Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor."— Előadás másolata:

1 Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor

2 Elsősegélynyújtó feladatai
a baleset felismerése, a balesetet szenvedett és minden jelen lévő biztonságának megteremtése, az életmentő vagy állapotromlást megelőző beavatkozás megkezdése és elvégzése, segélyhívás a segítség megérkezéséig a sérült állapotának folyamatos figyelése, további sérülések vagy tünetek észlelése kommunikáció !

3 Elsősegélynyújtás általános szabályai
1. A segítségnyújtás módját, a beavatkozás szükségességét, mértékét és ellátási sorrendjét a beteg, a sérült állapota határozza meg 2. Segélynyújtó fellépése magabiztos és határozott legyen 3. Céltudatos tevékenység 4. Segítőtárs(ak) keresése mielőbb 5. Helyszín biztosítása, környezet távolabb tartása a helyszíntől és megnyugtatása 6. Az ellátó gyors és lényegre törő tájékozódása, céltudatos kérdésekkel 7. A sérült csak legszükségesebb mozgatása pl. vizsgáláskor vagy esetleges veszélyhelyzetből való kimentéskor 8. A sérül vagy beteg mozgatását minden esetben meg kell szervezni 9. Baleseti helyszín csak a legszükségesebb mértékben változtassuk meg, annyira, amennyi feltétlen kell a sérült ellátásához 10. Minden esetben a sérültet csak leültetve vagy lefektetve szabad ellátni 11. A beteg ruházatát csak a szükséges mértékben és vizsgálathoz, ellátásokhoz szabad eltávolítani 12. A segélynyújtás megkezdésével egy időben gondoskodni kell az esetleges végleges ellátás biztosításáról Mentőhívás !!!

4 Mentésirányítás A mentésirányítás működése az egységes segélyhívó rendszerben
A MENTŐK, A RENDŐRSÉG, A KATASZTRÓFAVÉDEL EM EGYETLEN SZÁMON ELÉRHETŐK: [ESR: Egységes segélyhívó Rendszer] Az Európai Unió területén 1991 óta működik a 112-es segélyhívószám, amely az Európa Tanács szándékai szerint az Unió polgárai számára minden tagállamban azonos elvek alapján biztosítja az egységes kapcsolatfelvétel lehetőségét a segítséget nyújtó készenléti szervekkel. A 112-es szám szinte egész Európában, így Magyarországon is ingyenesen hívható vezetékes vagy mobiltelefonról. A hívást egész Európában szakképzett diszpécser fogadja, aki - a készenléti szervek nemzeti rendszerétől függően - vagy közvetlenül koordinálja az esetet, vagy átkapcsol a leginkább releváns szervezethez (ami a mentők, a katasztrófavédelem vagy a rendőrség). A 112-t csak és kizárólag emberi életeket, környezetet veszélyeztető baj (tűz, baleset, bűncselekmény, természeti katasztrófa), azaz veszélyhelyzet esetén szabad hívni. A nem lép a meglévő nemzeti segélyhívószámok helyébe, hanem a legtöbb országban azok mellett működik. Magyarországon 2 helyen: Miskolcon és Szombathelyen fogadják a 112 hívással történő bejelentéseket szakképzett, több nyelven beszélő operátorok. Ezek a munkatársak speciális képzést kapnak, amelynek része a készenléti szervek munkájáról szóló alapoktatás, informatikai alapképzés és a rendszer használatáról szóló képzés is.

5 A mentők száma = 104 Mentőhívás
A segélynyújtó egyik legfontosabb feladata, hogy -egy esetleg veszélyes helyszínen is- pillanatok alatt eldöntse, hogy szükség van-e egészségügyi segítségre. Minden segélyhívást meg kell előznie egy gondos tájékozódásnak! A mentők száma = 104 KMR területéről (Budapest, Pest megye) A következő kérdésekre kell választ adni: Hívó neve, telefonszáma Helyszín? Pontos cím ahol a sérült található? Röviden mondja el, mi történt! Ki a sérült, mi a problémája ! Hányan sérültek vagy betegedtek meg? A sérültek, betegek állapota (riasztó tünetek)? Műszaki mentésre szükség van-e? Milyen beavatkozásokra került sor? Ki végezte el? Korábbi ismert betegségek? Amennyiben fontos információt nem mondtunk el, a hívást fogadó mentésirányító kérdezi tőlünk. Az információ átadását követően ne tegyük le a telefont, (eszméletlen életveszélyes beteg esetén hívásban marad!) a mentésirányító a mentő megérkezéséig tanácsokkal ; ellátási tevékenységek utasításával láthatja el az elsősegélynyújtót !

6 Sérültellátás – Komplex Bemutató

7 Újraélesztés lépéseit nézzük át !

8 Köszönöm a figyelmet! Szluka Tibor Tel.:0620/3805991


Letölteni ppt "Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések