Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják."— Előadás másolata:

1 Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják magukat. A költöző madarak már a tél beállta előtt délre költöznek, ahol elég táplálékot találnak Itthon telelő madarak, például: az uhu, a fogoly és a házi veréb. A cinegék és a harkályok télen az erdőből az ember közelébe húzódnak.

2 Téli álom és a hibernálás A hüllők, rovarok és néhány emlős sajátossága Megfelelő hőmérsékletű rejtekhelyet keresnek, életfunkcióikat lecsökkentik, és megmerevednek. - hőmérsékletük megközelítőleg a környezet hőmérsékletére csökken, de sohasem fagypont alá, szívverésük a megszokott érték tizedére lassul le, és lélegzésük megritkul. A legtöbb rovar teljesen üres gyomorral megy téli álmára, ellenben a hüllők közül több, pl. a kígyó, teknős előbb jóllakik, majd álom alatt emészti meg lassan az elfogyasztott táplálékot. A téli álomba szenderedett állatok hónapokig nem táplálkoznak. A téli álom alatt minden szerv működése a minimálisra csökken. Vannak teljesen hibernálódó állatok Lecsökkentik az életfunkcióikat. A nyáron felhalmozott zsírkészletüket égetik el. Ilyenek például az ürge, pele és a sün. Eltérő módon alszanak téli álmot. Átmeneti ébredés – Vannak olyan állatok, amelyek rengeteg élelmet halmoznak fel – és álmukból néha felébrednek enni, ilyenek például a mókusfélék. – A vadon élő hörcsögök a hideg ellenére hetente felébrednek álmukból, esznek, ürítenek, majd folytatják alvásukat. – A mozgást persze nem viszik túlzásba, mert annak végzéséhez energiára, tehát még több táplálék elfogyasztására lenne szükségük. – Felszínes alvó az „időjós” medve is.

3 Rejtőzködő Észrevetted a madarat?

4 „Beolvadás” a környezetbe Az álcázás a környezetbe való beolvadást jelenti. az élőlény felveszi vagy utánozza a környezet mintáját, színét. A megtévesztő alkalmazkodás célja lehet önvédelem.


Letölteni ppt "Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják."

Hasonló előadás


Google Hirdetések