Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önvédelem és közelharc

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önvédelem és közelharc"— Előadás másolata:

1 Önvédelem és közelharc
- Az emberi test sérülékeny pontjai - Mi az önvédelem/közelharc lényege? - Az önvédelem pszichológiai jellemzői - Az önvédelem anatómiai jellemzői

2 Az emberi test sérülékeny pontjai :
- állcsúcs - állszöglet - halánték - nyaki ütőér - orrtő - szemgolyó - gége - lágyék - áll alatti terület

3 Mi az önvédelem/közelharc lényege?
Az önvédelem esszenciája nem egy bonyolult technikában, vagy az erő alkalmazásában rejlik, hanem a probléma és a körülmények megértésében. A legtöbb harcművészetet, legyen szó akár a kaliról, a jujutsuról, a kung furól, muay thairól, vagy számos más stílusról – az ősi katonai rendszerekből eredeztetik. A csatatereken alkalmazott fogások szelídültek sporttá, iskolai tantárggyá, az önnevelés eszközévé, dinamikus meditációvá, esetleg egészségmegőrző tornává. Közös vonásuk azonban, hogy mindegyik hatékony önvédelemnek tekinti önmagát. Van egy iskola, amelyik úgyszólván a szemünk előtt alakult katonai közelharcból szabadidősporttá: a krav maga.

4 Az önvédelem pszichológiai jellemzői :
" Képzeljük el a következő jelenetet: egy kellemes vacsora, mozi vagy színház után egy néptelen utcában sétálunk hazafelé. Nyugodtak, kellemesen ellazultak vagyunk, gondolataink messze járnak... " A hibát a második mondat második fele tartalmazza. Úgy gondolom, hogy még csak harcművésznek sem kell lenni ahhoz, hogy egy néptelen utcán (vagy bármilyen potenciálisan veszélyes helyszínen vagy szituban) NE JÁRJANAK messze a gondolataink. Inkább próbáljunk a környezetre és az abban végbemenő változásokra figyelni. Ebben az esetben jelentősen lecsökken a "váratlan"-nak nevezett események száma, és az ezek által okozott meglepetésből adódó ijedtség, stressz, lebénulás is.  Szerintem az alapok itt kezdődnek. Ezt a hozzáállást kell először magunkévá tenni. És azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a környezetünkre irányuló folyamatos figyelmet nem csak a veszélyhelyzetekben célszerű alkalmazni, ugyanis nem mindig tudjuk, hogy egy adott helyzet rejt-e magában veszélyeket. Ezért igazából mindig, minden helyzetben érdemes fenntartani a figyelem állapotát.

5 Az önvédelem anatómiai jellemzői :
Aki a saját harcművészetében/küzdősport jában évek hosszú sora alatt elsajátította a megfelelő tudást, hogy mesterré váljon, annak hasznos lehet az edzői hivatás tudásanyagának megszerzése is. Például: anatómia, edzéselmélet és módszertan, élettan, gimnasztika, pedagógia, pszichológia. Így az edzői munka tudatossá, megalapozottá, tervezetté válik. 

6 Készítette: Szetele Regina Kíra
9/SzB


Letölteni ppt "Önvédelem és közelharc"

Hasonló előadás


Google Hirdetések