 - Munkahelyi baleset- az emberi szervezet erőteljes megsebesítése, mint a heves mérgezés, amelyek a munkaidő alatt vagy a munkahelyi kötelességek teljesítése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
BALESET TÖRTÉNT! MIT TEGYEK? MÉSZÁROS GYÖRGY MUNKAVÉDELMI FELÜGYELŐ.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Ellenőri továbbképzés Budapest, Ellenőri továbbképzés Budapest, MLSZ JB.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Érintésvédelem. Célja Az érintésvédelem célja, hogy intézkedésekkel megelőzze a villamos berendezések aktív részével való érintkezést (közvetlen érintésvédelem),
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Munkajogi ismeretek Jogok és kötelezettségek I.. A felek jogai és kötelezettségei a munkajogviszonyban Együttműködési kötelezettség A munkajogviszonyban.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Összeállította: Horváth Józsefné
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Teljesítményértékelési rendszer
Egészségügyi közbeszerzések
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Colorianne Reinforce-B
SZÁMVITEL.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Projektmunka Földrajzolok
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
rendellenességei, betegségei
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Járműtelepi rendszermodell 2.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Dr. Krisztián erika – megyei tisztifőorvos
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

 - Munkahelyi baleset- az emberi szervezet erőteljes megsebesítése, mint a heves mérgezés, amelyek a munkaidő alatt vagy a munkahelyi kötelességek teljesítése alatt történhetnek meg és amelyek időszakos, legkevesebb 3 naptári nap, munkavégzési kiesést, bénulást vagy elhalálozást eredményeznek.  - Szakmai betegség- olyan bántalom, mely egy szakma gyakorlása következtében történik, fizikai, kémiai vagy biológiai káros hatású tényezők által okozva, melyek jellemzőek a munkahelyre, ahogyan különböző szervek és szervezeti működések túlterhelése munkavégzés közben.

Hasonlóképpen, munkahelyi balesetnek minősülnek:  - a munkaadó engedélyével, az épületben/ egységben tartózkodó látogató személyek által elszenvedett balesetek  - olyan balestek, melyeket természeti katasztrófák okoztak, mint például vihar, hóviharok, földrengések, árvizek, földcsuszamlások, villám( áramütések), ha az áldozat munkaidő alatt vagy feladatai végzése közepette ott tartózkodott  - olyan balesetek, melyeket diákok, tanulók és gyakornokok szenvednek el szakmai gyakorlatuk teljesítése közben  - olyan baleset, mely munkahely felé vagy onnan hazafelé tartó szokásos útvonalon szenvedhető el

 Munkahelyi balestek osztályozása a következményeknek megfelelően:  - olyan balesetek, melyek időszakos munkaképtelenséget okoznak- azaz a munkavállaló munkaviszonyát egy adott időre megszakítja, legkevesebb 3 naptári nap, orvosi igazolással alátámasztva  - olyan balesetek, melyek rokkantságot okoznak- részleges vagy teljes munkaképesség elvesztése, melyet a megfelelő orvosi hatóságok besorolnak bizonyos rokkantsági fokozatba  - halálos balesetek- feltételezi a balesetet szenvedett személy azonnali vagy bizonyos időn belüli elhalálozását, ha ez törvényszéki orvos által igazolva van, mint a baleset következménye  A balesetet szenvedett személyek száma szerint:  - egyéni baleset- ha egyetlen személy sérült  - együttes baleset- ha legkevesebb 3 személy sérült, ugyanabban az időben, ugyanazon oknál fogva, ugyanazon esemény keretén belül

 Közvetlen okok természete szerint:  - mechanikai balesetek- bizonyos tárgyak, eszközök, gépek használata, gyártási folyamat alatt megtörtént balesetek, az eszközök helytelen szállítása vagy azok használata következtében előfordult balesetek  - elektromos balesetek- az emberi szervezetre kifejtett elektromos áram hatásai . Az elektromos balesetek osztályozása:  - áramütés- olyan balesetek, melyek alkalmával az elektromos áram, nagy mennyiségben, áthalad az emberi szervezeten, áramütés esetén a belső szervek sérülnek  - elektromos sérülések – ide tartoznak a más jellegű balesetek és amelyek külső sérüléseket okoznak  - kémiai balesetek- olyan sérülések, melyek kémiai anyagok az emberi szervezetre kifejtett hatásának következményei, ilyenek a kémiai égések a bőrön és a mérgezések, a szervezetbe bekerülő mérgező gázok, anyagok, melyek a bőrön, a légzőszervekben vagy az emésztőrendszerben okoznak károkat

 A mélység szempontjából, az égések 3 fokozatba sorolhatóak, mindegyik fokozatnak meg van határozva a jellegzetessége  - 1 fokú égési sérülések- bőrpír, ödémák, magas láz, csípés érzése  - 2 fokú égési sérülések- fehér hólyagok, szerocitrin( fehér-sárga folyadék) tartalommal, erős vörös foltok, ödémák  - 3 fokú égési sérülések- teljes bőr var, a bőr teljes elpusztulása, elszenesítve az izomzatot és a véredényeket is. A var színe változó a fehértől a feketéig, az okozó hőmérséklet függvényében  A mérgezések lehetnek:  - akut- amikor a mérgező anyag rövid időn belül kerül a szervezetbe, a mérgezés jelei rögtön mutatkoznak  - krónikus- amikor a mérgező anyag kis adagokban kerül a szervezetbe, hosszabb időn belül, szakmai megbetegedéseket okozva

 - hő- okozta balesetek- a magas vagy alacsony hőmérséklet okozta balesetek  Az égések vagy a fagyások okozta következmények:  - az égéseket fizikai tényezők ( magas hőmérséklet, elektromos áram) vagy kémiai tényezők ( savas oldatok vagy forró lúgos oldatok) okozhatják  - termikus vagy kalorikus sokk- a test túlhevítése vagy intenzív hőnek való kitevése következtében  - fagyás- alacsony hőmérséklet következtében történhet meg, ha a munkafolyamat télen, szabad levegőn vagy hűtőkamrákban való munkavégzést igényel  - sugárzásos balesetek  - összetett balesetek

 A sérülés természete szerint:  - zúzódások, sebek, szúrások, vágások, törések  - égések  - húzódások, törések, amputálások  - mérgezések  - áramütések  - többszörös sérülések  A sérülés helye szerint:  - a fejen  - a törzsön  - a felső vagy alsó végtagokon  - többszörös elhelyezkedés  A hatások érzékelésének pillanata szerint:  - azonnali hatás  - utólagos hatás

Munkahelyi balesetek okai lehetnek:  - technikai természetű:  - az eszközök, szerszámok, mechanikai vagy elektromos berendezések nem megfelelő technikai állapota  - a biztonsági felszerelés, az ellenőrző szerkezetek nem megfelelő állapota vagy teljes hiánya  - szervezésbeli természetű:  - a munkavégzés helyének a nem megfelelő kialakítása vagy a munkavégzés biztonságát hivatott felkészítés hiánya  - a munkavégzés terének a nem megfelelő állapota  - a munkavédelmi eszközök használatának hiánya vagy azok gyenge állapota  - az eszközök hozzá- nem-értő javítása, a szabályok áthágása szállítás esetén  - a munkahelyi fegyelem be nem tartása, a biztonságos munkavégzés normáinak a mellőzése

 - elsősegélynyújtás alatt értendő azok az ellátások, melyeket a baleset utáni első pillanatokban nyújtunk egy személynek, az élete megmentése érdekében. Ezeket követi az áldozat orvosi egységhez való szállítása, tehát az elsősegély nyújtása megtörténhet bármely személy által  - a mentő személy képességei korlátozottak, de szükségesek s legtöbb esetben elegendőek is  - a jelenlegi munkahelyi védelem törvénye alapján, az alkalmazottak biztonságának megvédése a munkáltató feladata, így ebben az értelemben, az ő feladata megszervezni és felszerelni az elsősegélynyújtó pontokat az épületen belül. Abban az esetben, ha az intézményen belül orvosi ellátás zajlik, akkor az ő feladatuk lesz ezt betölteni.  - balesetek következtében nyújtandó elsősegély abban a helyzetben kell megvalósuljon, bármely erre kiképzett személy által teljesítve. Az egészségügyi személyzetnek szakmai kötelessége ebben az esetben segítséget nyújtani

A munkahelyi elsősegélynyújtás célja érdekében, a munkavédelmi szerveknek kell:  - az emberi kompetenciákat ismerni, és mindazon technikai eszközöket, melyek segítségével hatékonyan lehet cselekedni munkahelyi baleset következtében vagy azok kialakulása esélyének érdekében  - időszakos utasításokat végezzenek az alkalmazottak értesítése céljából, a baleseti veszélyeket tekintve vagy a munkavégzés következtében betegségek elkerülése érdekében  - mentőket hívni, akik gyorsan és hatékonyan cselekedni tudnak, míg a speciális egységek megérkeznének  - időközönként szervezzenek meg néhány helyzethez kapcsolódó gyakorlatozást, melyben az elsősegélynyújtást, a betegek elszállítását gyakorolják, ha az egyszerű elméleti tájékoztatás nem lenne elegendő  - A mentőegység a munkahelyen helyettesíthetetlen, mivel neki kell a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznie és helyben lennie a baleset ideje alatt. Amennyiben ezen személyek száma magas, a helyzet megoldása annál eredményesebb lesz.

