Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Könyvtári munkásság bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Könyvtári munkásság bemutatása"— Előadás másolata:

1 Könyvtári munkásság bemutatása
Értény Könyvtári munkásság bemutatása

2 Értény község bemutatása
Értény község egy zsák település Tamásitól 18 km-re egy halmozottan hátrányos helyzetű kistérségben van. Környezeti adottságait nézve növénytermesztésre és kisgazdálkodásra alkalmas település. Sajnos mióta a helyi termelőszövetkezet megszűnt kevesebb a helyi munkalehetőség, így nagyobb a munkanélküliek száma. Ez olyan 30 %-os. Ugyan működik a településen kisebb gazdálkodás, postahivatal, óvoda, vegyesbolt, kocsma és önkormányzat, de nem elég a munkanélküliek foglalkoztatására. Sokan inkább az ingázást választják és Tamásiba, Tabra vagy Székesfehérvárra járnak be dolgozni. Ezért is van az, hogy a könyvtári látogatók számát inkább az iskolások adják ki.

3 A 2017. január elsejei adatok szerint a lakosság száma 751 fő
A január elsejei adatok szerint a lakosság száma 751 fő. Ebből 157 fő még nem töltötte be a 14. életévét, 55 fő év közötti, 361 fő az aktív keresők év közé tehetők, míg a maradék 178 fő már nyugdíjas, melyből 54 fő a szociális otthon lakója. Sajnos hivatalos statisztikai adat nincs arról, hogy a lakosság milyen összetételű, de a családokat nézve több, mint 80%-a roma származású. Ebből adódóan az iskolai végzettség szintje is igen alacsony.

4 Az előbbiekben már említettem egy pár intézményt.
Ezeken felül van egy ifjúsági házunk, mely hetente többször nyitva áll a lakosság előtt. Egy idősek napközi otthonával is bővült egy pár évvel a falu intézményeinek száma, de sajnos az elmúlt évek alatt az idősek elhalálozásával vagy elköltözésével az otthont használók száma annyira lecsökkent, hogy az intézményt ideiglenesen bezárták.

5 A könyvtárat szeptember 1-jén vettem át egy kulcscsomó személyében. Az Illyés Gyula Megyei Könyvtár által indított könyvtáros alapképzésen legalább az alapokat elsajátítottam. A 2016-os 50 fős könyvtárhasználók létszáma több, mint 50 %-kal nőtt ebben az évben, így már 77 beiratkozott aktív tagunk van. Ennek érdekében sok színes programot, kreatív foglalkozást rendeztem. A könyvtárnak Facebook fiókot is készítettem, melyen sok információt és képet tudok megosztani az olvasókkal. Tájékoztatom az olvasókat a könyvtárközi könyvrendelés lehetőségéről és ezt aktívan használják is.

6 A közös tevékenységek során megtapasztalják az egymásnak való segítségnyújtás örömét. Igazi találkozóhely lett a generációk számára. A kisiskolás korosztály szervezett szabadidő eltöltéséről is rendszeresen gondoskodok. A néphagyományok és ünnepkörök ápolását és megismertetését is végzem. A hozzájuk kapcsolódó irodalmi értékek megismertetésével, bemutatásával. (Advent, húsvét, téltemetés, Márton)

7 Itt van az ősz, itt van újra…

8 A 2016-os könyvtári hetek keretében több színes programmal vártam a látogatókat

9 Márton-napi lámpás felvonulás

10 Adventi készűlődés

11 Karácsony

12 Megfertőztem a gyerekeket! Ők is megtanultak horgolni…

13 Itt a legkisebbek is találnak elfoglaltságot…

14 Internet Fiesta

15 Nagyszabású kreatív húsvéti foglalkozás az ovisokkal és szülőkkel

16 Aztán az iskolásokkal…

17 Anyák napja

18 Kutyaterápiás foglalkozás az ovisokkal

19 Gyermeknap

20 Amikor belendül a fantázia jutalom: házi sütemény

21 Család-barát nap Figura Edével

22 És idén is újra itt az ősz…

23 Könyvbemutató Ékes Lászlóval

24 Az ovisok is megismerkedtek a könyvtári szabályokkal

25 Köszönöm szépen!


Letölteni ppt "Könyvtári munkásság bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések