A pulmonális tuberkulózis diagnosztikája A mélylégúti minta útja a betegtől a laboratóriumig 1.Mintavétel 2.Mintatárolás 3.Mintaszállítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Pályaválasztási tanácsadás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Az „Út a munkához” program évi változásai
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
1993-as közoktatási törvény
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
középfokú felvételi eljárás
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Merre tovább a középiskola után?
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az „Út a munkához” program évi változásai
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

A pulmonális tuberkulózis diagnosztikája A mélylégúti minta útja a betegtől a laboratóriumig 1.Mintavétel 2.Mintatárolás 3.Mintaszállítás

Mintavétel Elsődleges mintavételi lehetőségek : Spontán: reggeli ébredés utáni köpet Indukált: indukált köpet Ha a beteg nem tud köpetet adni: ébredés utáni, éhgyomri gyomorbennék-aspirátum (gyermekek esetén) bronchoszkópos mintavétel

Spontán: reggeli, ébredés utáni köpet A reggeli, ébredés utáni MÉLYLÉGÚTI köpet begyűjtésére kell törekedni

A mélylégúti minta vétele nővér felügyelete mellett történjen, ha lehetséges Vagy A betegnek pontosan meg kell tanítani az otthoni köpetvétel módját ÉS leírt tájékoztatóval kell ellátni

A köpetvétel alapfeltételei Elkülönített, jól szellőztethető helység a fertőzés veszély kiküszöbölésére Köpetvételi dátummal, névvel feliratozott kónuszos köpettároló edény A szakasszisztens viseljen : egyszer használatos, vagy eldobható védőköpenyt Minimálisan N95 típusú, vagy annak megfelelő szájmaszkot, kesztyűt

A köpetvétel alapfeltételei Amennyiben nem áll rendelkezésre eldobható köpeny: Alkalmas az orvosi köpeny is, ha minden új beteg mintaadásához újat veszünk fel és amelyet az egyszeri használat után közvetlenül a mosatásra váró szennyes ruhák közé teszünk.

A köpetvétel alapfeltételei Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő mintavételi helyiség: 1. A köpetvétel szabadban, 2. optimális esetben napsütésnek kitett helyen (a tbc baktériumát a napsugárzás elpusztítja), 3. a többiektől elkülönülve is történhet. Fontos, hogy a beteg részére kézmosási lehetőség álljon rendelkezésre!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mintavétel előtt NE IGYON és NE ÖBLÍTSE a száját csapvízzel, különben a vízből származó, nem tuberkulózist okozó mycobactérium szennyezést vihet be a vizsgálati mintába! Vegyen kb. 3-4 alkalommal mély lélegzetet, és minden lélegzetvétel végén tartsa vissza a levegőt néhány másodpercig! Az utolsó légvételt követően köhögjön! A mélylégutakból felköhögött köpetet ürítse az előkészített steril edénybe! Optimális esetben a köpet 5-10 ml térfogatú. A mintavétel befejeztével mosson kezet! A spontán köpetvétel módja

Ha nincs spontán módon köpet: Indukált köpetvétel A köpetindukció során is biztosítani kell a spontán köpetvételnél ismertetett a alapfeltételeket. Csak orvosi felügyelet mellett végezhető! Az indukció segítségével a spontán köpettel nem rendelkező betegek kb. 70–80%­ától lehet megfelelő minőségű köpetmintához jutni. Az indukció segítségével a spontán köpettel nem rendelkező betegek kb. 70–80%­ától lehet megfelelő minőségű köpetmintához jutni.

Indukált köpetvétel módszere A köpet felszakadása hipertóniás (3–5%­os) só­oldat ultrahangos porlasztóval történő belégzésével segíthető elő (indukció). Az indukció általában 5–10 percig tart. Az így nyert köpet nagyon híg lehet, a nyálhoz hasonló, ezért a labor részére mindig fel kell tüntetni a mintatartó edényen, hogy indukált mintáról van szó

Mire figyeljünk köpetindukció esetén? A köpetindukció biztonságos, egyedüli szövődményként enyhe hörgőgörcs jelentkezhet. A hörgőgörcs az indukció előtt alkalmazott rövid hatású inhalatív β2­agonista (például salbutamol) premedikációval védhető ki.

Általános mintavételi rend Mindig egymást követően, 3-5 különböző napon történjen mintavétel Nagy Ferenc Nagy Ferenc Nagy Ferenc Mindegyik csövön fel kell tüntetni a mintavétel VALÓDI dátumát a beteg nevét

A mintaminőség ellenőrzése Jó minőségű minta = minőségi laboreredmény A leadott minta minőségét szemrevételezéssel MINDIG ellenőrizni kell! Nem megfelelő spontán köpet esetén új mintát kell nyerni!

A spontán köpet minősége Optimális esetben a köpet 5-10 ml térfogatú. alapján mukózuspurulensvéresnyál

Köpetminőség A nem megfelelő minőségű minta (nyál, tamponon vett minta) feldolgozását a mycobacteriológiai laboratórium VISSZAUTASÍTJA! Kivétel: Immunszupprimált állapotú betegek nyálszerű, hígabb mintái

A mintát tartalmazó edények 2-8°C-n hűtőben tárolandók, esetleg 1-2 órán át szobahőmérsékleten lehetnek. Mintatárolás

Mintaszállítás Fontos, hogy a minták késedelem nélkül, minél gyorsabban, a mintavételt követő órán belül megérkezzenek a laboratóriumba.

Szállítási feltételek Ha a laboratórium nem házon belül van: A kellő gondossággal lezárt centrifugacsöveket, vagy csavaros tetejű műanyag tartályokat fémtartályokba, vagy légmentesen lezárható nylon zacskókba, majd ezeket dobozba csomagolva a megfelelő kísérő papírokkal ellátva kell továbbítani a laboratórium részére. Egyebekben a Magyar Posta szeptember 1-jétől érvényes „A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF 3. pont 1.sz. függelék)” van hatályban.

A kísérőlap feltétlenül tartalmazza olvasható módon – a beteg adatait, – a kért vizsgálat célját: a diagnózis megállapítása/megerősítése, illetve a kezelés eredményességének ellenőrzése – A mintát mely szervből/szövetből, és milyen módon vették. Ezen adatok a birtokában mintaspecifikusan kezdi meg a laboratórium a vizsgálatokat. A kísérőlap jelentősége

Magyarországon a többi európai országhoz viszonyítva nagyon alacsony a bakteriológiailag igazolt tbc-s esetek aránya. Ennek egyik kulcsfontosságú oka a helytelen mintavétel és a rossz logisztika. A diagnózis eredményessége alapvetően a minta minőségétől (mélylégúti) továbbá a mintavétel és a feldolgozás között eltelt idő hosszától függ. Mindezek miatt kiemelten fontosnak tartjuk, hogy időről időre felhívjuk a figyelmet ezeknek az alapvető, közismert és mégis gyakran elfeledett ismérvek fontosságára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának egészségügyi szakmai irányelve a tuberkulózis prevenciójáról, diagnosztikájáról, terápiájáról és gondozásáról EüK. 18. szám EMMI szakmai irányelv alapján _TBC.pdf

Szakmai tartalom: Dr. Bakos Ágnes, Dr. Horváth Ildikó, Dr. Kádár Gabriella, Senoner Zsuzsanna, Dr. Szabó Nóra Videó munka: Bognár Csaba Közreműködött:Péterfiné Türgyei Mária

Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2015.