A mentő tevékenysége egy baleset következtében több lépésből kell, hogy álljon:  - a helyzet felmérése: a baleset természetének meghatározása a tanúk vagy az áldozat kikérdezése alapján, a meghatározó anyagok kutatása  - az azonnali veszélyek felismerése: ha ezek eltávolíthatóak, valaki más bevonásával történjen, ha pedig nem lehetséges, akkor tiltott hellyé nyilvánítsa azt a területet és a vészjelzést kibocsájtja  - az áldozat megvizsgálása, a veszélyek azonosítása, az áldozat megvédése  - a cselekedetek, melyeket végre kell hajtani, a veszélyek eltávolítása érdekében, anélkül, hogy veszélybe sodorná ezzel mások egészségét, az áldozatot csak akkor mozdítja, ha állapotának helyzete rosszabbra fordulhat  - a baleset bejelentése  - az elsősegélynyújtás  - az áldozat felügyelete és a mentő alakulatok megérkezésére való várakozás  - az áldozat szállításában való részt vétel

 - belső vérzés ( az áldozat sápadt, sűrű szívverése és légzése van, és vérnyomása alacsony)  - az áldozatot csendes helyre fektetni  - intézkedni ennek elszállíttatásában  - külső vérzés – a vérzés elállítása a következő módokon történhet:  - a sérült szerv felső felén, egy szoros elkötést végezni  - a elszakadt ér nyomása, kissé feljebb, mint, ahogyan a seb keletkezett, ha a vér piros és fröcsköl (artériális vérzés), lentebb, ha a vér sötét piros ( vénás vérzés)  - a sérülések bekötözése  - a seb körül megtisztítódik a bőr alkohollal vagy jód tinktúrával  - eltávolítódik a piszok a sebből egy forró vízbe mártott géz segítségével  - sebfőző víz töltése a sebre  - steril kötözés a sebre

 Rándulások és ficamodások  - rándulás esetén egy szoros kötést kell alkalmazni az ízületek rögzítéséért  - ficamodások esetén a rögzítést néhány sín elhelyezésével, egyik és másik oldalról, oldjuk meg  Törések  - egy csont eltörése azonnali rögzítést igényel néhány sín használatával, melyek hosszabbak, mint az eltörött csont  - ha bordatörést sejtünk, akkor elegendő körkörösen lekötözni a mellkast  - hátgerinc törés esetén, az áldozatot egy hordágyra vagy egy egyenes felületre kell fektetni, arccal lefelé, miután az áldozatot sürgősen kórházba kell szállítani   Egy idegen test bekerülése a szembe  - a balesetet szenvedettnek fel kell emelni a szemhéját, és ha lehetséges, el kell távolítani az idegen testet egy darab vattával, melyet kamillateába áztattunk előzőleg

Elsősegélynyújtás elektromos balesetekkor  - csak akkor nyújtunk segítséget, amikor az áldozatot kiemeltük az áramkörből, az elektromos készülék áramtalanítsa következtében  - a légzés visszaállítása ( szájból-szájba vagy szájból-orrba való lélegeztetéssel)  - a vérkeringés visszaállítása szívmasszázs vagy defibrilátor segítségével Elsősegélynyújtás kémiai balesetekkor  Kémiai égések:  - a bőrfelületet azonnal meg kell mosni ( ahhoz, hogy eltávolítódjon a sérülést okozó szer) egy semlegesítő szerrel: savas ( ecet), ha az égést egy lúgos anyag okozta, lúgos (szódapor), ha sav okozta az égést  Mérgező anyagokkal által okozott mérgezés:  - ha a balesetet mérgező gázok belélegzése okozta, a mérgezettet azonnal szabad levegőre kell vinni, aztán orvosi megfigyelés alatt tartani  - mérgezések esetén, a balesetet szenvedett hányást produkál, így kórházba kell szállítani

Hőmérséklet okozta balesetek utáni elsősegélynyújtás:  Égési sérülések:  - 1. fokú égési sérülések esetén- alkohollal való lemosás és vékonyan kent kenőcs felvitele  - 2. fokú égési sérülések esetén- a hólyagokat nem szabad kilyukasztani(hogy ne fertőzzenek be), hanem egy száraz gézzel kell beborítani( előtte ajánlatos szulfamiddal beszórni), miután kórházba kell szállítani  - 3. fokú égési sérülések esetén: egy steril kötöző anyaggal elfedődik a sérülés és gyorsan kórházba szállítódik Fagyásos sérülések:  - a sérült helyet hóval kell dörzsölni és a sérültet egy hideg szobába vinni  - semmiképpen sem alkalmazunk meleg borogatást, forró teát vagy meleg fürdőket