Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának hatása az egészségügyi ellátás színvonalára Dr. Balogh Zoltán ELTE TáTK- AstraZeneca 15. Egészség-gazdaságtani.
Advertisements

XXI. Országos Főépítészi Konferencia augusztus , Kecskemét Ipari melléktermékek hasznosítása építőanyagipari célra, különös tekintettel az.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
A nemzetközi üzleti élet etikája
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Távoktatás A hypertonia diagnosztikája és kezelése
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Gyűjtőköri szabályzat
Becslés gyakorlat november 3.
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért

Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Egy üzemben sok gyártósoron gyártanak egy bizonyos elektronikai alkatrészt. Az alkatrészek ellenállását időnként ellenőrzik úgy, hogy egy munkás odamegy.
Az egészségügyi finanszírozás sarokpontjai
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A talajok szervesanyag-készlete
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Szabó Dávid PhD hallgató
Colorianne Reinforce-B
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
2.1. Használhatósági célok
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
Környezetgazdaságtan 1
Halálozás kiemelt halálokok szerint keringési daganatos emésztőszervi külső okok légzőszervi.
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Az információs társadalom joga
Innovációs képesség és jólét összefüggései
A létminimum-számítás megújítása
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Avagy vissza az őskorba!
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A hétköznapok kémiai biztonsága
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Készletek transzformációja
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Szülőként mi foglalkoztatja ÖNT leginkább gyermekével kapcsolatban?
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Előadás másolata:

Bevezető gondolatok Debreceni Egyetem KK. Belgyógyászati Intézet Nephrologiai Tanszék- FMC Extracorporalis Szervpótló Centrum, Debrecen egyetemi docens Dr. Mátyus János

Bevezető gondolatok, avagy mi a baj a sült krumplival? Dr. Mátyus János DE Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet

A halálozás relatív rizikója a serum phosphat szinttel párhuzamosan nő dializáltakban Block GA: JASN 2004 (n=40.538, korrigált rr)

A magas-normális se-P a morbiditás-mortalitás független rizikója norm. vesefunkciójú szívinfarctuson átesettekben is! Post-hoc analysis in the Cholesterol and Recurrent Events (CARE) study (n = 4127 Torelli et al Circulation 2005

P-bevitel jelentősen növeli a balkamra tömeget (Yamamoto Kidney Int 2013, MESA: Multi-Ethnic Study of Arteriosclerosis n=4494, éves amerikai nincs korábbi szív-érrendszeri betegség Szív MR vizsgálat Diétára 120 pontos kérdőiv P: 1167mg/n (ffi), 1017mg/n (nő) LVM: 167g (ffi), 124g (nő) minden 20% ↑P bevitel → 1,1g szivizom↑ Nők esetében a BKH független rizikója

A jelentős P-bevitel fokozza az összhalálozást egészségesekben is Chang Am J Clin Nutr 2014 (NHANES-III , n:9686 egészséges felnőtt, 14,7 év követés) Adjusted for age, sex, race, ethnicity, poverty:income ratio, total energy intake, BMI, systolic blood pressure, current and former smoking, physical activity, non–HDL cholesterol, albumin:creatinine ratio, eGFR and low vitamin D concentration. Values were centered at 0.35 mg/kcal, which corresponded to 700 mg/d for a 2000-kcal/d diet

Foszfát bevitel - mobiditás kapcsolat rejtve maradásának oka Hatásos foszfátürítő mechanizmusok →é homi se-P nem tükrözi a bevitelt Különböző P-ok felszívódás különböző Diétás táblázatok nem pontosak A P-tal együtt bevitt Ca-tart. is számít

Diéta fehérje és foszfáttartalma Callman S, J Ren Nutr 15: 231–243, 2005

Foszfátbevitel forrásai Napi igény: 700mg (terhes, fejl. gyermek: 1200mg) Az ételek természetes P tartalma: – szerves (fehérje) kötött foszfát, felszívódás 40-60%, lassú – P-tart. a fehérje tartalommal arányos – állati: tejterm., hús, hal: könnyen emészthetőek – növényi: magvak, dió, hüvelyesek: phytatok nehezen emészthető, kevesebb P szívódik fel Hozzáadott foszfát adalékok: – szervetlen P-sók, felszívódás >90%, gyors, nem kell enzimes emésztés – átl. napi bevitel 1990: 500mg, 2010: 1000mg Foszfát tart. gyógyszerek

Potato Consumption and Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Prospective Cohort Studies Diabetes Care 2016;39:376. Három nagy kohorsz vizsgálat összevonva USA eü dolgozók, nincs diabetes, cardiovascularis kórkép, rák – nő Nurses’ Health Study (1984–2010) – nő Nurses’ Health Study II (1991–2011) – ffi Health Professionals Follow-up Study (1986– 2010) 4 évente kérdőiv alapján (food frequency questionnaires-FFQs) burgonya fogyasztás felmérése, T2D kialakulás feljegyzése validált kérdőiv alapján Követés: betegév alatt 15,362 T2D eset

Heti 1x-i sült krumpli fogyasztás 17%-kal, a heti 2-4x-i 26%-kal növeli a 2tDM valószínűségét! Diab Care 2016;39:376 Korrigálva: életkor, nem, rassz, dohányzás, alkohol, fizikai aktivitás, aktiv munkavégzés, multivitami alkalmazás, családi diabetes, menopausa, fogamzásgátló, hormonkezelés, Összes bevitt energia, aHEI pont

A feldolgozott élelmiszerek P tartalmát nem tudjuk, a gyártóknak nem kell megadni csak az összetevőket

E-számkémiai névételekmax. foszfát szint E338foszforsavcola, üdítőitalok0,7 g/l E339nátrium- foszfátok tartós UHT tejek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcskészítmény 1 g/l 0,8 g/kg E340kálium- foszfátok tejpor, tejszín, tejszínhab és növényi analógok 2,5 g/kg 5 g/kg E341kalcium- foszfátok ömlesztett sajtok húskészítmények sportitalok, ásványvizek 20 g/kg 5 g/kg 0,5 g/l E343Mg- foszfátok só-pótlók étrend-kiegészítők 10 g/kg E450difoszfátoknövényi fehérje italok, italfehérítők automat. fagylaltok, jégkrémek desszertek, desszertporok g/kg 1 g/kg 3-7 g/kg E451tri- foszfátok finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes liszt 20 g/kg 2,5 g/kg E452poli- foszfátok liszt, sütéskész, sütőpor tartamú levesporok-öntettek, mártások-szószok, gabonapelyhek, snack, fagyasztott burgonya nyers–fagyasztott halfilék, rákok kenhető zsiradék 20 g/kg 3-5 g/kg 5 g/kg 2 g/kg E1410, keményítő-foszfátok bébiételek50 g/kg

Moe SM CJASN beteg, GFR:32m/p, 1 hetes diéták

Moe SM CJASN 2011

Mik az élelmiszer adalékanyagok? Önmagukban általában nem fogyasztanak. A fogyasztásra kész élelmiszer részévé válnak. Az emberi egészségre az (engedélyezett mennyiségben használva) nem veszélyesek. Az élelmiszerek tulajdonságait (külső megjelenés, egyszerűbb használhatóság, könnyebb feldolgozhatóság) javítják. Az adott tulajdonság javítása más, reális módon nem érhető el Nem szolgálnak technológiai hibák elfedésére.

Mi mindenre használják az adalékokat? Tartósítószerek Antioxidánsok Színezékek Emulgeáló szerek Emulgeáló sók Sűrítő anyagok Zselésítő anyagok Stabilizátorok Csomósodást és lesülést gátló anyagok Módosított keményítők Térfogatnövelő szerek Lisztjavító anyagok Szilárdító anyagok Nedvesítő szerek Kelátképző anyagok Enzimek Tömegnövelő szerek Hajtógázok és csomagológázok Fényező anyagok Habzásgátlók Édesítőszerek Étkezési savak Savanyúságot szabályozó anyagok Ízfokozók

P-adalékok elsősorban a fogyasztásra előkészített és gyors ételekben, valamint az olcsóbb készítményekben vannak savanyítás: cola foszforsav nélkül koromfekete lenne (AGE) tartósító: – húsok, baromfi, halak feljavítása, pácolás zsír, tejsavó kiválás gátlás – lapka-, ömlesztett sajtok, sajtimitációk, csomósodásgátló, stabilizátor – UH-tej, tejpor, instant porok sűrítő, zselésítő – light termékek: krémes érzet „mintha zsírosabb lenne” fagyasztás közben ne károsodjon – mélyhűtőtt árúk: fagyasztott desszertek, sültkrumpli sütésálló legyen – édes töltelékek pékárúban

Gutiérrez JASN 2010

A jelenlegi tápanyagtáblázatok jelentősen alábecsülik az ételek valós P-tartalmát, nem mutatják a felszívódás különbségét Sherman CJASN 2009

Egyes üdítők P tartalma (adalékok miatt) =3dl mg

A megnőtt P tart. miatt a Ca:P bevitel aránya kiegyensúlyozatlanná vált Calvo MS Adv Nutr 2014

Foszfátbevitel forrásai Napi igény: 700mg (terhes, fejl. gyermek: 1200mg) Az ételek természetes P tartalma: – szerves (fehérje) kötött foszfát, felszívódás 40-60%, lassú – P-tart. a fehérje tartalommal arányos – állati: tejterm., hús, hal: könnyen emészthetőek – növényi: magvak, dió, hüvelyesek: phytatok nehezen emészthető, kevesebb P szívódik fel Hozzáadott foszfát adalékok: – szervetlen P-sók, felszívódás >90%, gyors, nem kell enzimes emésztés – átl. napi bevitel 1990: 500mg, 2010: 1000mg Foszfát tart. gyógyszerek

GyógyszerHatóanyag Ható- anyag P- ható- anyagban P –az ellenionban P - a segéd- anyagban Felszívódott P /adag (mg) AmlodipinAmlodipine5 mg+3939 BisoprololBisoprolol fumarate5 mg+39 LisopressLisinopril20 mg+3232 LosecOmeprazole10 mg+2828 Azithromycin 500 mg+74 SupraxCefixime400 mg+100 AeriusDesloratadine5 mg+3131 Endoxan baxter*Cyclophosphamide50 mg JanuviaSitagliptin phosphate100 mg++139 Gliclazide Sandoz gliclazide30mg+54 Panadol ultra Paracetamol, coffein, codein-phosphat Madopar Levodopa + benserazide 100 mg+50 ZoloftSertraline100 mg+116 TirosintLevothyroxine100 mcg+116 Humulin 30/70 Hu insulin + human isophane insulin 1000 IU+25 AranespDarbepoetin alfa 500 mcg/mL +0.7