beolvadás” a környezetbe Az álcázás a környezetbe való beolvadást jelenti. az élőlény felveszi vagy utánozza a környezet mintáját, színét. A megtévesztő alkalmazkodás célja lehet önvédelem.