Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE"— Előadás másolata:

1 JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE

2 1. Az ellen szóló érvek, hogy Jézus megfelel az Ószövetség várakozásainak
a.) Jézus sohasem beszél magáról úgy mint „Messiásról” (más kifejezéseket viszont használ: Fiú, Emberfia stb.) b.) A zsidók nem fogadták el, és ma sem fogadják el Messiásként. (Sőt kivégezték.)

3 2. A mellett szóló érvek, hogy Jézus megfelel az Ószövetség várakozásainak
a) Jézus saját küldetését az ószövetségi próféciák beteljesedéseként értékeli: – Amikor Izajás prófétától olvas a kafarnaumi zsinagógában. – Az „emmauszi tanítványok” történetében (Lk 24, ) b) Jézus követőinek ez a meggyőződése: – Fülöp apostol az „etióp tiszttel” beszélget (ApCsel 9, 26-40). – A „hal” szimbólum: ιχϑυς (Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó) c) Jézusról az Evangéliumok úgy írnak mint: – új Mózesről (szabadító és törvényadó), – királyról (Jézus: „az én királyságom nem evilágból való”), – papról (áldozatot mutat be), – prófétáról (tanítja és vezeti a „népet”).

4 3. Miért nem fogadják el a zsidók Jézust a Messiásként?
Kérdezd a rabbit Miért nem hisznek a zsidók... _ Tudózsidó.htm

5 4. Értékelés Karl Rahner használja az „intellektuális becsületesség” fogalmát: Ebben a konkrét kérdésben ez a következőt jelenti: Sem az az ellen, sem az a mellett felhozott érvek nem 100%-osan kényszerítő erejű érvek, hogy Jézus beteljesíti vagy sem az ószövetségi várakozásokat. → Az érvek figyelembevételével, de nem kizárólag az érvek alapján döntünk…


Letölteni ppt "JÉZUS MINZ AZ ÓSZÖVETSÉGI VÁRAKOZÁSOK BETELJESÍTŐJE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések