LITURGIKA. Ajánlott irodalom Jánossy Lajos: Az evangélikus liturgia megújulása (1932) Hafenscher Károly: Liturgika. Luther Kiadó. 2011. Finta Gergely:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kereszténység kialakulása. A vallási élet változásai a Római Birodalomban A görög-római vallás nem követelt meg hitet A lényeg a szertartásokon való.
Advertisements

Izrael Jézus idejében. 1. Vallási csoportok  Szaddúceusok. Legbefolyásosabb csoport voltak: A főtanács tagjai, a papok és a jeruzsálemi „arisztokrácia”
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Keletkezése és sugalmazottsága. Kánon és történeti hitelesség.
EVANGÉLIKUS LEÁNY-EGYHÁZHÁZKÖZSÉG TELEKGERENDÁS.
B ízd Ú jra É leted K risztusra !. Kicsiny kis fényemmel, világítani fogok! 3x Áldom Őt minden nap és mindenhol! Elrejtsem-e fényemet? nem! Világítani.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
Advent Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Református istentisztelet
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Intézményesülés a Baptista egyházban
Református istentisztelet
Isten Nagy Terve 2 rész: Isten, ma is Teremtő.
A halál utáni élet Ifjúsági óra Békés.
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Készítette: Molnár Csenge 5.c.
Évközi 4. vasárnap Január 29. – „A” év.
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
XXI Évközi Vasárnap B- év.
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Advent 2015 Jn12,20-36.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
A matematikatanítás aktuális kérdései február
Pakisztáni beszámoló.
REFORMÁCIÓI ISTENTISZTELET
Évközi 8. vasárnap Február 26. – „A” év.
Szeretettel köszöntjük Istentiszteletünkön!
Évközi 7. vasárnap Február 19. – „A” év.
Oltáriszentség, Papság,
A szentség Isten igéje, látható jellel összekapcsolva.
Igeolvasás „6Nem jól dicsekedtek ti. Hát nem tudjátok, hogy egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti? 7Takarítsátok ki a régi kovászt, hogy új tésztává.
Igeolvasás.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében
Református istentisztelet
Évközi 6. vasárnap Február 12. – „A” év.
Református istentisztelet
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
a feledés definíciója:
Tommy's Window dia ♫ Hangszóró szükséges A gyerekek örökkévalók
JÓ REGGELT !.
A korai Egyház Az első közösségek.
A SZENTHÁROMSÁG.
Szolgálj, vigyázz, menj el! Felszólító igék Máté evangéliumában
TANÉVZÁRÓ ISTENTISZTELET
„16„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” 17A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit.
FIATAL HÁZASOK KÍSÉRÉSE
Kvíz Egyházi ünnepek.
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
PÜNKÖSDI ISTENTISZTELET
JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE
A mennyei világ lelki áldásai 2. rész
Diplomás Pályakövetési Rendszer
Várakozás – Simeon és Anna
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Református istentisztelet
Református istentisztelet
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Akarj többet! Efézus 1:
Felebarát – vagy tán egészen az?
…Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
A katolikus óvodák feladata a Hit évében II.
A katolikus óvodák feladata a Hit évében III.
Jézuskától - Jézus Krisztusig
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Előadás másolata:

LITURGIKA

Ajánlott irodalom Jánossy Lajos: Az evangélikus liturgia megújulása (1932) Hafenscher Károly: Liturgika. Luther Kiadó Finta Gergely: Miről szólnak az ünnepek. Ablaknyitás. Luther Kiadó

A liturgia kialakulása Cél az okos istentisztelet (Rm 12,1). Isten az üdvösségünket munkálja az istentisztelet által. Az egyház pünkösdi megszületése óta a keresztényekről ezt írja az ApCsel 2,24: Foglalatosak voltak a közösségben A kenyér megtörésében A könyörgésben E

Eleinte a keresztények részt vettek a zsidó IT-en Később a zsidók kizárták kizárták őket, önállósult a keresztény IT, magánházaknál (később üldözések) Ifj. Plíniusz írja, hogy kétféle IT volt az ősegyházban Reggel dicshimnuszokat énekeltek és zsoltárokat (dicsőítés) Este úrvacsorát ünnepeltek I. Kelemen levele (Kr. U. 96.): a liturgia gazdagodása, az IT már nem családi, hanem gyülekezeti Didache (Kr. U. 100.) A liturgia tovább gazdagodik A didache tartalmazza a legősibb IT rendet.

Mi az istentisztelet? Hafenscher Károly az alábbi jellemzőket írja le könyvében: Ünnep – a jelenlét megerősítése, különleges alkalom Rítus – előírt rend, szokás, forma (helyi gyakorlatban megőrzött) Kultusz – colere=művelni (földet), adni, tisztelni, tisztelet Találkozás – Isten és ember találkozása Együttlét – communio, közösség Dialógus és trialógus (Isten leszáll, az ember felemelkedik) Szolgálat – Isten szolgál az embernek. (szolgáltatás a nép számára) Anamnézis – emlékezés Isten nagy tetteiről, és elszakadt voltunkról Interakciós rendszer – belső nyugalmat sugárzó interakciók sorozata. Isten cselekvése az emberből is cselekedeteket vált ki. A jót cselekvő Isten jóra aktivizál minket.

Műremek – Istennek a legszebbet és legjobbat adjuk. Istentisztelet és művészet összetartozik. (művészeti elemek bevonása által is) „Haszontalan” – nem mérhető a hasznosság kategóriával. (vallástörténetben azt látjuk, hogy sokszor az istenség pozitív befolyásolása a kultusz célja. A ker. IT ebben az értelemben haszontalan)

Az egyházi év az évről évre ismétlődő ünnepekben Isten üdvözítő tetteivel találkozik a gyülekezet közössége. Ennek során az üdvtörténet eseményei és teológiai tartalma válik átélhetővé. Két nagy ünepkör: húvéti és karácsonyi Valamint a szentháromság ünnepe utáni „ünneptelen” vasárnapok Húvéti ünnepkör: 325. Niceai zsinat a páskához köti az időpontot. Böjttől a szentháromság ünnepéig. Karácsonyi ünnepkör: dec. 25. Keresztény tartalommal akarták megtölteni a sol in victus római ünnepet (legyőzhetetlen nap). Adventtől vízkeresztig.

Húsvéti ünnepkör Mi a húsvét lényege az egyház tanítása szerint? Mit jelent számotokra a húsvét?

Húsvéti ünnepkör A húsvéti esemény a keresztény hit alapja és középpontja (1Kor 15,14 Ha Krisztus nem támadt fel a halálból hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is) 325-ben Nicea, rögítik a dátumát. (első tavaszi holdtölte utáni vasárnap) Húsvét és keresztelés (fehérvasárnap) A legrégibb ünnepkör Eredetileg 50 napon át ünnepelték: húsvét vasárnaptól pünkösdig. (7 hét, ennek kiemelkedő napja a 40.nap, a mennybemenetel) Minden vasárnap az élő Krisztus örömünnepe (pl. oroszul vasárnap = feltámadás)

Böjt A 2. században még csak 2 napos (nagypéntek és nagyszombat). A 4. sz-ban 3 hét lett. 5. században 40 nap (szimbolikus, belső tartalmat jelent) Nagyhét: virágvasárnaptól. – intenzívebb IT élet (eh. Tört: nem használtak harangokat, eltávolították az egyházból a nyilvánvaló bűnösöket)

