A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

Skultéti Attila március 24.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
A korszerű könyvtár A gyors és célszerű keresés lehetőségei és technikája Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Az operációs rendszer szerkezete, szolgáltatásai.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Microsoft Photo Story. Mi is ez?  A Microsoft Photo Story egy alkalmazás, amelyet a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvergyártó cége készített.
Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.
avagy a háromszög technika
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Nagyméretű állományok küldése
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Térkép készítése adataiból
Gyűjtőköri szabályzat
Ilyen számítógépet szeretnék
Az Internet megismerése
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Háttértárak karbantartása
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Downstream Power Back Off (DPBO)
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
Parancshelyettesítés
Környezeti teljesítményértékelés
Primal Pictures - PRIMAL PICTURE INTERACTIVE ANATOMY
Lovagi Játékok projekt
Projektmunka Földrajzolok
KATRIN 2D DWG SZIMBÓLUMOK ÉS GDL KÖNYVTÁR
Primal Pictures - PRIMAL PICTURE INTERACTIVE ANATOMY
Ez a címdia 1. szövegdoboza
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Downstream Power Back Off (DPBO)
A számítógép operációs rendszere
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Rendszerfejlesztés gyakorlat
Kódolj és építkezz! Szabó Imre
Primal Pictures - PRIMAL PICTURE INTERACTIVE ANATOMY
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
3. A robot képernyőmenüje
Felhasználóképzés a kórházban
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Linux - Ubuntu Jelmagyarázat: Vissza az Asztalra:
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Önkormányzati adattárház
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A számítógép története
Frappáns novella a szeretetrŐl...
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
A számítógép operációs rendszere
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A tudáspiacok.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Erasmus+ hallgatói mobilitásra jelentkezéshez
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
7 Évek Mira Hansson SZEMÉLYES Teljeskörű fejlesztőeszközök
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik. Úgy kell megtervezni, mint egy jó szerszámot: legyen kézre álló, minden megtalálható legyen, semmi fölösleges sallangot ne tartalmazzon.

A felhasználói interfész Általános elvek: ● A felhasználói interfészeket úgy kell megtervezni, hogy illeszkedjenek a feltételezett felhasználói kör tudásához, tapasztalatához és elvárásaihoz. ● A rendszer felhasználói a rendszert gyakran a felhasználói interfészről ítélik meg, nem funkcionalitásáról. ● A rosszul megtervezett felhasználói interfész miatt a felhasználó katasztrofális hibákat véthet. ● A rosszul megtervezett felhasználói interfészek gyakran hibáztathatók azért, hogy egyes szoftverrendszereket egyáltalán nem használnak.

A felhasználói interfész A tervezés emberi tényezői ● Korlátozott rövidtávú memória ● A emberek általában 7 információs egységet tudnak fejben tartani. Ha ennél többet ajánlunk fel, akkor nagyobb eséllyel vétenek hibát. ● Időnként hibázunk ● Amikor emberi hibák miatt rendszerhiba lép fel, a nem megfelelő riasztások és hibaüzenetek növelik a stresszt, ami újabb hibákhoz vezethet. ● Különbözőek vagyunk ● A emberek egészen különböző képességekkel rendelkeznek. A tervezőnek nem szabad a saját képességeiből kiindulnia. ● Különböző interakciókat preferálunk ● Vannak, akik a képeket, mások a szöveges üzeneteket szeretik.

A felhasználói interfész Tervezési alapelvek A terv vegye figyelembe a rendszer felhasználóinak igényeit, tapasztalatát és képességeit. A tervező legyen tudatában a felhasználók korlátos fizikai és szellemi képességeivel (pl. limitált rövidtávú memória) és vegye figyelembe, hogy néha hibáznak.

A felhasználói interfész Tervezési elvek ● A felhasználó ismeretei ● Az interfész felhasználó-orientált, és ne számítógép-orientált kifejezéseket és elveket alkalmazzon. Pl. egy irodai alkalmazásban legyen levél, dokumentum, mappa, de nem könyvtár, fájl-azonosító, stb. ● Konzisztencia ● A rendszer mutasson konzisztens képet. Az utasítások, menük legyenek ugyanolyan kinézetűek. ● Minimális meglepetés ● Ha egy utasítás ismert módon működik, akkor egy hasonló utasítás viselkedése megjósolható legyen ● Helyrehozhatóság ● A rendszer legyen a felhasználói hibák ellen valamelyest ellenálló, és adjon lehetőséget ezen hibák helyrehozására. Ezek lehetnek „vissza” (undo) jellegű funkciók, destruktív akciók előtt jóváhagyás kérése, „lágy” törlések, stb. ● Segítségnyújtás ● Legyen segítségnyújtási (help) rendszer, on-line kézikönyvek, stb. ● Különböző felhasználók ● Különféle típusú felhasználók számára is legyenek megfelelő interakciós eszközök. Pl. látáskárosultaknak legyen elérhető a nagyobb betűméret.

A felhasználói interfész tervezési kérdései Két alapvető probléma: ● A felhasználó hogyan közöl információt a számítógéppel? ● A számítógép hogyan közöl információt a felhasználóval?

A felhasználói interfész tervezési kérdései Az interakciók fajtái: ● Közvetlen manipuláció ● Menü kiválasztása ● Űrlap kitöltése ● Utasítás-nyelv ● Természetes nyelv

Többszörös felhasználói felületek Grafikus felhasználói felület (Gnome/KDE/Xfce... ) Grafikus felhasználói felület (Gnome/KDE/Xfce... ) UNIX shell interfész (ksh/csh/sh/tcsh...) UNIX shell interfész (ksh/csh/sh/tcsh...) X-Window ablakkezelő rendszer X-Window ablakkezelő rendszer Parancsnyelvi interpreter Parancsnyelvi interpreter Linux operációs rendszer

Egy könyvtári rendszer felülete Adatbevitel Lista Gomb