A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
Advertisements

A DIOO digitális fejlesztő eszköz az óvodai nevelés szolgálatában.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
„A golyóálló vezető” A vezetői munka hatékonyságának fejlesztése Dr. Petőné Ködmön Anikó Kreatív Kommunikáció Oktató és Szolgáltató Bt. 06/
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Gyermekjóléti Szolgálatok IV. Országos Konferenciája Az iskolai agresszió megelőzése és kezelése - a MFPI projektjének bemutatása október 28. NÉMETH.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére Szakmai rendezvény szaktanácsadók részére Gödöllő,
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
imagine great people 1990.: USA 2000.: Magyarország 130 országban
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Mayer József Budapest február 27.
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
ESETTANULMÁNY Készítette: Fenyvesi Petra
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
VEZETŐI ÉLETPÁLYAMODELL – PORTFOLIÓ BŐVÍTÉS
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
A szaktanácsadásról.
Konfliktusok az iskolában
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
A Budapesti Corvinus Egyetem mint díjnyertes pályázó tapasztalatai
TILTÁS + INFORMÁLÁS. TILTÁS + INFORMÁLÁS TILTÁS (Tabu) INFORMÁLÁS -> PORNÓ -> test mint szexuális objektum.
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Munkanélküliség.
Cégnév….. KAIZEN AKCIÓ A ….. TERÜLETEN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Stratégiai gondolkodás
AZ ÚJ TÖRVÉNYI VÁLTOZÁSOK ALAPJÁN BEKÖVETKEZETT TISZK ÁTALAKÍTÁSOK HELYZETE ÉS NYOMON KÖVETÉSE A kutatás az NGM felkérésre az NFA KA 3/2013 KÓDSZÁMÚ „JAVASLAT.
A statisztikus elemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Intuitív szakértői módszerek
Előadás másolata:

A tréningmódszer lehetőségei és korlátai a felsőoktatásban Málovics Éva - Farkas Gergely SZTE GTK Gazdaságpszichológia Szakcsoport VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma:

Tréningek bevezetése az SZTE GTK-n  Előzmények: Bologna – kompetenciafejlesztés a felsőoktatásban  Új tanulási koncepciók  Mennyire képesek ezeket befogadni az oktatók ill. a hallgatók?  Milyen kompetenciákat lehet a nappali képzésben fejleszteni?

A kutatás  Folyamatos a módszertan fejlesztése:  2011: fókuszcsoportok, interjúk, elégedettség mérés  2012: elő és utóteszt, kompetencia listák  2013: narratív történetek, új kompetencia listák  Jelen előadás a 2012-ben februártól júniusig tartó mérésről szól, valamint a fejlődés irányait ismerteti.

A minta  Az elő tesztet 78 az utó tesztet 62 hallgató töltötte ki.  Az adatok tisztítása és párosítása után 50 fő maradt.  A minta 19 férfi és 31 női hallgatóból állt.  12 első 23 másod és 15 harmad éves hallgató válaszolt.  17 fő konfliktus menedzsment, 24 fő kommunikáció, 9 fő vezetői készségek tréningen vett részt.  A tréningekkel elégedettek. 5 fokozatú skálán 3-as a legalacsonyabb értékelés. Az átlagok 4,29 (konfliktus); 4,47 (kommunikáció) és 4,78 (vezetői készségek).

A cél: az észlelt kompetencia változás  Kompetencia listák a tréning előtt és után - a hallgató 5 fokú skálán értékeli saját magát  Bandura: énhatékonysági elvárás: az adott területen azt a meggyőződést tükrözi, hogy képesek vagyunk jól teljesíteni.  Antonowsky: koherencia érzés - SOC test - az élethelyzet átélt érthetősége (sense of comprehensibility), - az életproblémák reálisként érzett kezelhetősége (sense of manageability) - és mindezen adottságok számunka való értelme illetve értéke (sense of meaningfulness).

Csapatépítő tréning kompetencia lista 2013 Beszélni magadról mások előtt Érvelni a saját véleményed mellett mások előtt Érzelmeket kifejezni mások előtt Csapatban feladatokat megoldani Különböző végrehajtó szerepeket betölteni egy csapatban Vezető szerepet betölteni egy csapatban Felelősséget vállalni Határozottnak lenni Motiválni másokat Visszajelzést elfogadni másoktól Visszajelzést adni másoknak Információkat átadni a csapattagoknak Elfogadóan viselkedni másokkal Ismered a fontos csapat szerepeket Ismered a csapat kialakulásának folyamatát

Konfliktus menedzsment tréning kompetencia lista 2013 Konfliktus kezelő beszélgetések kezdeményezése Konfliktus megoldó beszélgetések folytatása a megoldásra való összpontosítással Nyugodtnak maradni feszült helyzetben Saját szempontok melletti érvelés Odafigyelni a másik szempontjaira A másik fél meggyőzése agresszió nélkül Elfogadni, ha a másik félnek igaza van Konfliktuskezelési stílusok ismerete Mindenki számára előnyös megoldás keresése Visszajelzést elfogadni másoktól Visszajelzést adni másoknak

A kompetencia változás  Kompetencia listákon értékelték magukat 0-5 skálán.  Az észlelt kompetenciák nőttek a tréning hatására.  Páros T-próba alapján a különbség mindhárom tréning esetén szignifikáns ( p<0,001 ) Átlag Szórás Konfliktuselőtte2,970,560 (N=17)utána3,630,503 Kommunikációelőtte 3,330,604 (N=24) utána 3,750,548 Vezetéselőtte 3,120,330 (N=9)utána 4,090,361  Mit is mértünk valójában?

Én hatékonyság és koherencia érzés  Az elő- és utótesztben a kérdőívek eredménye a mintában normál eloszlású (Bandura p=0,458;0,477 SoC p=0,896;0,484).  Az én hatékonyság értéke az utótesztben szignifikánsan magasabb ( p<0,001 ).  A koherencia érzés ben nincs szignifikáns különbség a tréning után ( p=0,206 ).

Lehetőségek és korlátok Előnyök  Tapasztalati tanulás  A tartalom dinamikusan alakítható a csoport igényei szerint  A megszerzett tudás az élet minden területén hasznosulhat  Korszerű tanítási módszer Hátrányai  A csoportok mérete korlátozott  Csak kulcskompetenciákat lehet tanítani  A tanulás nehezebben mérhető, mint a lexikális ismereteké  A hallgatóknak szokatlan a módszer és az értékelés

Összegzés  A mérést más készségfejlesztő órákra is érdemes kiterjeszteni.  A mérés során használt kompetencia listák összeállításánál tekintettel kell lenni a hallgatók előzetes tudására.  Az én-hatékonyság érzése nőtt, de a diszpozícionálisnak tekintett koherencia érzés nem változott a tréningek hatására.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Málovics Éva Farkas Gergely