Három szent nap Nagycsütörtök (az élet tápláléka, az önmagát adó Jézus) Lábmosás: 7. sz. Spanyol országban végezték először, 694. toledói zsinat rendelte el ; oltárfosztás, virrasztás: katolikus gyakorlat Nagypéntek – halálos szeretet, áldozat, a gyász színei. Glória és halleluja nélkül van a liturgia. (keresztút járás) Húsvét – a halált legyőző élet. Életet ajándékozó Krisztus. (húsvéti körmenet, 17.sz-tól élő katolikus szokás) Húsvét vasárnap: a feltámadt Krisztus diadalát sugározza (délelőtti, ill. hajnali időpontok) Hétfő: a feltámadt Krisztussal való találkozás (pl. Emmaus, ApCsel, Jn 20,10- 18)

Húsvéti vers (Kr. U. 1000) A húsvéti bárányt Minden hívek áldva áldják Juhait megváltotta S az ártatlan Krisztusért a bűnös kegyébe vette Atyja. Az élet a halállal megvítt csoda-csatával S a holt élet-vezér ma úr és él. - Mária Szentasszony, mond mit láttál utadon? - Az élő Krisztusnak kriptáját s a felkentnek láttam glóriáját.

-Mária Szentasszony, mond mit láttál utadon? -Feltámadt reményem, Krisztus, Galileába elétek indult. Tudjuk Krisztus feltámadott és diadalmas. Óh győztes királyunk, légy irgalmas!

Pünkösd A húsvéti ünnepkör lezárása és koronája Pünkösd. (ApCsel 2) 3-4.században kialakult ünnep. Eleinte ezt is 8 napig ünnepelték, mint a húsvétot) ApCsel 2: Zúgás, lángnyelvek, "mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni". Pont az ellentéte a Bábeli torony történetének, ahol az Isten összezavarta az emberek nyelvét. (1Mózes 11) Pünkösdkor pedig pont ennek az ellenkezője történt: mindenki a saját nyelvén hallotta beszélni a Szentlelket! Jóel prófétát idézi pünkösd kapcsán Péter apostol. Jóel Jézus születése előtt 800 évvel megjövendölte, hogy "így szól az Isten, kitöltök a lelkemből minden halandóra... és ők is prófétálnak".

Mi a jelentősége Pünkösdnek?

Megnyílt a lehetőség arra, hogy egészen a szívünkbe fogadjuk be Istent. Korábban, a Jézus kora előtti zsidóságban csak a papokon és a prófétákon keresztül, vagy a kiválasztott vezetőkön keresztül (pl. Mózes) lehetett a nép számára elérni az Istent. Sőt, a templomnak a szentek szentje részébe még a főpap is csak évente egyszer mehetett be! A Szentlélek kitöltése ezért hatalmas ajándék, mert általa Isten a szívünkbe költözött, és minden pillanatban velünk van! Megszűnt a távolság! (és ez a folyamat pont Húsvétkor indul. Mert akkor írják az evangéliumok, hogy a templom kárpitja kettéhasadt. = a kárpit választotta el a szentek szentjét a többi résztől. Ettől kezdve pedig már nem választotta el a kárpit... Húsvétkor elindul a folyamat, és pünkösdkor, a Szentlélek kitöltésekor kiteljesedik) Pál apostol úgy mondja, hogy az Isten kincse cserépedényekben (bennünk emberekben) van. Jézus meg azt mondja halála előtt (Jn 16,7): jobb ha én elmegyek, mert ha nem megyek el =ha nem halok meg, akkor nem jön el a Szentlélek hozzátok. De ha elmegyek, akkor elküldöm őt hozzátok.

Mennybementel Az első századokban a pünkösd csak a húsvéti ünnepkör lezárása volt. Aztán a 3. század végén kezdték el ünnepelni ezen a napon Jézus mennybemenetelét. Olyan időszak is volt, hogy 8 napig ünnepelték pünkösdöt, aztán lecsökkent két napra. Kb. a 4. századtól átkerült a Mennybemenetel ünnepe Húsvét utáni 40. napra, (pünkösd pedig az 50. napon van. (pentékoszté"=50). (idén a mennybemenetel ünnepe május 9. csütörtök, bár a katolikusok vasárnap ünneplik)